ie-net Energiedebat: 'Het Energiepact: wat nu?'

 

Over enkele weken zal het befaamde energiepact gepresenteerd worden. De onderhandelingen over dit pact lopen niet over een leien dakje. Waarom kost het de 4 bevoegde regeringen zoveel moeite om tot een gemeenschappelijke energievisie te komen?

 

Dat er veel op het spel staat is duidelijk: het energiepact moet richting en een minimale zekerheid geven aan investeerders en uitbaters van zowel grote en kleine productie-eenheden van energie. Het uitblijven van een helder plan zorgt ervoor dat de bevoorradingszekerheid in België op lange termijn steeds meer onder drukt komt te staan, tenzij bestaande grote centrale eenheden niet of later sluiten.

 

Hoe moet het nu verder? Op woensdag 6 december organiseert ie-net ingenieursvereniging een groot energiedebat om alles in kaart te brengen. Eerst zullen Algemeen Directeur van ie-net Nancy Vercammen en gastheer Thomas Leysen (KBC) een korte intro verzorgen, nadien laten we volgende stakeholders aan het woord:

 

Annemie Bollen, studiedienst SERV - "Veel vuur voor energie- en klimaatvisies: Hoe kan het vuur in de visie- en overlegprocessen blijven branden en raken de Belgische energie- en klimaatvisies rond?" 
Bram Claeys, Algemeen Directeur Organisatie voor Duurzame Energie (ODE) – "De sleutelrol van energiebevoorrading uit PV-installaties"

 Michael Corten, CEO Belgian Eco Energy (BEE) – "Hoe biomassa- en warmteprojecten tegelijk duurzaam en betaalbaar kunnen zijn en kunnen helpen de klimaatdoelstelling en leveringszekerheid te halen"

 Annemie Vermeylen, Secretaris-Generaal Belgian Offshore Platform (BOP) – "Windenergie op zee: het drievoudig dividend (energetisch, economisch, ecologisch)"

 Jan Desmet, Prof. dr. ir. - Hoogleraar Elektrotechniek Universiteit Gent – “Het engineeringsstandpunt over leveringszekerheid”

 

Aansluitend gaan volgende 6 Vlaamse politici uit de Commissie voor Leefmilieu, Natuur, Energie, Ruimtelijke Ordening en Dierenwelzijn met elkaar in debat: Johan Danen (Groen), Willem-Frederik Schiltz (Open VLD), Bruno Tobback (Sp.a), Andries Gryffroy (N-VA), Stefaan Sintobin (Vlaams Belang) en Robrecht Bothuyne (CD&V). Als slot wordt er ook een receptie voorzien.

 

Programma:

19u15: Verwelkoming (Nancy Vercammen IE-net) & interview Thomas Leysen (KBC)
19u30: Inleiding: beleid – Annemie Bollen (Serv)
19u50: Presentaties door:

o   Bram Claeys (ODE)
o   Michael Corten (BEE)
o   Annemie Vermeylen (BOP)
o   Jan Desmet (UGent)

20u50: Debat met Vlaamse politici
21u35: Receptie

Locatie
Auditorium hoofdzetel KBC
Havenlaan 2
1080 Brussel

Wegbeschrijving & openbaar vervoer

Parking: er is parkeermogelijkheid in de parkeergarage van KBC (ingang via de Opzichterstraat)

Praktisch
Deelname aan het evenement is gratis voor ie-net-leden, inschrijven is verplicht.
Niet-leden betalen 10€. Betaling is mogelijk dmv een overschrijving aan ie-net ingenieursvereniging - BE27 3200 8433 2173, met vermelding van “Debat Energie 06.12.2017 + uw naam".
Opgelet, er is een no show fee van 30 euro voorzien. 

 


© IE-NET 2016