MENU Menu
of
Kalender
Home / Kalender / Activiteit / PFAS in bodem en voeding
 De inschrijving voor dit evenement is gesloten
20/06/2023

PFAS in bodem en voeding

Poly- en perfluoralkylstoffen, beter gekend onder het acroniem PFAS zijn chemische stoffen die door de mens zijn gemaakt. PFAS zijn bestand tegen hoge temperaturen en zijn water-, vuil-, en vetafstotend. Daarom worden ze veel gebruikt in industriële toepassingen en consumentenproducten. Denk aan de antiaanbaklaag in pannen, cosmetica, textiel, brandblusschuim, schoonmaakmiddelen of smeermiddelen. PFAS kunnen schadelijk zijn voor mens en milieu. PFAS komen op verschillende manieren in het milieu terecht en verspreiden zich verder via water, bodem en lucht. Zo komen PFAS ook in het lichaam terecht via drinkwater en voedsel. Er wordt in de pers regelmatig gesproken over PFAS. Maar hoe groot is het probleem eigenlijk en wat wordt eraan gedaan? Ie-net West-Vlaanderen organiseert daarom een avondseminarie om u te informeren over deze problematiek.

Hilde Decuyper, bestuurder van A+E Consult, erkend bodemsaneringsdeskundige, zal een presentatie geven over de aanwezigheid van PFAS in de bodem en hoe PFAS al dan niet kan verwijderd worden. Frans Verstraete, werkzaam bij de Europese Commissie, zal informatie verstrekken over de gevaren van PFAS voor de volksgezondheid, de aanwezigheid in de voeding en de wetgeving errond. Hij zal ook kort toelichten wat er op Europees vlak gebeurt om het gebruik van PFAS aan banden te leggen.

Na de presentaties zal er voldoende gelegenheid zijn om vragen te stellen en de avond sluiten we af met een drankje en een hapje.

Schrijf snel in, er worden slechts 40 inschrijvingen toegelaten!

Programma

  • 20:00 uur: Welkom
  • 20:05 uur: PFAS in de bodem door Hilde Decuyper, A+E Consult
  • 20:40 uur: PFAS in de voeding door Frans Verstraete, Europese Commissie
  • 21:05 uur: Discussie
  • 21:30 uur: Afsluitende netwerkreceptie waar de discussie kan voortgezet worden.
  • 22:15 uur: Einde

Contact & info

Chris Bonte
Verantwoordelijke inschrijvingen
ie-net ingenieursvereniging vzw
Lic. Ing. Hilde Decuyper
Bestuurder
A + E CONSULT
ir. Frans Verstraete
Ambtenaar
20/06/2023 Van: 20u00 tot 22u15
ConXioN Experience Center Kalkhoevestraat 30/4.1 8790 Waregem
  • € 10,00 p.p. voor ie-net-leden / partner
  • € 40,00 p.p. voor niet-leden