Vlaams EnergieBedrijf: overheid 2.0

Werken bij de overheid niets voor jou? Dat dacht je maar! Het Vlaams EnergieBedrijf (VEB) is geen klassieke overheidsorganisatie. Dit private externe verzelfstandigde agentschap èn NV opereert als een modern privébedrijf met maatschappelijke meerwaarde.

Het VEB zit op de snede van de actualiteit: de wereld van energie en klimaatengagementen. Ze willen de energiekost van de brede publieke sector omlaag, door slimmere aankoop, intelligent gebruik van data en door efficiëntieprojecten. Niet elke publieke dienst heeft de juiste experten in huis, of wel de kennis maar niet de tijd, daarom springt VEB voor die organisaties in de bres.

Slimme aankoop

Publieke diensten die bij het VEB aankloppen voor energielevering, moeten zelf geen aanbesteding meer in de markt zetten. Het VEB fungeert hier als aankoopcentrale. Het VEB koopt aan op de kortetermijnmarkt, vereenvoudigt het facturatieproces en bereikt een schaalvoordeel. Zo kan het de publieke diensten een serieuze duit opleveren. In 2015 bespaarden de klanten van het VEB in totaal 6 miljoen euro, en nog eens 2 miljoen door digitale facturatie. Daar bovenop biedt het VEB diensten aan op maat van de publieke diensten, rond begrotingsopmaak en budgetopvolging bijvoorbeeld.

Intelligente inzet van data

Data over het energieverbruik van de publieke sector is heel beperkt en versnipperd. Het VEB wilt met één datawarehouse voor patrimonium- en energiegegevens deze lacune opvullen. Originele databronnen worden gekoppeld in het project ‘Terra’. Dit maakt heel wat interessante analyses en benchmarking mogelijk: hoe doet een gebouw het op het vlak van energie in vergelijking met andere gebouwen van die grootte en die functie? Met die data kunnen de prioritaire, verlieslatende gebouwen als eerste aangepakt worden, of kunnen ze bijvoorbeeld zien welke daken het best geschikt zijn voor zonnepanelen.

Energie-efficiëntie

Slimme aankoop is de eerste stap. Je energiekost verminder je het beste door de efficiëntie van je gebouw en infrastructuur aan te pakken. Zelfs met kleine ingrepen als de optimalisatie van het gebouwbeheersysteem, kan een organisatie tot 10% besparen. Bij een erg hoge energiefactuur, kan een totaalaanpak aangewezen zijn. In 2015 zette het VEB als eerste in België een energieprestatiecontract op voor een publieke dienst. Hierbij garandeert een ‘Energy Services Company’ (ESCO) de besparing. De ESCO implementeert hiervoor de nodige maatregelen, deze investeringen betaalt de publieke dienst met een deel van de geboekte energiewinst. Deze aanpak vereist dus geen bijkomend investeringsbudget.

Dergelijke projecten van langere adem zet je niet zomaar op. Het VEB helpt en adviseert bij elke fase: de publieke dienst is volledig ontzorgd van de aanbesteding tot en met de projectopvolging, en kan zich volop concentreren op zijn kerntaken.

Vrije keuze

Het VEB moet zijn klanten wel elke dag verdienen: elke publieke dienst heeft de keuze om aan te sluiten of niet. Haar werking is kostendekkend. Van overheidssubsidies is geen sprake.

Modern team

 

Het VEB kan ingenieurs met ondernemingszin goed gebruiken. Heeft u bovendien interesse in energie-efficiëntie, klop dan zeker bij ons aan. Buiten een boeiende functie-inhoud vind je bij het VEB ook een toonbeeld van het nieuwe werken: thuiswerk, flexdesk, glijdende uren, zelfsturende teams, vlakke hiërarchie… kortom: bij het VEB heerst de werksfeer waarin een ingenieur het best gedijt. 

> Meer info

© IE-NET 2016