MENU Menu
of
Kalender
Home / Kalender / Activiteit / Familie herfstwandeling in het natuurgebied “Het Moeraske” en bezoek aan het Brussels Museum van de Molen en de Voeding in Evere
04/10/2020

Familie herfstwandeling in het natuurgebied “Het Moeraske” en bezoek aan het Brussels Museum van de Molen en de Voeding in Evere

Ooit stonden er in de Brusselse regio ettelijke wind- en watermolens. Enkele watermolens overleefden de tand des tijds en werden grondig gerestaureerd. De windmolens daarentegen verging het minder goed omdat er al snel zeer grote industriële maalderijen werden opgetrokken om de al maar groeiende bevolking van het Brusselse van meelproducten te voorzien. De sterk toenemende verstedelijking van de buurtgemeenten van de hoofdstad had voor gevolg dat de nog resterende windmolens te sterk werden ingesloten om nog voldoende wind uit alle richtingen te kunnen vangen.

Zo ook in Evere ,maar in tegenstelling tot andere molensites in de regio, is de ronde bakstenen windmolen niet afgebroken maar omgebouwd tot een klein leerrijk museum. Dit museum herbergt een waardevolle collectie authentieke attributen die destijds werden gebruikt voor het malen en zeven van graan en is een ware belevenis, zelfs voor de allerkleinste deelnemers.

De molensite ligt vlak bij het natuurgebied “Het Moeraske” dat zowat het enige beschermd stukje natuur is op het grondgebied van Evere. Het leunt aan tegen het voormalig vormingsstation van de NMBS in Schaarbeek en het Walckierspark. Het Moeraske herbergt een flora die uiterst opmerkelijk is door het feit dat veel uitheemse zaden er (via de aangrenzende spoorlijnen) in de loop der jaren werden aangevoerd zelfs vanuit het zuiden van ons continent. Er heerst een microklimaat waardoor uitheemse flora er desondanks goed kan gedijen. Het is een klein gebied dat, hoewel in oppervlakte gereduceerd in de vorige eeuw, dank zij de inzet van fervente natuurliefhebbers bewaard is gebleven. Het is meer dan het bezoeken waard.

Inschrijven kan tot 1 oktober a.s.

Programma

 

  • 13:45 uur: Samenkomst aan de ingang van Taverne Toots, Edward Stuckensstraat 125 1140 Evere
  • 14:00 uur: Eerste deel van de wandeling naar het Museum (afstand: 1km).
  • 14:15 uur: Aanvang van het bezoek aan het Museum van de Molen.
  • 15:30 uur: Aanvang van het tweede deel van de wandeling in het Moeraske (afstand: 3km).
  • 17:00 uur: Afsluiting met een drankje in de Taverne Toots

 

Bereikbaarheid

 

Parkeren in de nabijheid van het Museum van de Molen is problematisch. Er is een betalende ondergrondse parkeergarage vlak naast het trefpunt Espace Toots in de F. Van Asschestraat 4 1140 Evere. Tarief: 0,60 Euro/uur.

Diegenen die verkiezen met het openbaar vervoer te komen kunnen sporen tot Brussel Noord en daar de MIVB tram 55 nemen – richting DA VINCI – tot de halte Vrede/Paix te Evere die vlak bij de Taverne Toots ligt.

Een bijkomende hint voor diegenen die er een familie daguitstap van willen maken: een uiterst gunstig combinatie treinticket met bezoek in de voormiddag aan het Treinmuseum te Schaarbeek. Facultatief en niet in onze familie herfstwandeling begrepen. Na het bezoek aan het Treinmuseum kan de tram 55 – richting DA VINCI worden genomen aan de Helmetsesteenweg, vlak bij de Heilige Familie kerk van Helmet die zich op loopafstand van het Treinmuseum bevindt.

 

Contact & info

Chris Bonte
Verantwoordelijke inschrijvingen
ie-net ingenieursvereniging vzw
Ing. Roland Mortier
gepensioneerd
04/10/2020 Van: 13u45 tot 17u30
Taverne Toots Edward Stuckensstraat 125 1140 Evere

€ 7,00 p.p. voor ie-net leden en partners.
€ 32,00 p.p. voor niet leden
Gratis voor kinderen onder de 12 jaar.