MENU Menu
of
Kalender
Home / Kalender / Activiteit / Meerdaagse reis Zuid-Frankrijk en ITER
 De inschrijving voor dit evenement is gesloten

Meerdaagse reis Zuid-Frankrijk en ITER

Zondag 7 mei – vertrek Brussel-Zuid

Op zondag wordt u verwacht op de ontmoetingsplaats in het treinstation van Brussel-Zuid rond 12:35 uur(*). Vanuit Brussel-Zuid hebt u een rechtstreekse TGV-verbinding naar Aix-en-Provence. Vertrek om 13:17 uur(*).
Aankomst Aix-en-Provence 18:31 uur(*). Transfer naar het Aquabella hotel. 
Diner in het hotel. 

(*) De actuele uren kunnen nog veranderen en zullen ongeveer 3 maanden voor het vertrek worden aangekondigd.

Maandag 8 mei – Aix-en-Province

In het zuiden van Frankrijk, middenin de Provence, ligt Aix-en-Provence en wordt regelmatig benoemd als één van de mooiste steden van Frankrijk. De stad loopt over van de prachtige herenhuizen uit de 17de en 18de eeuw en wordt omringd door zonnebloem-en lavendelvelden. De provence is een populaire bestemming in de zomer omwille van de aangename temperaturen. Echter worden de straten van Aix lekker koel gehouden door de schaduw van de platanen en de mooie gebouwen in honingkleur. U bezoekt de onderstaande bezienswaardigheden op eigen tempo. 

Het Pavillon de Vendôme is een prachtig gebouw in klassiek, barokke stijl, zit genesteld in een weelderig groen park waar u mooie wandelingen kan maken. Oorspronkelijk was het paviljoen een vakantie-of ontvangsthuis dat werd gebouwd in opdracht van Louis de Mercoeur, hertog van Vendôme om zijn gepassioneerde liefdesaffaire met Lucrère de Forbin Solliès te huisvesten. Vandaag de dag zit er een museum gevestigd in het Pavillon waar u verschillende werken uit de 17e eeuw tot het begin van de 21ste eeuw kan bewonderen. Maar vooral de verzameling grafische kunst is een echte must-see. Nadien kan u nog een wandeling maken in de openbare tuin van de stad.

Van 1902 tot aan zijn overlijden in 1906 werkt Cézanne alle dagen in deze ruimten, die baadt in het daglicht dankzij de grote ruiten. Het atelier Paul Cézanne ligt op de eerste verdieping van een kleine villa die de schilder liet bouwen in de bossen ten noorden van Aix-en-Provence. Het is ontroerend om de dierbare voorwerpen te zien waarmee de schilder zich omringde, zoals zijn Provençaalse aardewerk, zijn schildersmateriaal en zijn hoed.

Vrij middagmaal in het stadscentrum. 

In de elegante wijk Mazarin staat een mooi cultureel centrum, het musée Granet met tien werken van Paul Cézanne. Vanaf 1856 volgde de jonge Cézanne hier tekenlessen, toen het gebouw nog een museum der schone kunsten was. 

Na het musée Granet, kan u vrijblijvend een bezoek brengen aan de Vasarely Stichting. De Vasarely Stichting is een architectonisch centrum gevestigd in Aix-en-Provence, gebouwd tussen 1971 en 1976 door de hedendaagse Frans-Hongaarse kunstenaar Victor Vasarely. De stichting biedt tegenwoordig onderdak aan tijdelijke tentoonstellingen en andere culturele evenementen. Het is sinds 2013 geclassificeerd als Historisch Monument. De architecturale kenmerken vindt u terug omwille dat het bestaat uit 16 naast elkaar geplaatste zeshoekige cellen die samen een geheel vormen van 90 m lang, 45 m breed en 12 m hoog. De buitengevels zijn gemaakt van geanodiseerd aluminium, met afwisselend een grote zwarte cirkel op een zilveren achtergrond en een grote zilveren cirkel op een zwarte achtergrond. Na uw bezoek is er een transfer voorzien naar het Aquabella hotel. 

We bezorgen u een city-pass Aix-en-Provence, die geldig is voor 24 uur. Eveneens biedt de kaart gratis toegang tot het openbaar busnetwerk van Aix-en-Provence. 

Bij de city-pass hebt u toegang tot volgende monumenten:

 • Memorial Site of Les Milles Camp: Aix-en-Provence
 • Granet Museum: Aix-en-Provence
 • Museum of the Pavillon de Vendôme: Aix-en-Provence
 • Museum of Tapestries, Archbishop's palace: Aix-en-Provence
 • Hotel de Gallifet: Aix-en-Provence
 • Granet XXe, Jean Planque collection: Aix-en-Provence
 • Vasarely Foundation: Aix-en-Provence
 • Cezanne’s studio: Aix-en-Provence

Diner in het hotel. 

