Vier Belgische ingenieurs op de lijst van meest talentvolle vernieuwers in Europa

Het befaamde Amerikaanse technologie-instituut MIT zet vier Belgen op de lijst van belangrijke jonge 'vernieuwers'.

Vier Belgen staan op de lijst 'Innovators under 35 Europe' van MIT Technology Review, het magazine van het Massachusetts Institute of Technology (MIT), de prestigieuze Amerikaanse universiteit in Boston. Het magazine bekroont 35 talentvolle Europese vernieuwers en onder- nemers die nieuwe technologieën ontwikkelen om dwingende maatschappelijke problemen op te lossen.

De laureaten werden gekozen uit meer dan 1.100 inzendingen. Voor België gaat het om Victor Dillard, Vincent Spruyt, Julien De Wit en Damya Laoui.

Dillard (28) ontwikkelde een artificiële-intelligentieplatform dat helpt veilige en efficiënte genoombewerkingstherapieën te bedenken en tot stand te brengen. Hij is de oprichter van het bedrijf Desktop Genetics.

Vincent Spruyt (32) ontwikkelde een machinaal leerplatform dat menselijk gedrag (lifestylegewoontes, rijstijl, balans tussen werk en privé, gezondheid) via big data verklaart en voorspelt. Zijn Sentianceplatform gebruikt data van smartphonesensoren (zoals gyroscopen en versnellingsmeters) en telt al 500.000 gebruikers.

Julien De Wit (29) ontwikkelde nieuwe technieken om bewoon- bare planeten te identificeren en te bestuderen die rond andere sterren dan de zon draaien. Hij maakte deel uit van het team dat de drie leefbare planeten rond de ster Trappist-1 ontdekte. Hij zet de zoektocht naar gelijkaardige zonnestelsels voort aan het MIT.

Damya Laoui (32) is onderzoek- ster aan het Vlaams Instituut voor Biotechnologie. Daar ontwikkelt ze een methode om cellen uit verwijderde tumoren in te zetten als persoonlijk vaccin tegen toekomstige uitzaaiingen. Het gaat om dendri- tische cellen die deel uitmaken van het immuunsysteem. In tumoren worden veel van die cellen onderdrukt of zelfs door de tumor gebruikt om tegen het lichaam in te werken. Maar enkele cellen blijven weerstand bieden. Laoui ontdekte twee soorten cellen die elk inzetbaar zijn tegen specifieke kankers.

De nieuwe immunotherapie is enkel op muizen getest. Haar team zoekt bedrijven en mensen voor klinische studies. De methode is ongezien in kankerbestrijding. En vaccin wordt over vijf à tien jaar verwacht.

Het is voor het eerst dat MIT Technology Review in heel Europa op zoek ging naar talent. De 35 kandidaten worden onderverdeeld in vijf groepen: uitvinders, onder- nemers, visionairen, pioniers en weldoeners. Op 14 september, tijdens een feestelijk evenement in Parijs, zal per categorie het beste project worden gekozen dat een spe- ciale vermelding krijgt.

Er is overigens nog een Belg op de MIT-uitreiking. Koenraad Debackere, afgevaardigd bestuurder van KU Leuven Research & Development, zetelt in de jury.

Bekijk de volledige lijst hier

Bronnen:

De Tijd 
De Morgen 

© IE-NET 2016