MENU Menu
of
Civiele techniek
Home / Afdelingen / Civiele techniek / Verslagen / De bruggen over het Albertkanaal - studiemiddag met werfbezoek
22/06/2018

De bruggen over het Albertkanaal - studiemiddag met werfbezoek

De expertgroep civiele techniek van ie-net nam het initiatief om op 14 juni 2018 de bruggen over het Albertkanaal te bezoeken met bijhorende toelichtingen. 

Het PPS-project verhoging Bruggen Albertkanaal cluster 1 heeft als doelstelling om de vrije doorvaarthoogte te verhogen tot minimaal 9,10 m. Het project kadert in de Verklaring van Talinn om alle passende maatregelen te nemen om de binnenvaart op de Corridor North Sea - Mediterranen verder te ontwikkelen tegen 2030.

Het project omvat in totaal zeven bruggen gaande van Herentals-Lier tot Eigenbilzen.

De Vlaamse Waterweg en via T Albert zijn op 31 augustus 2017 een 30-jarige overeenkomst aangegaan voor de bouw, financiering en onderhoud van Bruggen Albertkanaal. THV T Albert Bouw bestaat uit Franki Construct, Hye, Kumpen, Aswebo en Aelterman. Het volledige project zou tegen april 2020 moeten gerealiseerd worden.

ir Etienne Hemerijckx verwelkomde de deelnemers namens ie-net.

ir Stefan Sablon, leidend ambtenaar bij de Vlaamse Waterweg, startte met de toelichting van het totaalconcept Verhoging Bruggen Albertkanaal. Hij toonde onder meer aan dat het project, met het Albertkanaal als belangrijkste waterweg voor de binnenvaart in Vlaanderen, elk jaar twee miljoen vrachtwagens uit de file kan halen, dat zijn 8000 vrachtwagens per dag.

ir Benoit Resseler van het studiebureau THV Arcadis-Sweco ging nader in op de rekentechnische aspecten van de boogbruggen. Hij gaf meer toelichting over het referentie-ontwerp van de boogbrug van Stokrooie met een lengte van 123 m tussen de steunpunten.

Last but not least besprak de projectdirecteur ir Sven Somers van de T Via Albert de uitvoeringstechnische aspecten van de eerste brugmijlpalen te Geel Stelen en Herentals Lier. In het weekend van 03 juni werd de bestaande brug Geel Stelen met succes verschoven en de opbouw van de nieuwe brug gestart. In hetzelfde weekend werd het brugdek van de nieuwe boogbrug Herentals-Lier geplaatst (uitvoering door Aelterman). Van deze operaties werd ook telkens een timelapse gemaakt. Deze zijn te bekijken via volgende linken: 

Meer info over de andere bruggen binnen dit project zijn terug te vinden op deze website: https://www.vlaamsewaterweg.be/opwaardering_albertkanaal 

De studiedag met een 35-tal deelnemers werd afgesloten met een werkbezoek aan de beide genoemde bruggen in aanwezigheid van de werfleiders. Achteraf konden de deelnemers nog bijpraten tijdens een drink aangeboden door Via T Albert Bouw.

ir Etienne Hemerijckx, bestuurslid expertgroep Civiele Techniek.