MENU Menu
of
Kalender
Home / Kalender / Activiteit / Beervelde en de muurschilderingen door Raveel
Deze activiteit is volzet. U kan enkel inschrijven voor de reservelijst. Wanneer er plaats vrijkomt zullen wij u onmiddellijk verwittigen.
28/04/2024

Beervelde en de muurschilderingen door Raveel

Het park van Beervelde is een kasteelpark gelegen in Beervelde, een deelgemeente van Lochristi. Het landgoed behoort sinds zijn ontstaan in 1873 tot de familie de Kerkhove de Denterghem. Het wordt beheerd door graaf Renaud de Kerkhove de Denterghem. Het beslaat een oppervlakte van 25 hectare en trekt jaarlijks 45.000 bezoekers. Het werd aangelegd als uitstalraam voor de toen nog prille Gentse sierteelt, en vandaag nog steeds onderhouden in functie van de internationaal gerenommeerde Tuindagen van Beervelde die er half mei en half oktober plaatsvinden.

HALVERWEGE DE GOLDEN SIXTIES...

wou de toenmalige tiener Renaud, tweede zoon van Graaf Charles de Kerchove de Denterghem, ergens in de historische kelders van het na Wereldoorlog II afgebroken kasteel, zijn eigen plek hebben. Tegenwoordig zouden we van een mancave spreken.

Een bezoek van vader Charles aan een Raveeltentoonstelling in Brussel deed het idee ontstaan om de gangen tot aan de mancave van zijn zoon ter beschikking te stellen van Roger Raveel. De kunstenaar zag er onmiddellijk het potentieel van in en, samen met drie geestverwanten (Raoul De Keyzer, Etienne Elias en Reinier Lucassen), heeft Roger Raveel van deze ruimten een kunstwerk gemaakt dat later tot een van zijn meesterwerken zou worden gerekend en dat ontegensprekelijk het meest complete werk uit zijn oeuvre zou blijken te zijn. 

Alle typische Raveeliaanse elementen zijn aanwezig: het witte vierkant dat kan beschouwd worden als zijn meest karakteristieke signatuur, het gebruik van spiegels om optische effecten te creëren en de man met de pet.  Zelfs het iconische “karretje om de hemel te vervoeren” ontbreekt niet.  Het hoofdwerk is een Raveeliaanse interpretatie van het Lam Gods, een knipoog naar het Gentse meesterwerk van de gebroeders Van Eyck in de Sint-Baafskathedraal enkele kilometers verderop.

Ingang via het koetshuis Toverstraat 6 ; parking ter plaatse.

Meer info: www.parkvanbeervelde.be

Contact & info

Chris Bonte
Verantwoordelijke inschrijvingen
ie-net ingenieursvereniging vzw
Ing. Lucien Goossens
28/04/2024 Van: 14u00 tot 17u00
Park van Beervelde Toverstraat 6 9080 Lochristi

€ 5,00 p.p. voor ie-net-leden / partner
€ 20,00 p.p. voor niet-leden