MENU Menu
of
Kalender
Home / Kalender / Activiteit / Bezoek aan De Wijnpers – Provinciaal Onderwijs Leuven
 De inschrijving voor dit evenement is gesloten
15/03/2024

Bezoek aan De Wijnpers – Provinciaal Onderwijs Leuven

De Wijnpers – reeds 110 jaar gekend in Leuven als de Tuinbouschool – op de flank van een heuvel, net binnen de Leuvense stadsring, biedt een prachtig uitzicht en heeft al een hele geschiedenis achter de rug. De naam verwijst naar een oud gebouw – het Wijnpershuis - op de campus waar men ten tijde van 1551 van heinde en verre de druiven kwam persen in de kelder. De locatie is ondertussen uitgegroeid tot een flinke campus bestaande uit een groot areaal met verschillende gebouwen en serres waar opleidingen verstrekt worden in 3 domeinen: Land- en Tuinbouw, Kunst en creatie en STEM. Nieuwe gebouwen zijn er de jongste jaren bijgekomen evenals een grondige renovatie van het Wijnpershuis. De nieuwbouw is een voorbeeld van duurzaam bouwen door gebruik te maken van hernieuwbare thermische energie en fossielvrij verwarmd en gekoeld met een BEO (Boorgat Energie Opslag)–veld.

Bij de voorstelling van de school zal wel even ingegaan worden op de verschillende opleidingen die aangeboden worden en de resultaten die tijdens deze opleidingen worden bekomen. Zo kunnen we, bij de rondleiding, kennis maken met een vinificatieruimte en een ruimte waar men nieuwe teelttechnieken kan uitproberen. Ook nieuwe aquaria en een terrarium zullen aan bod komen evenals de aanleg van een daktuin. De eigen bekomen (streek-) producten worden nu zelf vermarkt via de korte keten. Deze omvatten o.a. bloemen, groenten(soep) en fruit tot honing en wijn. Wijndomein ‘De Wijnpers’ wordt trouwens gepromoot door de provincie Vlaams-Brabant binnen het toeristisch project ‘Sprankelend Hageland’.

Deze boeiende realisatie kunnen we bezoeken op vrijdagnamiddag 15 maar 2024. Het aantal deelnemers is evenwel beperkt, dus best tijdig aanmelden. Na afloop kunnen we ter plekke nog wat nakaarten bij een degustatie van eigen producten met een idyllisch zicht op de mooie wijngaard.

Let wel: aantal deelnemers is beperkt!
Enkele dagen vooraf ontvangt u nog een schrijven met laatste instructies.

Contact & info

Chris Bonte
Verantwoordelijke inschrijvingen
ie-net ingenieursvereniging vzw
ir. Fred Ceusters
15/03/2024 Van: 14u30 tot 17u30
De Wijnpers Mechelsevest 72 3000 Leuven

€ 5,00 p.p. voor ie-net-leden / partner
€ 20,00 p.p. voor niet-leden