MENU Menu
of
Kalender
Home / Kalender / Activiteit / Oosterweel: 3de werfbezoek aan het bouwdok in Zeebrugge
Deze activiteit is volzet. U kan enkel nog inschrijven voor de reservelijst. Wanneer er plaats vrijkomt zullen wij u onmiddellijk verwittigen.
19/09/2024

Oosterweel: 3de werfbezoek aan het bouwdok in Zeebrugge

De nieuwe Scheldetunnel maakt de Antwerpse Ring rond en zorgt voor een vierde, noordelijk alternatief om de Schelde te kruisen, naast de Kennedy-, Waasland- en Liefkenshoektunnel. Om de werken zo vlot mogelijk te laten verlopen, bouwt men eerst de tunnelelementen op een droge plaats. Dat gebeurt in een tijdelijk bouwdok in Zeebrugge.

 

Iedere dag bouwen zo’n 130 arbeiders in Zeebrugge samen aan de nieuwe Scheldetunnel. "Dat doen ze 50 weken per jaar. Dat is nodig, want voor ieder van de acht elementen moeten ze zo’n 6000 ton staal en 24 300m³ beton verwerken. Eén element is 160 meter lang, 42 meter breed en 10 meter hoog. Gewicht: 60 000 ton.

Wanneer de tunnelelementen klaar zijn, wordt het dok onder water gezet zodat ze gaan drijven. Daarna worden de tunnelelemente per sleepboot over de Schelde naar Antwerpen gebracht. Eens de tunnelelementen Zeebrugge hebben verlaten, worden de dokwanden verwijderd en is in één klap de geplande verbreding van het Boudewijnkanaal volbracht.

Programma

  • 12:00 uur: Ontvangst in het onthaalpavilioen met lunch.
    • Keuze uit broodje met ham of kaas
  • 13:00 uur: Presentatie en aansluitend bezoek onder begeleiding van een gids van Brugge. (ca. 2 km lang over onverharde wegen). Hiervoor draagt u verplicht veiligheidsschoenen.
  • 16:30 uur: Einde

Nadere info

  • Het aantal deelnemers is beperkt tot 25.
  • Het dragen van een lange broek is verplicht.
  • Veiligheidsschoenen (klasse S3 veiligheidsschoenen of veiligheidslaarzen zijn met anti-perforatiezool en veiligheidsneus) zijn verplicht. Heb je zelf zo’n paar veiligheidsschoenen, breng ze dan zeker mee. Indien je geen veiligheidsschoenen hebt, kan je een paar lenen in het onthaalpaviljoen. Let wel: we hebben een beperkte voorraad veiligheidsschoenen. Het is dus mogelijk dat je niet je correcte maat kan dragen.
  • Een helm en een fluo hesje voorzien wij voor jou.
  • Vooraf zou je individueel de 6 km Erfgoed-wandeling kunnen maken, maar zorg ervoor dat je om 12:00 uur in het Ontvangpavilioen bent: zie: https://www.dekust.be/erfgoedwandelroute-zeebrugge

Contact & info

Chris Bonte
Verantwoordelijke inschrijvingen
ie-net ingenieursvereniging vzw
ir. Leon De Wit
gepensioneerd
19/09/2024 Van: 12u00 tot 16u30
TM COTU - Werf Bouwdok Koffieweg 10 8380 Zeebrugge

€ 12,00 p.p. voor ie-net leden / partner
€ 22,00 p.p. voor niet ie-net leden