Dinsdag 9 mei – Saint Rémy de Provence 

Na het ontbijt, transfer naar Saint-Rémy-de-Provence. In de heuvels is het chique stadje zeer geliefd bij kunstenaars en sleutelfiguren om zijn charmante boulevards omzoomd met mooie smalle straatjes, winkels, cafés en restaurants.

De eerste stop is aan Glanum. Hierna hebt u de vrije keuze om te lunchen. U brengt een bezoek aan het klooster Saint-Paul-de-Mausole, gasthuis sinds de 18e eeuw, beroemd van de kunstenaar Vincent Van Gogh, die er psychiatrisch werd behandelt. Enkele beroemdste werken die Van Gogh er maakte waren de Zonnebloemen en de Cypres. 

Glanum was een stad in de tijd van het Romeinse Rijk. Sinds 1921 hebben hier omvangrijke opgravingen plaatsgevonden. Er zijn nog veel overblijfselen van de oude stad zichtbaar, zoals bijvoorbeeld de triomfboog, en het mausoleum, welke bekend staat als een van de best bewaard gebleven mausoleums uit de hoogtijdagen van het Romeinse Rijk. 

Vrij middagmaal in het stadscentrum. 

Tijdens de schilderijen wandelroute Vincent Van Gogh, komt u langs de beroemdste plaatsen waar de kunstenaar enkele bekende schilderijen heeft geschilderd. Kom te weten welke schilderijen, hij op welke plaats heeft geschilderd. De duur van de wandeling is ongeveer 1 uur. U start aan het museum Estrine en eindigt uw wandeling aan het Saint-Paul de Mausole. 

Saint-Paul-de-Mausole is een klooster in Saint-Rémy de Provence, gelegen aan de voet van de Alpilles, waarin een psychiatrisch ziekenhuis is gevestigd. In het ziekenhuis is Vincent Van Gogh van 1889 - 1890 psychiatrisch behandeld. Zijn kamer is gereconstrueerd en te bezichtigen. Hij kreeg er ook een eigen atelier. Hij maakte in en rond de instelling 100 tekeningen en 150 schilderijen, waaronder ‘middagdutje’, ‘de Irissen’, ‘de kliniek Saint-Paul’, en diverse schilderijen van olijfbomen en cipressen in de omgeving. 

Diner in het hotel.

Woensdag 10 mei – ITER en Château la Coste

Na het ontbijt, transfer richting Iter, in de Zuid-Franse gemeente Saint-Paul-lès-Durance. Gelegen in het departement Bouches-du-Rhône. In 2020 werd de bouw van de grootste kernfusieproject ter wereld gestart. Iter is een internationaal samenwerkingsproject met als doel de wetenschappelijke en technische haalbaarheid aan te tonen van kernfusie als energiebron op aarde. De kernfusie is een nieuw stadium van de Internationale Thermonucleaire Experimentele Reactor (Iter). Het doel daarvan is het nabootsen van de energieopwekking van de zon. 

De rondleiding ter plaatse duurt 1u30min. Vervolgens kan u genieten van een welverdiende lunch in het Château La Coste waar er eveneens een rondleiding en degustatie staat gepland. De lunch is voorzien in het prachtig restaurant Tadao Ando, ontworpen door de Japanese architect Tadao Ando.

Het domein van 200 hectare van de Ierse zakenman Patrick Mckillen is uitgegroeid tot het speelterrein van enkele topkunstenaars en winnaars van de Pritzker-architectuurprijs. 

Château La Coste is zowel een wijndomein als een belangrijk modern kunstcentrum van de regio. Château La Coste presenteert zichzelf als een unieke bestemming, die meerdere ervaringen biedt. Ontdek het centrum voor kunst en architectuur, het wijndomein, het restaurant en het luxe hotel Villa La Coste in het hart van een beschermd natuurgebied. Een plek die authenticiteit, gastvrijheid en vrijheid biedt.                             

Diner in het hotel. 

foto

Donderdag 11 mei - Marseille

Marseille, poort naar de Provence. Gesticht door Grieken die uit Phocaea kwamen, en daarmee de oudste stad van Frankrijk. Daarnaast is Marseille met voorsprong de belangrijkste havenstad van Frankrijk. Marseille heeft heel wat te danken aan zijn economische dynamiek, met name door het project Euromediterranéen, waarbij de grootste architecten zoals Zaha Hadid, Kengo Kuma, Stefano Boeri de stad hebben aangepakt. De Vieux-Port werd volledig herwerkt door architectenbureau van Norman Foster. U bezoekt onderstaande bezienswaardigheden in de voormiddag zonder gids. In de namiddag zal een plaatselijke gids u begeleiden doorheen Cité Radieuse en sluit u af in de wijk de Mazargues waar u kennis gaat maken met een lokale kaasfabriek en boerderij.

