MENU Menu
of
Kalender
Home / Kalender / Studiedag / Duurzame inzet van materialen in de wegenbouw
 De inschrijving voor dit evenement is gesloten

Duurzame inzet van materialen in de wegenbouw

De expertgroep Wegenbouw van ie-net en de onderzoeksgroep EMIB – Wegenbouw van de Universiteit Antwerpen slaan de handen in elkaar voor de studiedag op 27 april 2022 op de campus Groenenborger van de Universiteit Antwerpen. 

Tijdens deze studiedag wordt dieper ingegaan op het duurzame (her)gebruik van materialen in de wegenbouw. Daarbij zullen de sprekers dieper ingaan op de volgende prangende vragen. Wat is duurzaam? Welke parameters beschouwen we daarbij? Welke alternatieven zijn er vandaag al?  We nodigden hiervoor een aantal specialisten – o.a. uit de Verenigde Staten – uit die met concrete voorbeelden zullen aantonen dat duurzaamheid geen utopie meer is.
 


Deze studiedag is een organisatie van ie-net en de onderzoeksgroep EMIB van de Universiteit Antwerpen en wordt in samenwerking met het Opzoekingscentrum voor de Wegenbouw (OCW) en DavingA georganiseerd.

Programma

VOORMIDDAG

10u30 Registratie met koffie
11u00

Verwelkoming
Wim Van den bergh, UAntwerpen

11u05 Inleiding. Duurzaam materiaalgebruik in het bredere plaatje van duurzame wegenbouw
Luc De Bock, OCW
 

In de inleiding situeert Luc De Bock de duurzame inzet van materialen in de wegenbouw in het bredere plaatje van duurzaamheid: wat verstaan we onder duurzaamheid, wat niet, hoe kunnen we dat meten, via welke indicatoren en met welke methoden, waar halen we de gegevens, en hoe moeten we vervolgens het resultaat interpreteren ?
Aan de hand van een gevalstudie met asfalt wordt dieper ingegaan op de technische aspecten. Hierbij wordt de link gelegd naar elementen zoals milieuproductverklaringen, levenscyclusanalyse, tools zoals TOTEM en milieukostenindicator. Ook het belang van circulariteit komt aan bod, wat verdergaat dan enkel recyclinggranulaten toepassen, met een kritische blik naar de plaats van secundaire grondstoffen hierbij.

11u35 VLAIO-TETRA project “FOAM - Bitumen stabilized materials”
Wim Van den bergh, UAntwerpen
  In dit project wordt de technologie van schuim- en emulsiebitumen voor het in situ recyclen van oude asfaltverhardingen tot een semi-gebonden fundering onderzocht. Deze techniek vermijdt grotendeels het gebruik van nieuwe materialen en transport. De duurzaamheid van deze technologie wordt afgetoetst voor de Vlaamse sector. Aan de hand van drie proefvakken in Vlaanderen zal de aanpak, de technologie en de uitvoering worden gedemonstreerd en geëvalueerd.
12u05 Duurzaamheid in de bestekken van AWV: nu en in de toekomst
Margo Briessinck, Agentschap Wegen en Verkeer
  Verschillende aspecten van duurzaamheid zijn nu reeds opgenomen in het Standaardbestek 250 voor de wegenbouw. In deze presentatie zullen een aantal evoluties voorgesteld worden die mogelijk in de toekomst in de bestekken van AWV opgenomen zullen worden.
12u35 Lunch pauze

 NAMIDDAG

13u15 De groene weg naar circulaire economie
Willy Goossens, FPRG-VSOR en Dirk Coveliers, Besix
  Jaarlijks creëert de sloop en renovatie van infrastructuurwerken en gebouwen miljoenen tonnen inert slooppuin. De grootste afzetmarkt voor de daaruit gecertificeerde gerecycleerde granulaten is gesitueerd bij de infrastructuurwerken. Dit is een schoolvoorbeeld van circulaire economie waarbij in de presentatie nader zal ingegaan worden op de uitdagingen hieraan verbonden.
13u45 Sustainability of asphalt pavements (Engelstalig) - live streaming
Milena Rangelov, Federal Highway Administration, Washington DC, USA
14u15 Nieuwe technieken voor de verbetering van funderingen: schraalasfalt en geogrid in de fundering
David Hernando, UAntwerpen
  De voorbije jaren werden proefvakken aangelegd in de haven van Antwerpen om nieuwe materialen en structuren te onderzoeken als oplossing voor meer duurzame wegen in havenomgeving. Twee belangrijke concepten worden in deze presentatie toegelicht: het gebruik van schraalasfalt als gebonden funderingslaag en het gebruik van een extra geogrid in de ongebonden fundering. 
14u45 De weg naar duurzaamheid zijn we volop aan het bouwen!
Franky Van den Berghe, Duurzaamheidsmanager Willemen Groep en Joris De Kesel, Willemen Infra
  Duurzaamheid bij wegenbouwers is geen loos begrip, de CO2 prestatieladder is daar een duidelijk bewijs van. Recyclage, in situ stabilisatie, overschakelen op elektriciteit en waterstof zijn maar enkele middelen om het bouwen van wegen duurzamer te maken.  De weg ernaartoe zijn we volop aan het bouwen !
15u15 Debat o.l.v. Wim Van den bergh, voornoemd en Andy Heurckmans, Grondbank en voorzitter expertgroep Wegenbouw
16u00 Labobezoek: Asfalt en bitumen labo UA
  We nemen de deelnemers mee voor een blik achter de schermen van de verschillende labo’s van de onderzoeksgroep Wegenbouwkunde: het microlab (oppervlakteonderzoek van aggregaat en asfalt), het rheolab (onderzoek naar rheologisch gedrag van bitumen en mastieken) en het asfaltlab (onderzoek naar asfaltmengsels, structuren, geopolymeren en bitumen-cement gebonden materialen).
16u30 Afsluitend drankje in de patio
   

 

Doelgroep

ingenieurs bouwkunde, overheid, aannemers, studiebureaus, wegenbouwers,…

  

Contact & info

Christine Mortelmans
ie-net ingenieursvereniging vzw
Tel: 032600863
27/04/2022 Van: 10u30 tot 16u30
UAntwerpen - Campus Groenenborger Groenenborgerlaan 171 Gebouw Z 2020 Antwerpen

 

€ 190 voor niet-leden
€ 133 voor individuele leden ie-net (factuur op privé-adres)
€ 133 voor ie-net bedrijfspartners
€ 85 voor individuele leden < 30j & > 65j (factuur op privé-adres)

€ 133 voor leden OCW *

* contacteer ie-net voor uw kortingscode


Alle bedragen zijn vrijgesteld van BTW

 

Maak gebruik van de KMO-portefeuille en bespaar tot 30% op je opleiding !


Erkenningsnummer DV.0217461
Meer weten over KMO-portefeuille? Klik hier

5,5 opleidingsuren