ILYA nr. 26: Energie

februari, 2017

Een gigantisch netwerk binnen handbereik voor elke jonge ingenieur!

Het nieuwe jaar werd traditioneel ingezet met enkele zeer mooie ie-net-nieuwjaarsrecepties en ook vanuit ie-net-jongeren waren we daarbij meermaals aanwezig. Op een van die recepties kwam de vraag van onze algemeen voorzitter, Luc Taerwe, of ik als voorzitter van ie-net-jongeren het voorwoord voor deze editie van de ILYA wou schrijven. Een vraag die je maar moeilijk kunt weigeren. Het is immers een ideale manier om de jonge leden eens op een andere manier aan te spreken.

Tijdens ontmoetingen met jonge ingenieurs krijg ik vaak de vraag wat de meerwaarde is van actief zijn binnen ie-net. Eén van de klassieke antwoorden is dat het een goede weg is om je netwerk verder uit te breiden. Wel, ik kan dat enkel beamen. Meermaals heb ik al kunnen ervaren hoe ikzelf daar zowel op persoonlijk als professioneel vlak voordeel uithaal. En dat geldt ook voor heel wat andere (jonge) ingenieurs. Vorige week kreeg ik telefoon van iemand die in het kader van zijn eindwerk vragen had over logistiek in de bouwsector. Met plezier beantwoordde ik de vragen en mogelijk haalt op termijn ook mijn werkgever daar voordeel uit. Van een win-win gesproken! Enkele dagen later kwam de vraag hoe je juridisch omgaat met een hoogspanningskast die twee bedrijven delen en financieren, maar die op het perceel van één van de twee staat. Ik bleef het antwoord schuldig, maar kon wel doorverwijzen naar iemand die mogelijk wél een antwoord kon bieden.

Vraagt dat veel energie? Nee! De eerste stap is af en toe opduiken op een ie-net-event en aan de praat geraken met andere aanwezigen. 

Uiteraard ben je ook steeds welkom om meer te doen binnen de vereniging dan enkel af en toe opduiken op een event. Zonder vrijwilligers zouden veel van onze evenementen immers niet bestaan. Ook jij kunt hier een meerwaarde bieden! Heb je een idee voor een activiteit? Heb je zin om ergens je schouders onder te zetten? Aarzel dan zeker niet om contact op te nemen. We staan met open armen klaar om iedereen te ontvangen en we kunnen zorgen voor een kader om van jouw idee een succes te maken. Daarnaast hebben we zelf ook nog vele ideeën in de startblokken staan. 

Maar we begrijpen heel goed dat het als jongere niet evident is om op lange termijn een engagement aan te gaan. Je bevindt je immers in een periode waarin zowel persoonlijk als professioneel op korte termijn veel kan veranderen en dan is een langdurig engagement al eens een grote drempel. Al ben je natuurlijk evenzeer welkom voor een kort engagement. 

Verder is het ook fijn mee te kunnen bouwen aan de verdere groei van ie-net. Ook dit jaar zal er hard gewerkt worden om ie-net nog meer op de kaart te zetten. In deze ILYA vind je onder andere een terugblik op het eerste ie-net-debat en er zitten al twee nieuwe debatten in de pijplijn. De ie-net-staf zal aanwezig zijn op jobbeurzen, gespreid over Vlaanderen, om ie-net bekend te maken bij de studenten. Vanuit ie-net-jongeren werken we achter de schermen volop aan het Young Potential Weekend dat we een nieuw elan willen geven. We plannen een evenement rond ‘Bouwen en renoveren’ en we plannen lezingen voor studenten. En we kijken al vooruit naar de nieuwe editie van de wetenschapsquiz eind dit jaar. Maar er kan nog veel meer en daarvoor kunnen we ieders hulp gebruiken!

En tot slot, ie-net heeft al heel wat fijne vriendschappen voortgebracht! Waarom zou dat ook niet voor jou het geval kunnen zijn?

Hopelijk mogen we je binnenkort ontmoeten!

Bart Van Bockstal – Voorzitter ie-net-jongeren

Download als PDF: 
3701842_ilya.pdf

© IE-NET 2016