Het spectaculairste museum van Marseille, met zeezicht, ligt vlak bij de Vieux-Port en is een feest voor jong en oud: in het Mucem, ‘Musée des civilisations de l’Europe et de la Méditerranée', gaan loopbruggen over het water, er hangen netten van beton en je wandelt via flauw hellende gangpaden het hele gebouw rond, lopend door een licht-en schaduwspel. Mucem het museum voor de beschavingen van de Middellandse Zee en parel aan de kroon van Marseille Culturele hoofdstad van Europa in 2013.       

De Ombrière van Norman Foster, een immens spiegelplafond van 22 bij 28 meter, is het architecturale hoogtepunt van de Le Vieux Port. Het kunstwerk van de Britse architect is sinds 2013 tevens een aangename plek om te vertoeven in de zomer. 

Cathédrale de la Major is een van de mooiste bezienswaardigheden in Marseille. De eerste versie van de kathedraal werd gebouwd in de 12de eeuw. De kathedraal vervaardigt de Romaans-Byzantijnse neostijl. 

Vrij middagmaal in het stadscentrum. 

In Marseille, aan de boulevard Michelet, staat een gebouw dat veel weg heeft van een oceaanstomer. Het is de eerste van vijf ‘unités d’habitation’ die Le Corbusier in Frankrijk en Duitsland ontwierp. De Franse regering gaf hem in 1946 de opdracht om mensen die hun huis verloren tijdens de oorlog, opnieuw te huisvesten. Zijn antwoord was een groots en vernieuwend gebouw, ontworpen als een ‘verticale tuinstad’. Vandaag is de unité vooral populair bij de hogere middenklasse. 

‘S avonds diner in het restaurant Gallifet, 52 Rue Cardinale - 13100 Aix-en-Provence (of gelijkwaardig restaurant). Op 10 minuten wandelen van het Aquabella hotel. 

Vrijdag 12 mei – Calisson d’Aix en terugkeer naar België

Ontbijt in het hotel. Bagages maken en uitchecken. Geniet in de voormiddag van de keuken van het Provençaals snoepgoed Calisson d’Aix. Wanneer u in de buurt bent van Aix-en-Provence, dan kan u niet om de Calisson d’Aix heen. 

In het museum du Calisson ontdekt u de geschiedenis van de calisson, een heerllijk snoepje van gekonfijt fruit en gemalen amandelen, en de Provençaalse amandel in een hedendaags museum met een combinatie van oude instrumenten en nieuwe technologieën. 

Tijdens een origineel zintuiglijk bezoek observeert u de bloei van de amandelbomen en de gebaren van de oogst, ontdekt u de grondstoffen, de productie fasen, en de Provençaalse amandel in een hedendaags museum met een combinatie van oude instrumenten en nieuwe technologieën. 

U zal per transfer naar het stadscentrum worden vervoerd, waar u nog kan genieten van een laatste vrije lunch in Aix. Vertrek TGV 15:26, aankomst Brussel-Zuid 20:43

Programma

 • Zondag 7 mei 12:35 uur vertrek Brussel-Zuid verblijf in hotel Aquabella in Aix-en-Provence
 • Maandag 8 mei – Aix-en-Province
  • Bezoek Pavillon de Vendôme, atelier Paul Cézanne en musée Granet
  • Vrije lunch
  • Individuele bezoeken met city-pass Aix-en-Provence
 • Dinsdag 9 mei – Saint Rémy de Provence 
  • Bezoek Saint Rémy de Provence en Glanum
  • Vrije lunch
  • Bezoek klooster Sain Paul de Mausole – ziekenhuis waar Vincent Van Gogh verbleef
 • Woensdag 10 mei – ITER en Château la Coste
  • Saint-Paul-lès-Durance.: bezoek ITER
  • Lunch in Château la Coste
  • Bezoek château en domein
 • Donderdag 11 mei - Marseille
  • Stadsbezoek
  • Vrije lunch
  • Bezoek Mucem ( Musée des Civilisation de l’Europe et de la Méditerranée
  • Cathédrale de la Major
  • Diner in restaurant Galifet
 • Vrijdag 12 mei – Calisson d’Aix en terugkeer naar België
  • Bezoek musée du Calisson
  • Vrije lunch
  • Terugreis naar Brussel

