Op 6 december vindt de 8ste editie van het Energiedebat plaats van de expertgroep Energie en Elektrotechniek. Naar aanleiding van de verkiezingen in 2024 is het format van het Energiedebat in 2023 gewijzigd. Tijdens deze editie vinden er 3 korte debatten - onder de leiding van Linda De Win (voormalig journalist VRT) - over de energietransitie plaats maar telkens vanuit een ander perspectief bekeken: nl industrie, gebouwen en transport.
INDUSTRIE
De uitdaging voor de Vlaamse industrie zijn enorm. Zoals in het debat van vorig jaar reeds aan bod kwam moet de industrie gemiddeld over de periode van 2020 tot 2030 een CO2-emissiereductie realiseren van ongeveer 50%. Dit is gigantisch en dit vergt van de industrie op 10 jaar tijd voor vele processen een uitdagende maar vooral riskante technologie switch. Bovendien gaat deze technologie switch gepaard met een verregaande vorm van elektrificatie. Is dit uitvoerings- en investeringstempo haalbaar voor onze bedrijven? Kunnen de elektriciteitssector en de netbeheerders dit volgen. Is het allemaal überhaupt haalbaar tegen 2030?
TRANSPORT
Sinds we in 2020 het Energiedebat over elektrificatie van transport gehouden hebben is er op die korte tijd veel veranderd. De elektrische auto is ondertussen geen rariteit meer, de prijsdalingen richting democratisering zijn ingezet en de batterij-elektrische aandrijving maakt ondertussen haar intrede in het zwaar vrachtvervoer. Wat zijn echter de gevolgen voor onze Europese industrie? Kan onze energievoorziening volgen? Wat met andere opties voor emissiereductie? Aan welke maatschappelijke veranderingen mogen we ons verwachten en wat is verstandig beleid?
GEBOUWEN
Onze Belgische gebouwen zijn verantwoordelijk voor circa 30% van de CO2-emissies in België. Ons gebouwenbestand is relatief oud en de renovatie- en vervangingsgraad ligt laag. Veel gebouwen die er vandaag staan zullen in 2050 nog steeds in gebruik zijn en ondertussen lopen de kosten voor renovatie en nieuwbouw op. Bovendien legt elektrificatie en integratie van hernieuwbare energie druk op het elektriciteitsnetwerk en kunnen we het gasnet niet meer op de voorziene periode afschrijven. Hoe pakken we dit aan dat we er als maatschappij beter van worden?
8DE EDITIE VAN HET ENERGIEDEBAT |