MENU Menu
of
Kalender
Home / Kalender / Activiteit / Bezoek aan het bakstenen citadel van Diest, een unicum in Vlaanderen
 De inschrijving voor dit evenement is gesloten.

Bezoek aan het bakstenen citadel van Diest, een unicum in Vlaanderen

De Diestse Citadel is het enige overgebleven bakstenen exemplaar in Vlaanderen. De citadel werd gebouwd tussen 1845 en 1853 op een heuvel, Allerheiligenberg. De bouw van de Citadel vormde het dominerend sluitstuk van de transformatie van Diest tot vestingstad, nadat eerder het fort, de wallen en de stadspoorten werden opgetrokken. Het hele bouwwerk is louter gericht op de militaire functionaliteit, met als enige verfraaiing de arduinen poort in neoclassicistische stijl.

Het complex deed dienst als zelfstandige versterking dat autonoom kon standhouden bij een belegering of zelfs na de val van de stad. Daarbovenop moest het met kanonvuur ook beletten dat de vijand de stad kon verlaten om op te rukken richting Leuven.

Hoewel de Nederlandse dreiging al snel verdween, had de Citadel tot voor kort nog verschillende militaire functies. Tot 2011 was het eerste bataljon parachutisten in de Citadel gevestigd. Na hun verhuis kwam het complex leeg te staan. Vandaag zweeft de site nog tussen verleden en toekomst … en zoekt ze een nieuwe bestemming.

Een uniek element is het Chasseloup-Laubat verdedigingssysteem. De kanonnen in de flanken van de bastions ( vijfhoekige uitbouwsels van de wal) moeten de grachten flankeren. En hier worden kanonkelders beschermd door een voorliggend bakstenen masker. het bood niet alleen een oplossing voor de rookafvoer, maar zorgde er ook voor dat  de kanonnen er niet konden vernield worden.  De Diestse Citadel is de enige in Europa waar dit verdedigingssysteem nog vrijwel intact is gebleven. Dit unieke erfgoed is enkel te bezoeken met gids.

Extra informatie

Meer concrete informatie omtrent nabije parkeergelegenheid en ontmoetingsplaats volgen later.
Een zaklamp is aan te bevelen voor wie alle details wil zien.

Contact & info

ir. Annelies Van den Broeck
Product Owner/Business Analyst
EUROFINS GSC BELGIUM N.V.
19/05/2019 Van: 10u30 tot 11u30
Citadel Diest Leuvensestraat, 83, bovenop heuvel 3290 Diest

€ 7,00 p.p. voor ie-net-leden / partner € 27,00 p.p. voor niet-leden