Debat Ingenieurs & Ethiek

 

Ingenieurs spelen een belangrijke rol in de ontwikkeling van onze samenleving. Ze passen wetenschap en techniek toe en stuwen hiermee onze industrie, innovatie en economie voorwaarts.
 
Maar techniek wordt vandaag echter niet meer éénduidig positief ervaren.
Sommige toepassingen roepen maatschappelijk en ethisch kritische vragen op. Ingenieurs krijgen niet alleen als individu, maar ook in de beroepspraktijk met dit soort vraagstukken en dilemma’s te maken.
 
Het schandaal met de software van dieselwagens van Volkswagen is een goed voorbeeld van hoe het imago van ingenieurs kan aangetast worden door niet de juiste ethische keuzes te maken.
 
Een aantal heikele vragen dienen zich aan: 
- Staan ingenieurs voldoende stil bij de ethische zijde van hun werk?
- Welke vrijheid hebben ingenieurs om beslissingen te nemen of te beïnvloeden?
- In welke mate draagt de ingenieur verantwoordelijkheid voor eventuele misbruiken van technologie of onderzoek waartoe hij beroepshalve aan
  bijdraagt?
- Moeten ingenieurs beleidsmakers bewust maken dat hun beslissingen kunnen leiden tot acties die maatschappelijk discutabel zijn?

Tijdens het debat over ingenieurs en ethiek licht Egbert Lox, Senior Vice President Government Affairs bij Umicore, toe wat we als ingenieurs kunnen leren van het Dieselgate-schandaal en hoe we met dergelijke situaties kunnen omgaan.
 
Nadien zal volgend panel reageren op de topics die aan bod komen: 

- Bart Van Coppenolle: ingenieur en filosoof. Hij is serieel ondernemer en promotor van waardevol ondernemerschap. Hij is auteur van het boek 'Goed geld' en sinds 2016 co-founder en board member van Alpha 11 Inc. 

- Jochanan Eynikel: businessfilosoof. Eynikel is expert mensgericht ondernemen & toekomstdenken bij ETION en auteur van het boek 'Robot aan het stuur. Over de ethiek van techniek'. 

Ook het publiek zal kunnen participeren aan de hand van enkele stellingen die voorgelegd zullen worden. Moderator van de avond is journalist Guy Janssens.

Programma
19u30   Ontvangst
19u50   Welkomstwoord door Nancy Vercammen, algemeen directeur ie-net
20u00   Lezing Egbert Lox, Senior Vice President Government Affairs bij Umicore
20u45   Debat 'Ingenieurs & Ethiek'
21u25   Q&A
21u40   Receptie
 
Locatie
ie-net ingenieursvereniging vzw
Ingenieurshuis 
Desguinlei 214
2018 Antwerpen

Praktisch
Deelname aan het evenement is gratis voor ie-net-leden, inschrijven is verplicht.
Niet-leden betalen 10€. Betaling is mogelijk dmv een overschrijving aan ie-net ingenieursvereniging - BE27 3200 8433 2173, met vermelding van “Debat Ingenieurs & Ethiek 18.09.2017 + uw naam".
Opgelet, er is een no show fee van 30 euro voorzien. 

© IE-NET 2016