David Dehenauw: Overgeleverd aan de weergoden

David Dehenauw

Een passie voor het weer

Ondanks de technologische ontwikkelingen lijkt de impact van het weer alleen maar groter te worden. ILYA zocht niet alleen uit hoe ingenieurs werken aan een verbetering van de voorspellingen. We wilden ook weten hoe ze  inspelen op die weersverwachtingen op korte termijn en wat de impact is van het wijzigende klimaat op de lange termijn.

Eind 1999 werden grote delen van Frankrijk getroffen door noodweer met rukwinden tot 200 km per uur. Meteen kwamen ook de weersvoorspellers in een storm van kritiek terecht want zij hadden het onheil dat aan tientallen mensen het leven  kostte, totaal niet zien aankomen. “Alle geavanceerde computermodellen ten spijt blijft de weerman voor een groot deel overgeleverd aan de weergoden”, zegt meteoroloog en burgerlijk ingenieur David Dehenauw.

Het weer is altijd al een favoriet gespreksonderwerp geweest van de mensen, maar in onze moderne maatschappij waar zowat alles gepland, begroot en gemanaged wordt, heeft het precies door zijn onvoorspelbaarheid wel een heel speciale plaats gekregen. “We proberen mensen zoveel mogelijk duidelijk te maken hoe ver de wetenschap staat, maar ook wat de beperkingen zijn zodat ze begrijpen dat we het weer niet altijd en overal precies kunnen voorspellen”, zegt David Dehenauw. “Soms is er onbegrip, maar dat verklaart ook hoe belangrijk het weer en de voorspellingen geworden zijn. Onze veiligheid hangt er vanaf, en er zijn commerciële belangen zoals het maken van prognoses voor de productie van windenergie.”

Klik hieronder voor het volledige artikel: 
David Dehenauw: Overgeleverd aan de weergoden
Verschenen in: 
ILYA nummer 1

© IE-NET 2016