Is de e-mail niet goed leesbaar: klik hier

 

Wat kan u in deze nieuwsbrief lezen:

• Webinar aansprakelijkheid en verzekeringen in de bouwsector op 6 september om 19.30u
• Juridisch artikel over het eengemaakt octrooigerecht (UPC) door Mr. Ronse
• Enquête i.s.m. VBO over de totale kost van procederen in hoofde van bedrijven
• Bemiddelingstechnieken voor gerechtsdeskundigen: training op 16 en 23 september door Mr. Meuwissen
• Word vertegenwoordiger van ie-net bij de Dispute Resolution Board Foundation
• Programma 2023
• Juridische artikels en boekbesprekingen voor een ingenieurspubliek
• De boekenpagina van ie-net: koop boeken met korting
• Diversen

 

Webinar “Aansprakelijkheid en verzekeringen in de bouwsector” 6 september om 19.30u

Ingenieurs werkzaam in bouwbedrijven, in architecten- en ingenieurskantoren, bij immobiliënpromotoren of bij welkdanige andere actor uit de bouwsector worden vaak geconfronteerd met aansprakelijkheidsstellingen (hetzij als schadelijder, hetzij als schadeveroorzaker). De juridische implicaties ervan maken dat vele ingenieurs zich afzijdig houden van het thema, daar waar ze in wezen best wel over een goede basiskennis daarvan zouden beschikken. Een daarmee verbonden aspect is dat van de verzekerbaarheid en de tussenkomst van een verzekeraar in geval van schade.
In deze contactavond zullen twee gespecialiseerde juristen-advocaten ten behoeve van een ingenieurspubliek de aansprakelijkheid en de verzekeringen in de bouwsector uiteenzetten: Meesters Tom Reingraber en Julie De Pauw van advocatenkantoor CMS.
Meer info en inschrijven

 

Juridisch artikel over het eengemaakt octrooigerecht (UPC) door Meester Chr. Ronse

Het zal eenieder die enigszins in het octrooirecht is geïnteresseerd, niet zijn ontgaan dat het Eengemaakt Octrooigerecht, beter bekend onder zijn Engelse naam ‘Unified Patent Court’ (afgekort ‘UPC’), op 1 juni 2023 zijn deuren heeft geopend. Welke rol spelen deskundigen hierin? We vroegen het aan Meester Christophe Ronse, een advocaat gespecialiseerd in intellectueel eigendomsrecht. Zijn uitgebreid artikel kan u hier lezen.

 

Enquête i.s.m. VBO over de totale kost van procederen in hoofde van bedrijven

Middels een enquête willen we i.s.m. de Hogeschool Gent en het VBO nader inzicht krijgen in het totale kostenplaatje verbonden aan het voeren van een procedure (dus niet alleen de advocatenkosten, maar ook de interne kosten en (gerechtelijke) intresten). Het invullen van de enquête vergt niet meer dan 5 minuten en kan waardevolle inzichten opleveren. Klik hier om de enquête in te vullen.
 

Bemiddelingstechnieken voor gerechtsdeskundigen: training op 16 en 23 september door Meester W. Meuwissen

Sinds meer dan 50 jaar legt art. 977 Ger.W. aan de gerechtsdeskundige de verplichting op te pogen de partijen te verzoenen. Maar hoe moet een gerechtsdeskundige dat nu precies ondernemen? Wat zijn daarvan de juridische en technische grenslijnen? Waar liggen de valkuilen? En hoe ver kan hij daarin te ver gaan om het spreekwoordelijk te zeggen? Tijd om even het legaal kader op te frissen en vervolgens inspiratie te zoeken in de plethora van de bemiddelingstechnieken die in de laatste decennia werden ontwikkeld en onmisbaar zijn voor de gerechtsdeskundige bij het uitvoeren van zijn verzoeningsopdracht. Hiervoor doen we beroep op één van de meest bekende bemiddelaars uit België: Meester Willem Meuwissen, die zich met deze materie al bezig houdt sinds verscheidene decennia en aldus ook een autoriteit is op dat vlak. Hij is echter ook jurist, advocaat en docent en dus op de hoogte van de raakvlakken, valkuilen en “do’s & don’ts” waarmee gerechtsdeskundigen kunnen worden geconfronteerd wanneer ze een bemiddelingspoging ondernemen. Naast de gebruikelijke PowerPoint presentaties zal tevens een handige cursustekst ter beschikking worden gesteld.
Meer info en inschrijven
 

