MENU Menu
of
Faast
Home / Faast

Faast

FAAST bv is opgericht op 10/10/’23 door prof Stijn Verwulgen, expert aerodynamica en fiets-ergo-nomie (UAntwerpen/Innovante) en Tim Dieryckx (Voxdale), serieel ondernemer. Met behulp van de Innovatieve Star¬tersSteun (ISS; Vlaio) kon FAAST uit de startblokken treden. Doelstelling is het commercialiseren van de FAASTtrainer. 

De FAASTtrainer is de eerste volledige immersive real-time indoor cycling innovatie die aerodynamica en stabiliteit op de fiets in real time aan de gebruiker toont en doet voelen. Door een simpele setup (bijvoorbeeld diepte camera), te linken op een bestaande indoor trainer (zoals bv Tackx of Wahoo), wordt het aerodynamica profiel van de fietser in real-time opgemeten, geanalyseerd en in weerstand doorgegeven aan de indoor trainer, zodat de atleet effectief hetzelfde gevoel krijgt alsof zij/hij in de buitenlucht fietst. De FAAST trainer is dan ook een innovatieve hometrainer die de aerodynamica, zoals die buiten ervaren wordt, binnen een indoor fietsomgeving brengt, door de luchtweerstand na te bootsen. Zo zal een fietser die rechtop zit wel hard kunnen trappen, maar niet snel gaan, omdat die dan te veel lucht vangt. Een fietser die plat ligt daarentegen, levert veel minder vermogen, maar gaat toch sneller, omdat de luchtweerstand dan sterk afneemt (zie foto’s onder). Dit effect domineert bij hoge snelheden en is zeer nuttig voor topwielrenners om hun snelste houding te bepalen en hun spiergeheugen in die houding te trainen.

De ogenblikkelijke koppeling tussen houding, aerodynamica, snelheid en vermogen gebeurt enkel op de FAASTtrainer. De kern-technologie van de FAASTtrainer is een sensor die de houding van de gebruiker registreert (de “aerosensor”) en bijbehorende software die daaruit het vermogen bere¬kent dat de gebruiker moet leveren om zijn snelheid te hebben (patent BE20195439A).

De doelgroep zijn mensen die hun fiets gebruiken als recreatie-of vervoersmiddel voor basis mobiliteit. We willen die diverse groep laten kennismaken met de wielersport als competitief en groepsgebeuren om zo de sociale cohesie verhogen tussen fietsgebruikers met diverse achtergronden.

FAAST speelt in op de behoefte van vier marktsegmenten: professionele wielrenners, triatleten, bikefitters en gebruikers van online fietsplatformen. De markt van prof wielrenners, triatleten en bikefitters is reeds aangetoond door huidige business leads. De acceptatie van gebruik van online fietsplatformen moet nog worden gevalideerd, wat kan via beurzen en evenementen. 

Gebruikers van online fietsplatformen is potentieel het grootste marktsegment voor FAAST. Hoewel het populaire fietsplatform Zwift in 2023 meer dan twee miljoen gebruikers telde, gelooft het FAAST team dat de marktintroductie hier het moeilijkste is. Immers, ofwel kan aangetoond wor¬den dat veel gebruikers van online fietsplatformen gebaat zijn bij eerlijke/waarheidsgetrouwe online fiets competitie ofwel blijkt een slechts matige interesse. Het FAAST-team is ervan over¬tuigd dat er voldoende kritische interesse is om FAAST uit te rollen binnen de context van online fietsplatformen.

De opkomst en enthousiaste reacties op dag van de wetenschap 2023 onderstreepte alvast het sociale en groepskarakter van de FAASTtrainer (zie foto’s). Het FAAST-team is dan ook alvast gesterkt in haar overtuiging dat een groepsaanbod bij veel gebruikers sterk drempelverlagend werkt om FAAST te gebruiken.