MENU Menu
of
Nieuws
Home / Nieuws / Young Inspires Experienced
15/03/2019
Energie en elektriciteit

Young Inspires Experienced

Op 13 maart vond de derde editie van Young Inspires Experienced plaats; een format waarbij we jongeren aan het woord laten en de meer ervarenen onder ons zich komen laten inspireren. Een aantal ingenieuze Ma- en PhD-studenten en jonge ingenieurs met een eerste werkervaring gaven toelichting bij hun onderzoek/werk in het razend veelzijdige, boeiende en actuele energiedomein. 

Filip Jorissen van KULeuven laat zien hoe op basis van een hybride white- en blackbox model een betere regeling voor energiezuinige gebouwen gemaakt wordt. Daarbij verschijnt een foto waar hij op zijn buik ligt om sensoren te controleren. Zeg nu nog dat doctor-ingenieurs niet praktisch ingesteld zijn! Bovendien verzinnen ze nog een grafische interface om alles vlot en aantrekkelijk te programmeren.

Eryk Maziak van Thermovault gaf een spoedcursus balanceren van het elektriciteitsnet om vervolgens te verduidelijken dat hij dit met onze elektrische warmwaterboiler ging doen en wij daar nog geld aan zullen verdienen ook.

Jonas Verstraete van Sweco toonde wat interne keuken en zijn beleving van het tot stand komen van de TV-serie WATT over ons energiesysteem. Daarbij opende hij gelijk een venster op India en het Midden-Oosten en liet ons proeven van het gevoel dat hij in Fukushima kreeg.

Cedric De Cauwer van de VUB liet ons kijken naar het huwelijk tussen de transitie nar hernieuwbare energie en de transitie naar elektrische mobilitieit.

Tot slot gaf Chris Derde een zeer authentieke key-note speech. Hij liet aanvoelen waar je uitkomt als je je idealen volgt en welke pioniersrol hij daardoor speelde voor windenergie in onze contreien.

Daarnaast kregen we enkele echte inside-inzichten over windenergie. Hij lichtte een tipje van de sluier op hoe je een ideale sizing van windturbines doet en wat er allemaal komt bij kijken om windturbines uit te baten en gaf aan wat de impact van windenergie is op ons energiesysteem.