MENU Menu
of
Nieuws
Home / Nieuws / Belgische technologie realiseert internationale doorbraak in branddetectie
28/06/2019
Algemeen

Belgische technologie realiseert internationale doorbraak in branddetectie

SmokeCatcher® Certified is een intelligente camera die in staat is rook te detecteren in omgevingen waar traditionele rookmelders niet geschikt zijn, omwille van te traag of te veel ongewenste meldingen. Groot voordeel is dat de rook vanop afstand kan worden gedetecteerd en dat de technologie ook in open lucht kan toegepast worden. 
Deze technologie is dan ook een ideaal inzetbaar als vroegtijdige rookdetectie in chemisch agressieve omgevingen, industriële omgevingen met hoog brandrisico, power plants en recyclage-bedrijven.

Op 12 maart 2019 werd SmokeCatcher® Certified gehuldigd in Parijs, omwille van het behalen van de CNPP-certificatie. Vandaag herhaalde Araani deze prestatie voor de Belgische markt. In de aanwezigheid van de belangrijkste verzekeraars, studiebureaus en installateurs werd het BOSEC-certificaat overhandigd door ANPI aan Maggy Baetens (founder & CTO) en Pieter Claerhout (CEO) van Araani. Hiermee wordt ook in België SmokeCatcher® Certified erkend als een gekeurde rookdetector. De overhandiging werd voorafgegaan door een academische sessie waar naast de technologie en normering ook vooruitgekeken werd op de toekomstvisie in branddetectie.   

Dubbele primeur

Aangezien er voor Video Smoke Detection géén productstandaard beschikbaar was, werd de keuring gebaseerd op een ISO Technische Specificatie (ISO TS 7240-29/2017). Deze standaard werd door merendeel van de industrie als onhaalbaar omschreven, omdat de vereisten te strikt zouden zijn. Araani, die mee de standaard had helpen opstellen, was echter overtuigd dat deze hoge vereisten onontbeerlijk waren om deze nieuwe technologie als betrouwbaar te laten beschouwen door de brandweer, installateurs en verzekeraars. 

In nauwe samenwerking met ANPI (het Belgische keuringslabo voor branddetectie), werd SmokeCatcher® Certified tot de limiet getest en behaalde het met glans de BOSEC-certificatie, gebaseerd op de ISO TS 7240-29/2017. Een dubbele primeur dus! 

Internationale doorbraak - Made in Belgium!

Deze realisatie werd internationaal met argusogen gevolgd door zowel de producenten van branddetectie als de keuringslabo’s. Omwille van de disruptieve technologie die wordt gebruikt, werden heel wat testen beschreven die nog nooit eerder werden uitgevoerd. Het behalen van deze certificatie was dan ook een 100% Belgische verwezenlijking en betekent een internationale doorbraak binnen de branddetectie.