MENU Menu
of
Kalender
Home / Kalender / Evenement / Frank De Winne, ingenieur en astronaut: de uitdagingen voor de Europese ruimtevaart

Frank De Winne, ingenieur en astronaut: de uitdagingen voor de Europese ruimtevaart

Een spraakmakende lezing van ingenieur en astronaut Frank De Winne. Hij kijkt met jaren ervaring op en af onze planeet naar huidige uitdagingen én opportuniteiten. Lees hier meer over Frank De Winne

Frank De Winne blikt vooral vooruit als het over ruimtevaart gaat. Niet verwonderlijk in een wereld die zo snel evolueert. “We willen ons als Europa ook profileren en gaan nu samenwerken met de NASA aan een project op de maan. Tijdens de volgende vijf tot tien jaar gaan drie Europese astronauten naar de ‘Gateway’, een commandomodule die rond de maan vliegt en waar het Europese Ruimtevaartagentschap ESA aan meewerkt. Maar we willen meer. We willen met Europa zelf ook de maan verkennen. Binnen het Artemis-programma van de NASA zouden we tegen 2030 graag een Europese astronaut laten landen op de maan. Onze doelstelling is om de maan op een duurzame manier te ontdekken en er ook aan wetenschap en technologie te doen. Een derde toekomstproject is het Mars Sample Return project. ESA heeft een akkoord met de NASA dat we stalen van Mars naar de aarde zullen brengen. We zullen tien jaar nodig hebben om 300 gram van die stalen naar de aarde te brengen. Een zeer complexe operatie dus … Het volledige exploratieprogramma van ESA hebben we Terrae Novae gedoopt.”

 

 

Over zijn lezing::

The international and geopolitical context of space exploration has never been so favourable since the initiation of the International Space Station (ISS) in the 1990’s. In particular, the US and China appear to be in a new space race, for robotic and human exploration. Both have expressed the intention of a permanent human presence at all destinations, be it Low Earth orbit (LEO), on the Moon in the short term and Mars in the longer term. Such a clear strategy and the acceleration of the space economy implied is a wake-up call for Europe. The challenge to decision makers is to avoid being left behind in this exploration renaissance but to make ambitious choices and increase our capabilities and global impact. 

Europe’s potential should not be doubted. Building on the success of the ISS, The European Exploration Envelope programme – now named Terrae Novae or ‘New Worlds’ within the context of the ESA Director General’s Agenda 2025 – has established a foothold for Europe’s space exploration ambitions. ESA’s member states have already made some wise choices by becoming a strong partner in significant initiatives. These include building the European Service Modules (ESMs) for the Orion crew vehicles which will fly astronauts to the Moon; providing major building blocks of the lunar Gateway, the furthest outpost of humans in space; and being NASA’s partner for the first Mars Sample Return (MSR) mission. While these elements still need to be delivered, additional avenues must be opened to enable Europe to be a significant player, with its own identity, autonomy and – where it makes sense - leadership. To this end, an encompassing strategy has been elaborated with all stakeholders and new projects are being proposed that respond to it in the context of ESA’s Ministerial Conference in 2022.

The lecture will give an overview of past and current achievements of the Terrae Novae Programme and give an outlook on the decisions to be taken in November 2022.

Corona-maatregelen:
Bij het betreden van de gebouwen van Ter Elst is een mondmasker verplicht.
Bij uw aanmelding dient u te beschikken over een Covid Safe Ticket (digitaal of geprint) en uw ID kaart. Na uw aanmelding is een mondmasker niet meer verplicht.

Programma

20:00u  Onthaal
20:30u  Lezing Frank De Winne, ingenieur én astronaut
21:30u  Netwerkreceptie
 

Over de gastspreker


Frank De Winne studeerde in 1984 af als burgerlijk ingenieur, gespecialiseerd in telecommunicatie aan de Koninklijke Militaire School van Brussel.

Zijn vliegavontuur begint in de periode 1985-1986, wanneer hij zijn opleiding als gevechtspiloot start. Na meer dan 2300 vlieguren in verschillende jachtvliegtuigen (Mirage, F16, Jaguar en Tornado, behaalt hij zijn vliegbrevet en selecteert de Belgische delegatie bij de ESA (DWTC) hem in 1991 als kandidaat-astronaut. In 1992 behaalt De Winne zijn diploma aan de Empire Test Pilots School, waar hij student was in de "51 Fixed Wing Course" en wint er de "McKenna Trophy" voor beste student over de gehele lijn. Terug in België begint hij te werken voor het Departement Test en Evaluatie van de Belgische Luchtmacht. 

Tegen 1998 is hij als commandant van het 349ste smaldeel van de Eerste Tactische Wing van Kleine Brogel, verantwoordelijk voor alle testvluchtprogramma's van de Belgische Luchtmacht. In dat zelfde jaar benoemt dhr. Rodotà, directeur-generaal van de ESA, Frank De Winne tot ESA-astronaut. 

In 2000 wordt Frank De Winne officieel lid van het Europese Astronautenkorps (EAC) en een jaar later is hij al voor training in Sterrenstad bij Moskou, in het Joeri Gagarin opleidingscentrum voor kosmonauten. Daar leert hij het werk aan boord van het Internationale Ruimtestation en de Sojoez, die hij zal besturen als boordingenieur.
Frank De Winne is aangeduid voor deze missie in kader van een akkoord getekend in 2001 tussen de Directeur-generaal van ESA en deze van het Russische Ruimteagentschap (Rosaviakosmos), om Europese astronauten te laten deelnemen aan Sojoez-vluchten naar het ISS in de periode 2001-2006. Hij is de vierde Europeaan die naar het Internationale Ruimtestation gaat na de Italiaan Umberto Guidoni, de Franse Claudie Haigneré en de Italiaan Roberto Vittori.

In 2012 werd De Winne het hoofd van het European Astronaut Centre, het opleidingscentrum voor astronauten van de ESA in Keulen.

Partners

De Week van de Ingenieur 2021 wordt mogelijk gemaakt met de steun van deze partners:

Met de steun van de Stad Antwerpen

Contact & info

Dhr. Toon de Bruyn
Assistant Events & Communicatie
ie-net ingenieursvereniging vzw
17/11/2021 Van: 20u00 tot 22u30
Hotel - Congrescentrum Ter Elst Kattenbroek 1 2650 Edegem

Deelname is gratis.
Inschrijven is verplicht.