MENU Menu
of
Kalender
Home / Kalender / Activiteit / Sigmaplan bezoek via boottocht te Hamme en Temse
 De inschrijving voor dit evenement is gesloten

Sigmaplan bezoek via boottocht te Hamme en Temse

Vlaanderen beter beschermen tegen overstromingen van de Schelde en haar zijrivieren. En tegelijk de waardevolle Scheldenatuur een boost geven. Dat is het doel van het Sigmaplan. Het Sigmaplan gaat over veiligheid, natuur, recreatie en economie. 

In het infopunt van de Durmevallei krijg je alle informatie over het Sigmaplan en de natuur langs de Durme. Het bezoek aan het infopunt wordt gecombineerd met boottocht door de omgeving. Het is de ideale manier om meer te weten te komen over het Sigmaplan, de projectgebieden in de Durmevallei en te genieten van de deze prachtige natuur!

Het Sigmaplan neemt Vlaanderen in bescherming tegen overstromingen. Bij extreme weersomstandigheden kunnen de Schelde en haar zijrivieren gevaarlijk hoge waterstanden bereiken en zelfs overstromen. Daarom investeert het Sigmaplan in stevigere en hogere dijken en een ketting van natuurlijke overstromingsgebieden in de riviervalleien. Zulke gebieden kunnen op een gecontroleerde manier overtollig rivierwater opvangen. Zo geven we de rivieren ruimte om te stromen én te overstromen.

De watersnood van 1976 was de aanleiding voor het Sigmaplan. Om dergelijke rampen te voorkomen, lanceerde de federale overheid een ambitieus plan – met de S van Schelde en naar analogie met het Nederlandse Deltaplan. In 2005 werd het Sigmaplan aangepast aan de nieuwe wetenschappelijke inzichten. Sindsdien levert het Sigmaplan ook een belangrijke bijdrage aan de Europese natuurdoelen voor Vlaanderen.

Uitvoerders van het Sigmaplan zijn de Vlaamse Waterweg nv en Natuur en Bos van de Vlaamse overheid. Het plan heeft naast waterveiligheid ook oog voor de ontwikkeling van riviernatuur, recreatie en lokale economie. Zo maakt het Sigmaplan Vlaanderen veiliger, groener en steeds heerlijker om te beleven.

Programma

  • 09:00 uur: Hamme Driegoten Plezierhaven aan containers Infopunt Sigmaplan ontvangst door Ie-net afdeling Waasland
  • 09:15 uur: Bezoek Infopunt Sigmaplan
  • 10:30 uur: Inscheping aan Infopunt Sigmaplan met drankje
  • 12:00 uur: Ontscheping aan Infopunt
  • 12:30 uur: Einde

Contact & info

Chris Bonte
Verantwoordelijke inschrijvingen
ie-net ingenieursvereniging vzw
Ing. Davy Missotten
Project Leader
LIDL BELGIUM GMBH & CO KG
23/09/2023 Van: 09u00 tot 12u30
Infopunt Sigmaplan Hamme Driegoten Plezierhaven 9220 Hamme

€ 8,00 p.p. voor ie-net-leden / partner
€ 23,00 p.p. voor niet-leden