MENU Menu
of
Nieuws
Home / Nieuws / Belgische Solar Team neemt deel aan de meest extreme zonnewagen race ter wereld
18/10/2018
Algemeen

Belgische Solar Team neemt deel aan de meest extreme zonnewagen race ter wereld

Het Belgische Solar Team begeeft zich op onbekend terrein en neemt voor de eerste keer deel aan de Carrera Solar Atacama, een race voor zonnewagens die plaatsvindt op Chileense bodem. Deze race staat, met reden, bekend als de meest extreme zonnewagen race ter wereld

De race

De Carrera Solar Atacama staat niet voor niets bekend als de meest extreme race voor zonnewagens. In geen enkele andere race moeten de zonnewagens zo’n enorme hoogteverschillen overbruggen. De race start in Santiago, de hoofdstad van Chili, en eindigt in Arica in het noorden van het land. In totaal is de race zo’n 2500 kilometer lang. Het traject neemt het team van ingenieursstudenten van de KU Leuven mee langs de uitgestrekte kust van Chili, door het Andes gebergte en over pieken van meer dan 3400 meter. Niet alleen de hoogteverschillen zijn indrukwekkend: gedurende de hele race is er ook een risico op aardbevingen en vulkanische activiteit.

Upgrades

In vergelijking met het wereldkampioenschap in Australië staat niet efficiëntie maar kracht centraal. Het team heeft de zonnewagen, de Punch 2, een sterke upgrade gegeven. Om de steile hellingen bergop te kunnen overwinnen is er een nieuwe, krachtigere motor ontwikkeld, terwijl er voor de lange dalingen sterkere remmen zijn ontworpen. De interne structuur van de wagen is versterkt om de grotere krachten te aan te kunnen. Verder verwacht het Punch Powertrain Solar Team meer vermogen binnen te krijgen dan ooit. “In de Atacama woestijn meten we de grootste zonneirradiatie ter wereld,” zegt Dries Ketelslegers, verantwoordelijke strategie uit Beringen. “We verwachten ongeveer 1,5 keer meer vermogen binnen te halen als tijdens de race in Australië.”

Op zaterdag 20 oktober begint het Belgische Solar Team aan de race. Wanneer ze zullen eindigen, hangt af van de omstandigheden. Benieuwd? Hou dan onze website en/of sociale media in de gaten!