Is de e-mail niet goed leesbaar: klik hier

De Deelgroep Ingenieur-Deskundigen nam op 09.12.2019 een doorstart onder coördinatie van Didier De Buyst en met Christine Beckers en Christine Mortelmans als leden van de ie-net-staf die de werking actief zullen ondersteunen. De getoonde PowerPointpresentatie kan u hier downloaden.

De Deelgroep ie-net Ingenieur-Deskundigen wil hét centrale aanspreekpunt zijn voor alles wat betrekking heeft op deskundigenonderzoeken door ingenieurs in de breedste betekenis van het woord, en dit zowel vanuit het perspectief van het rechtscollege, de rechtszoekende als de deskundige.
De Deelgroep wil zich actief inzetten voor de afbouw van de gerechtelijke achterstand en het efficiënt(er) maken van de rechtsgang en i.h.b. de geschillenbeslechting door:

  • de verdere professionalisering van de uitvoering van gerechtelijke en buitengerechtelijke deskundigenopdrachten na te streven,
  • een belangrijke rol te spelen in arbitrage en bindende derde-beslissingen (“umpire”, Dispute Avoidance, Adjudication & Resolution Boards) en in te zetten op bemiddeling.

Wij trachten drie à vier nieuwsbrieven per jaar uit te geven om een zo ruim mogelijk publiek te bereiken. Hierbij vindt u alvast de eerste uitgave.
 

Externe communicatie

In de loop van januari en februari 2020 werd de Deelgroep kenbaar gemaakt aan de belangrijkste actoren: het kabinet van de Minister van Justitie, het Nationaal Register voor Gerechtsdeskundigen, de voorzitter en de leden van de Kamercommissie Justitie, het Instituut voor de Gerechtelijke Opleiding (IGO), de lesgevers van de door FOD Justitie erkende juridische opleidingen voor gerechtsdeskundigen, de voorzitters en secretarissen van alle ie-net-Expertgroepen, organisaties als FIDIC en IEEE-EEEI e.d. We zullen in de komende weken een follow-up hiervan ondernemen.

Nota met vragen en voorstellen voor de Minister van Justitie

We willen aan de Minister van Justitie nog vóór het gerechtelijk verlof een nota namens de Deelgroep overmaken, met daarin voorstellen om deskundigenonderzoeken efficiënter te maken.
Benieuwd naar de thema's? U leest ze hier
Wil u hieraan meewerken? Stuur een e-mail naar deelgroepdeskundigen@ie-net.be met uw ideeën en voorstellen.
Op onze site zal u de elaboratie van die nota steeds kunnen volgen.

Stageplaatsen / peterschap voor kandidaat-gerechtsdeskundigen

Een kleine werkgroep heeft zich gebogen over het idee van het aanbieden van stageplaatsen c.q. een systeem van peterschap voor jonge deskundigen die de ambitie hebben om als gerechtsdeskundige te worden aangesteld maar praktische ervaring missen. Deze werkgroep heeft een voorstel uitgewerkt dat u hier kan lezen. 
Hebt u suggesties of ideeën? Stuur een e-mail naar deelgroepdeskundigen@ie-net.be.

Codes van goede praktijk 

In de komende maanden zullen we de databank met de contactgegevens van de Griffies bijwerken alsook de codes van goede praktijk c.q. de richtlijnen die door bepaalde rechtbanken worden gehanteerd. U zal hierover verder nieuws krijgen in onze volgende nieuwsbrief.

Erkenningen

Inmiddels hebben we de eerste stappen gezet bij de Orde van de Vlaamse Balies (OVB) en bij de Federale Bemiddelingscommissie (FBC) om als opleidingsverstrekker erkend te worden. De aanvraag voor de erkenning voor educatief verlof bij de Vlaamse Overheid is lopende. We zullen ook nog contact opnemen met het IGO en met het Instituut van de Bedrijfsjuristen (IBJ).

Arbitragecommissies Scholen van Morgen

In overleg met de Algemeen Voorzitter van ie-net (als rechtsopvolger van KVIV) werd de procedure voor de aanduiding van de “ir.-arch.” in de desbetreffende commissie herbekeken en inmiddels werd in enkele cases tot aanstelling overgegaan.

Bent u als gerechtsdeskundige in lijn met de GDPR?

Onze collega Marc Goorden heeft inmiddels een voorstel van een audit uitgewerkt dat aan de leden van ie-net tegen een speciaal tarief wordt aangeboden. Meer informatie vindt u hier
Blijft u toch nog op uw GDPR-honger zitten? Stuur dan gerust een mailtje naar marc.goorden@telenet.be

Opleidingen in de kijker

 

Save the date

Noteer volgende studieavonden alvast in uw agenda:

Alle studieavonden gaan door in het Ingenieurshuis om 19u30 en worden ingeleid door Didier De Buyst.
Meer informatie volgt nog.
 

Partnernieuws 

De Belgische Vereniging voor Bouwrecht (BVBR-AVDC) organiseert deze interessante opleidingen
ie-net leden krijgen dezelfde korting als de leden van BVBR. 

 

Diversen

Institution of Structural Engineers launches Expert Witness register.
Meer info

 

Deze e-mail is verzonden door ie-net ingenieursvereniging vzw:
ie-net ingenieursvereniging vzw

Ingenieurshuis, Desguinlei 214
2018 Antwerpen
:
tel: 03 260 08 40 - e-mail: info@ie-net.be - website: www.ie-net.be

Uitschrijven uit deze nieuwsbrief
> OptOut ie-net ingenieursvereniging vzw mailings als u geen mailings van ie-net ingenieursvereniging vzw wenst te ontvangen