MENU Menu
of
Kalender
Home / Kalender / Activiteit / Rondleiding Fort van Steendorp
 De inschrijving voor dit evenement is gesloten
21/05/2022

Rondleiding Fort van Steendorp

Voor wie op zoek is naar een boeiende en verrassende uitstap is een kennismaking met het Fort van Steendorp zeker een aanrader: je bezoekt niet alleen een prachtig natuur- en wandelgebied maar ook een boeiend stuk militaire geschiedenis.

Het Fort, gebouwd in 1883-1892 in baksteen, is het grootste fort van de Antwerpse fortengordel en is intussen volledig met bos begroeid. Het wordt als monument beschermd, net als het landschap eromheen. Het Fort is alleen toegankelijk onder begeleiding van een gids. 

Het Fort van Steendorp is niet alleen interessant vanwege haar rijke geschiedenis, maar ook vanwege haar functie als biotoop voor allerlei planten- en diersoorten. De bakstenen gewelven van het Fort vormen bijvoorbeeld een belangrijke overwinteringsplaats voor vleermuizen. Hun populatie is daardoor zelfs aangegroeid tot meer dan 1000 exemplaren van maar liefst 9 verschillende soorten.

Deze geleide wandelingen worden mogelijk gemaakt als initiatief van het Agentschap voor Natuur en Bos, in samenwerking met het Gemeentebestuur Temse, Ecotest vzw, het Vlaams Vestingbouwkundig Centrum Simon Stevin en Natuurpunt-vleermuizenwerkgroep.

Programma

  • 12:50 uur: verzamelen aan het toegangshek tot het Fort, ter hoogte van Kapelstraat 202, 9140 Steendorp (voorbij de glasbol)
  • 13:00 uur: start rondleiding met onze gids
  • 16:00 uur: drink aangeboden door ie-net in het Natuurhuis, Kapelstraat 170a, 9140 Steendorp (Temse)
  • 17:00 uur: einde

Extra informatie

  • Aangepaste kledij: laarzen of ander stevig schoeisel, lange broek, lange mouwen, warme jas, zaklamp. Het parcours is ongeschikt voor kinderwagens of rolstoelen.
  • Dienst Toerisme Temse vereist dat alle namen bekend en opgelijst zijn die deelnemen aan de rondleiding.
  • Enkele dagen voor aanvang ontvangen de deelnemers een bericht met de laatste praktische afspraken zoals regels i.v.m. COVID-19 (momenteel geen), parking gelegenheid voor wie met de wagen komt.
  • De sportievelingen onder u maken we graag attent op de mogelijkheden om met de fiets naar de locatie te komen, op de dijk langs de Schelde is een ruim fietspad waarmee u Steendorp gemakkelijk kan bereiken.

Contact & info

Chris Bonte
Verantwoordelijke inschrijvingen
ie-net ingenieursvereniging vzw
Ing. Gert Verheyden
Production & Project manager
21/05/2022 Van: 12u50 tot 17u00
Fort van Steendorp Kapelstraat 202 9140 Steendorp (Temse)

€ 5,00 p.p. voor ie-net-leden en partner
€ 15,00 p.p. voor niet-leden.

Opgelet:
Niet-leden mogen enkel individueel inschrijven.