Ingenieur Clement Hiel in de kijker + Debat Ingenieurs & Politiek

ie-net en Brussels Engineering Alumni (Brea) organiseren op woensdagavond 21 juni  een avond voor & door ingenieurs. Gast van de avond is Prof. Dr. Ir. Clement Hiel. Clement Hiel is een internationaal gerenommeerd ingenieur die werkt en doceert in de VS. Met zijn lezing "Veertig Jaar van Innovatie aan de "Cutting Edge" van Lucht en Ruimtevaart" zal hij een bevlogen verhaal brengen over zijn carrière. 

Het tweede luik van de avond is een debat met als thema "Ingenieurs en politiek". Er bestaat een onevenwicht in de samenstelling van het politieke personeel in ons land. Vaak hebben onze beleidsmakers een achtergrond in rechten, economie of politieke wetenschappen, maar opvallend zelden in wetenschap en technologie.

Ingenieurs kunnen een meerwaarde bieden op bestuursniveau. Om grote, complexe puzzels aan te pakken of om bijvoorbeeld een goed gefundeerde langetermijnstrategie te ontwikkelen over het energiebeleid, infrastructuur, mobiliteit, industrie en innovatie.

Clement Hiel zette deze kwestie eerder al op de agenda via een artikel in de krant De Tijd. We bespreken dit thema dan ook met hem en volgend panel:

 

  • Els Ampe (Open VLD), volksvertegenwoordiger (fractievoorzitter) in het Brussels parlement en schepen voor Mobiliteit, Openbare Werken en Wagenpark in Brussel Stad(Brussel, Laken, Neder-Over-Heembeek, Haren).
  • Peter Dedecker (N-VA), volksvertegenwoordiger in de Kamer
  • Andries Gryffroy (N-VA), volksvertegenwoordiger in het Vlaams Parlement
  • Stefaan Caenepeel, decaan Ingenieurswetenschappen VUB

 

Programma

19u30 Ontvangst
19u50 Welkomstwoord door Brussels Engineering Alumni & Inleiding door Nancy Vercammen, algemeen directeur ie-net
20u00 Lezing "Veertig Jaar van Innovatie aan de "Cutting Edge" van Lucht en Ruimtevaart" - Clement Hiel
20u45 Debat "Ingenieurs en politiek"
21u25 Q&A
21u40 Receptie


Locatie

VUB Humanities, Sciences & Engineering Campus
Aula Q
Pleinlaan 2
1050 Elsene

 

Bereikbaarheid

Om de campus van de VUB te bereiken volgt u best de instructies op de website van de universiteit: http://www.vub.ac.be/campus/brussels-humanities-sciences-engineering-campus. Indien u met de wagen komt, kan u parkeren in de parking onder de aula Q. Deze parking is aangeduid op de campus. Raadpleeg hier het plan van de campus


Praktisch

Deelname aan het evenement is gratis voor ie-net-leden en BrEA-leden, inschrijven is verplicht.

Niet-leden betalen 10€. Betaling is mogelijk dmv een overschrijving aan ie-net ingenieursvereniging - BE27 3200 8433 2173, met vermelding van “Debat Ingenieurs & Politiek 21.06.2017 + uw naam".

 

Achtergrondinformatie


Wie is Clement Hiel ?

Clement Hiel is een spilfiguur in het Amerikaanse lucht- en ruimtevaart-gebeuren. Als topingenieur en hoogvlieger (letterlijk) bij de NASA stond hij bekend voor zijn diepe fundamentele kennis gekoppeld met een "Can-Do Attitude." Hij schrijft dit voor een groot deel toe aan zijn technische opleiding (A3, A2, technisch en burgerlijk ingenieur) en een opeenvolging van omstandigheden en ontmoetingen die hem als jong ingenieur in de richting van een doctoraat in geavanceerde composietmaterialen... duwden.

In het begin van deze eeuw ontwaakte de ondernemingsgeest in Hiel. Hij stichtte een onderneming (CSSI) en er volgde een onmiddellijk "engagement" van Boeing om de composiet fabricagetechnologie van de 787 "Dreamliner" te ontwikkelen en te ondersteunen.
De firma CSSI heeft zich ondertussen ontpopt als een parel van innovatie-vermogen. Dit heeft geleid tot nationale en internationale erkenning en belangrijke innovatie-prijzen voor CSSI en voor Clement Hiel.

Als wereldburger en als hoogleraar aan de VUB en UCLA brengt hij hoog technologische innovatie en wetenschaps-communicatie naar het onderwijs toe. Met zijn UCLA cursus over "Engineering for Future Presidents," wil hij de brug leggen tussen ingenieurs en maatschappij. Bovendien zou hij graag meer ingenieurs en wetenschappers in de politiek zien stappen om hun passie voor rationele, "data-driven & evidence-based" onderzoeks- en beslissings-methodologieën toe te passen.


© IE-NET 2016