Word vertegenwoordiger van ie-net bij de Dispute Resolution Board Foundation

Sinds begin dit jaar is ie-net “Corporate Member Tier 1” geworden van de Dispute Resolution Board Foundation, een internationale stichting met zetel in de VS (www.drb.org), afgekort DRBF. De DRBF biedt hulp bij de wereldwijde toepassing van de Dispute Board-methode door advies en suggesties te geven die zijn afgestemd op de voorwaarden en praktijken die in projectgebieden bestaan. De snelle verspreiding van het Dispute Board-systeem wereldwijd heeft ertoe geleid dat het wordt gebruikt voor tal van grote bouwprojecten, het vermijden van talloze geschillen en het leveren van aanzienlijke besparingen. Ons lidmaatschap laat ons toe om vier vertegenwoordigers bij de DRBF af te vaardigen. Elke vertegenwoordiger geniet alle ledenvoordelen, inclusief gereduceerde prijzen op DRBF-evenementen en krijgt toegang tot het gereserveerde gedeelte van de webstek en de uitgebreide documentbibliotheek met presentaties van conferenties, whitepapers en publicaties. Als vertegenwoordiger kan u daar ook uw eigen artikels publiceren. Elke vertegenwoordiger kan contacten leggen met andere professionals via evenementen en vrijwilligerswerk in eigen land, regio en wereldwijd, en met professionals via de online ledendatabase en de LinkedIn-groep van de DRBF. In ruil voor de geprivilegieerde status van vertegenwoordiger van ie-net in de DRBF verwachten we dat u actief meewerkt aan de verdere uitbouw van de Deelgroep Ingenieurs-Deskundigen & Bemiddelaars door bv. webinars of opleidingen mee op poten te zetten, of korte artikels te schrijven voor de nieuwsbrief. Geïnteresseerd? Stuur een e-mail naar deelgroepdeskundigen@ie-net.be met een korte voorstelling van uzelf en wat u voor ie-net Deelgroep Ingenieurs-Deskundigen & Bemiddelaars kan betekenen.

 

Programma 2023

De aansprakelijkheid en verzekeringen in de bouwsector
6 september – 19.30 uur (webinar)
Sprekers: Meester Tom Reingraber en Meester Julie De Pauw (CMS advocaten)
Meer info en inschrijven

Bemiddelingstechnieken voor gerechtsdeskundigen
16 en 23 september – 9.30 uur (live)
Docent: Meester Willem Meuwissen (Meuwissen advocaten & bemiddelaars)
Meer info en inschrijven 

De aansprakelijkheid van de diverse bouwpartners in het kader van de projectontwikkeling
5 oktober – 19.00 uur (webinar)
Spreker: Meester Ludo Ockier (Ockier advocaten)
Meer info en inschrijven

Hebt u zelf een voorstel of een idee voor een webinar of een andere activiteit? Stuur dan een e-mail naar deelgroepdeskundigen@ie-net.be


 

Juridische artikels voor een ingenieurspubliek

Met de regelmaat van de klok vragen wij aan advocaten en juristen om een artikel te schrijven waarin een bepaald thema kort en bondig voor een ingenieurspubliek wordt uiteengezet. Op de pagina www.ie-net.be/juridischeartikels vindt u alles wat tot nu toe werd gepubliceerd. 

Wij zijn steeds op zoek naar onderwerpen die ons publiek kunnen interesseren. Hebt u een idee of een voorstel van onderwerp, dat recht uit uw praktijkervaring komt? Laat het ons dan weten en we zoeken wel een auteur. Stuur ideeën naar deelgroepdeskundigen@ie-net.be.

Vind hier alle tot nu toe gepubliceerde juridische artikels terug.

De boekenpagina van ie-net: koop boeken met korting

Als lid van ie-net kan u boeken met korting aankopen. Kijk eens hier
 


 

Partnernieuws

Bekijk hier de agenda van IAE (onder de rubriek Opleidingen) 
Op de vergadering van 11 maart 2022 werden bepaalde wijzigingen aan “het lastenboek van de opleidingen” goedgekeurd door de Raad van het IAE: u kan de laatste versie van dit document raadplegen door hier te klikken.

Bekijk hier de activiteiten van LRGD

 

Diversen

- Download hier alle vorige nieuwsbrieven
- Bekijk hier een overzicht van alle studieavonden en opleidingen georganiseerd door de Deelgroep sinds 2018.

 

Deze e-mail is verzonden door ie-net ingenieursvereniging vzw:
ie-net ingenieursvereniging vzw

Ingenieurshuis, Desguinlei 214
2018 Antwerpen
:
tel: 03 260 08 40 - e-mail: info@ie-net.be - website: www.ie-net.be

Uitschrijven uit deze nieuwsbrief
> OptOut ie-net ingenieursvereniging vzw mailings als u geen mailings van ie-net ingenieursvereniging vzw wenst te ontvangen