MENU Menu
of
Kalender
Home / Kalender / Studiedag / MYRRHA: innovatie en opportuniteiten
 De inschrijving voor dit evenement is gesloten

MYRRHA: innovatie en opportuniteiten

Update : uitgesteld naar een latere datum in 2021 !


Het MYRRHA-project zorgt ervoor dat België zijn leidinggevende wereldpositie in nucleaire research verzekert. Dit Accelerator Driven System (een door een deeltjesversneller aangedreven reactor) zal baanbrekend onderzoek en ontwikkeling toelaten in vele domeinen en bijdragen aan duurzame ontwikkeling. Vanwege de ligging van het project in Mol zijn de leden van ie-net in een bevoorrechte positie om deel te nemen aan MYRRHA.


Een impactstudie van PwC heeft aangetoond dat Vlaanderen vanwege zijn ligging meer economisch voordeel uit MYRRHA zal halen dan de andere regio’s.

Deze studieavond wordt georganiseerd door ie-net expertgroep 'Chemische en Biochemische techniek'.

 

                                                                                 Bron foto : Studiecentrum voor Kernenergie Sck-Cen / Mol

Sprekers

Lucia Popescu: MYRRHA en innovatie in nucleaire geneeskunde

Nucleaire geneeskunde speelt een bijzonder belangrijke rol bij het correct diagnoseren en behandelen van kanker. Radio-isotopen maken het mogelijk om tumoren nauwkeurig te lokaliseren en kunnen ook ingezet worden voor bestraling. De BR2-reactor bij het SCK•CEN voorziet nu al in ongeveer 25% van het aanbod op globaal niveau. Met MYRRHA kunnen we nog een stap verder gaan. Niet alleen zal MYRRHA alle gekende radio-isotopen kunnen aanmaken. MYRRHA zal ook onderzoek naar en productie van een nieuwe generatie van theranostische radio-isotopen mogelijk maken.

Luca Fiorito: Hoe MYRRHA het probleem van kernafval mee oplost

Om kernenergie verder te optimaliseren als duurzame leverancier van energie moeten oplossingen gevonden worden voor het bestaand en toekomstig nucleair afval. Dankzij innovatief onderzoek naar transmutatie zal MYRRHA de behandeling van nucleair afval in een volgende fase brengen. Het eindresultaat van dit onderzoek zal leiden tot kleinere radiotoxiciteit van het overblijvende afval en zal ook de voetafdruk van dat afval verminderen. Dit zal op zijn beurt een positief effect hebben op de berging.

Hamid Aït Abderrahim: MYRRHA en opportuniteiten voor bedrijven en researchers

Met een begroting van ruim anderhalf miljard schept MYRRHA opportuniteiten voor bedrijven en researchers. Het project voorziet in een strakke timing om in drie fasen een deeltjesversneller, twee target stations en een lood-bismutgekoelde reactor te bouwen, met bijhorende nutsfaciliteiten. MYRRHA creëert ook enorme mogelijkheden voor research, onder andere inzake nucleaire geneeskunde, fundamentele fysica en materialenonderzoek voor fusiereactoren. Dankzij de ligging in Mol bevinden Belgische bedrijven, ondernemers, werknemers en wetenschappers zich in een bevoordeelde positie om deel te nemen aan dit innovatief project.

Tijdschema

18.00u : aanmelding met een ontvangstbroodje
19.00u : aanvang van de lezingen
21.30u : netwerkingsreceptie
22.00u : einde

Contact & info

Mevr. Katrien Godrie
Projectcoördinator
ie-net ingenieursvereniging vzw
01/01/2021 Van: 19u00 tot 21u30
Het Ingenieurshuis Desguinlei 214 2018 Antwerpen

€ 50,00 voor niet-leden
€ 35,00 voor individuele leden ie-net *
€ 35,00 voor ie-net bedrijfspartners
€ 25,00 voor ie-net jongeren (-30j) *
€ 25,00 voor ie-net senioren (+65j)*
* = factuur gaat naar privé-adres
€ 0,00 voor studenten op vertoon van hun studentenkaart
(gelieve een mail te sturen aan katrien.godrie@ie-net.be)
Studenten worden gratis uitgenodigd door MYRRHA.