Verblijf / tarieven

Verblijf

Aquabella Hotel & Spa, 4* 
Het 4-sterrenhotel in Aix-en-Provence is een ware oase van rust en wordt omringd door een prachtige mediterrane tuin die uitnodigt tot rust. Het is ontworpen om een rustgevende sfeer te creëren die een prachtig huwelijk vormt tussen de rust van de Provence en de historische rijkdommen van de stad
https://www.aquabella.fr/en
2 Rue des etuves, 
13100 Aix-en-Provence
+33 442 99 15 00 

Inbegrepen:

 • TGV heen-en terug  Brussel-Zuid - Aix en Provence in 2de klasse 
 • Autocarvervoer tijdens het programma 
 • 5 overnachtingen in Aix-en-Provence in het Aquabella Hotel 4*
 • Logies op basis van kamer en ontbijt
 • City-Pass Aix-en-Provence
  • dag 2 / 24 uur geldig 
 • 1 middagmaal: château La Coste, dranken niet inbegrepen
 • 5 avondmalen, inclusief water, koffie en thee
  • 4 avondmalen in het hotel
  • 1 avondmaal bij Gallifet restaurant (of gelijkwaardig restaurant)
 • Bezoeken en inkomgelden zoals beschreven
  • Dag 2: bezoeken inbegrepen in City Pass Aix-en-Provence 
  • Dag 3: Glanum Saint-Rémy de Provence 
  • Dag 3: Saint-Paul de Mausole 
  • Dag 4: Bedrijfsbezoek ITER 
  • Dag 4: Bezoek château la Coste + degustatie 
  • Dag 5: MuCem Marseille 
  • Dag 5: Cité Radieuse Marseille 
  • Dag 5: Lokale kaasfabriek en boerderij in Marseille 
  • Dag 6: Musée du Calisson 
 • Omnia Travel reisbegeleiding voor de ganse reis
 • Omnia Travel is lid van het Garantiefonds Reizen 
 • BTW (zoals aktueel gekend) en taksen

Niet inbegrepen:

 • Dranken en persoonlijke uitgaven (dranken bij diners, bar, telefoon, …)
 • Facultatieve bezoeken / activiteiten
 • Reis- en annuleringsverzekering

Reisdocumenten: Geldige identiteitskaart

Betalings- en annuleringsvoorwaarden:

 • Betalingsvoorwaarden:
  • deposit van 30% - bij ontvangst van uw bevestiging
  • saldo te betalen 1 maand voor het vertrek
 • Annuleringsvoorwaarden indien de reis door de reiziger geannuleerd wordt:
  • Tot 60 dagen voor vertrek:                    10% van de reissom.
  • 59 tot 31 dagen voor vertrek:                 30% van de reisstom.
  • 30 tot 16 dagen voor vertrek:                 60% van de reissom.
  • 15 tot 8 dagen voor vertrek:                   80% van de reissom.
  • 7 dagen tot de dag van vertrek:             100% van de reissom.
  • Deze sommen kunnen eventueel verhoogd worden volgens reëel opgelopen kosten.
 • Een annulering dient steeds schriftelijk te gebeuren.

Extra info:

 • Deze activiteit is uitsluitend gereserveerd voor ie-net-leden.
 • Maximum 40 deelnemers.
 • Onvoorziene omstandigheden kunnen ons verplichten om het programma te wijzigen. De deelnemers worden tijdig geïnformeerd.
 • De treintarieven zijn op dit ogenblik richtprijzen en zullen slechts definitief zijn ongeveer 3 maand voor het vertrek. De definitieve deelname prijs kan daardoor nog wijzigen.

Inschrijvingen en betalingen

De reis wordt georganiseerd door OMNIA Travel in Leuven.
Inschrijven kan door dit > .pdf bestand te downloaden en ingevuld te sturen aan :
Omnia Travel Groepsreizen
Mgr. Ladeuzeplein 15
3000 Leuven


Contacpersoon is Inès Princen ( ines.princen@omniatravel.be )

Tarieven:

€ 1.855,00 p.p. voor 2-persoonskamer
€ 575,00 toeslag voor 1-persoonskamer 

Contact & info

ir. Luc Depotter
ir. Ronald Van Haegenbergh
Mevr. Marleen Anckaert
Ledenwerking
ie-net ingenieursvereniging vzw
07/05/2023 Van: 12u30
12/05/2023 Tot: 20u43
Brussel Zuid Fonsnylaan 47 1060 Brussel

 > Download dit .pdf bestand en stuurt het ingevuld aan :
Omnia Travel Groepsreizen
Mgr. Ladeuzeplein 15
3000 Leuven