MENU Menu
of
Kalender
Home / Kalender / Activiteit / Ontdek, beleef en geniet van schaal- en schelpdieren aan de Oosterschelde
Deze activiteit is volzet. U kan enkel nog inschrijven voor de reservelijst. Indien er plaats vrijkomt zullen wij u onmiddellijk verwittigen.
31/05/2024

Ontdek, beleef en geniet van schaal- en schelpdieren aan de Oosterschelde

Yerseke

Yerseke, gelegen aan de Oosterschelde in Zeeland en wel bekend bij liefhebbers van schaal- en schelpdieren, is de locatie voor een unieke en exclusieve culinaire en culturele belevenis.

Haven

Tot 1840 was de haven van Yerseke niet meer dan een paar los- en laadpunten op enkele kleine dammen aan weerszijden van de zeesluis. Rond 1840 werden de eerste verbeteringen uitgevoerd, maar pas in 1870 werd een nieuwe haven aangelegd vanwege de opkomst van de oesterteelt. In de loop der jaren maakte de aanhoudende groei uitbreiding van de haven noodzakelijk. In de jaren vijftig bedreigde de sluiting van de Oosterschelde de oester- en mosselcultuur maar de beslissing om een open Oosterscheldekering te bouwen nam deze dreiging weg. Op 15 juli 1965 werd een nieuwe haven geopend, de Prinses Beatrixhaven en het oude gedeelte werd de Prins Willem-Alexanderhaven.

Mosselen

Yerseke speelt een centrale rol in de Nederlandse vangst en verwerking van mosselen. Alle mosselen, inclusief de importmosselen, worden uiteindelijk aangeboden op de veiling van Yerseke, waar de prijs tot stand komt. De medewerkers van het Mosselkantoor controleren deze op kwaliteit. De importmosselen mogen ook Zeeuwse mosselen heten als de handelaren ze hebben opgeslagen in zogenaamde natte pakhuizen in de Oosterschelde. De meeste consumptiemosselen, ongeveer 65%, worden geëxporteerd naar België.

Oesters en Oesterkwekerijen

De teelt van oesters, maar ook van mosselen, kreeg een belangrijke impuls na 1870, onder andere door het gebruik van gekalkte dakpannen waarop de oesterlarfjes zich vasthechten. In principe werden het broed en de jonge oesters verkregen op natuurpercelen en daarna overgebracht op zaaipercelen. Hiervoor werden oesterputten gebruikt die later ook de functie kregen van voorraadreservoirs.

De kweek vindt vooral plaats in de Oosterschelde en het Grevelingenmeer. De oesterkwekers huren percelen van de overheid. Daarnaast zijn er nog zogenoemde vrije gronden in de Oosterschelde.
De percelen tezamen zijn ongeveer 2.050 hectaren groot. Gezien het vergunningstelsel en de verhuur van de percelen is er nauwelijks ruimte voor nieuwe bedrijven.
Yerseke speelt, net als bij de mosselen, een centrale rol bij de teelt en verwerking van oesters.
Meer dan 25 bedrijven actief in de oesterteelt zijn geconcentreerd rond Yerseke.

Oesterij

Wij bezoeken het bedrijf Oesterij van de familie dHooge die veel tijd en energie investeert in de innovatie en kwaliteit van hun kweektechnieken en kweekgebieden.
We krijgen niet alleen een gegidste rondleiding over de historische oesterputten, maar we stappen vanaf de kade bij de Oesterij ook het water in om te kijken hoe de oesters groeien zodat we het proces van de oesterkweek beter begrijpen. Daarbovenop krijgen we u ook nog wat praktische en culinaire tips mee.

Fruits de Mer

Uiteraard zullen we ook onze smaakpapillen niet vergeten. Oesterij verwent ons dan ook met een exclusieve zeevruchtenlunch met champagne en Chablis wijn. Met een uniek uitzicht over de Oosterschelde genieten we o.a. van kreeft, oesters, mosselen/kokkels, krab… Zie het programma voor all details.

Programma

 • 14:30 uur:
  Ontvangst bij de Oesterij met een glas champagne en aansluitend een plateau Fruits de Mer met o.a. per persoon een halve kreeft, oesters, mosselen/kokkels, krabscharen, langoustines, alikruiken, scheermessen en garnalen.
  Twee glazen Chablis en water zijn inbegrepen.
 • 16:00 uur:
  Rondleiding met een gids over de historische oesterputten en een uitstap in het water om te zien hoe de oesters gekweekt worden.
 • 17:30 uur:
  Verwacht einde

Extra informatie

 • Het programma is ook opgemaakt in functie van de getijden.
 • U voorziet zelf in de verplaatsing naar de Oesterij in Yerseke.
 • Voor deze unieke belevenis is het aantal personen beperkt tot 30.

Contact & info

Chris Bonte
Verantwoordelijke inschrijvingen
ie-net ingenieursvereniging vzw
ir. Jean-Paul De Feyter
31/05/2024 Van: 14u30 tot 17u30
Yerseke Havendijk 12 4401 NS Yerseke

€ 70,00 p.p. voor ie-net-leden / partner
€ 120,00 p.p. voor niet-leden