MENU Menu
of
Kalender
Home / Kalender / Studiedag / Inspiratieavond: "voorsprong uitbouwen door duurzaamheid te omarmen"

Inspiratieavond: "voorsprong uitbouwen door duurzaamheid te omarmen"

De bewustwording rond duurzaamheid neemt ook in het bedrijfsleven sterk toe, onder meer onder impuls van de 17 duurzaamheidsdoelstellingen (SDGs) van de VN en de European Green Deal. Maar nog te veel bedrijven onderschatten de impact die dit thema zal hebben op hun werking en voortbestaan. Bedrijven die veerkracht tonen en bewust  met duurzaamheid aan de slag gaan, passen hun interne werking aan, zien nieuwe opportuniteiten in hun dienstenaanbod of ontwikkelen innovatieve producten. Tegelijk verschijnen nieuwe spelers op de markt, die voorsprong nemen door vanuit een grote overtuiging in te spelen op de duurzaamheidsdoelstellingen. 

Om hun toekomst te garanderen, zullen bedrijven de bewustwording voor duurzaamheid moeten  incorporeren in de bedrijfsvoering. De tijd van ‘greenwashing’ is voorbij. Daarover gaat deze inspiratieavond. Na een algemene inleiding over de Sustainable Development Goals en het belang voor ondernemingen, krijgt u een aantal krachtige getuigenissen van bedrijven die zichzelf heruitvinden, van startups die nieuwe opportuniteiten zien en van bedrijven die anderen ondersteunen in hun route naar het omarmen van duurzaamheid. 

Inspiratie nodig? Woon deze avond in het Ingenieurshuis bij, en netwerk achteraf met gelijkgestemden.
Deze avond gaat door in het kader van “De Week van de Ingenieur”.

18u00
Lezing 1 : Peter Wollaert
UNITAR Fellow & Algemeen Directeur CIFAL Flanders

MVO is dood. Leve de SDG’s! 
De SDG’s luiden een nieuw tijdperk in op vlak van verduurzaming van beleid en de ondernemerswereld. Duurzaamheid krijgt een nieuwe, concrete invulling en de lat van verduurzamingsambities van overheden en ondernemingen wordt hoger gelegd. Om dit te realiseren zijn nieuwe businessconcepten, competenties en andersoortige innovaties nodig. En de tijd dringt… Uitdagend, maar haalbaar! 

18u30
Lezing 2 : Willy Vandenbrande
QS Consult / Chair van de Quality in Planet Earth Concerns Think Tank (QiPECTT) van de International Academy for Quality (IAQ)  

Als bedrijf werken aan SDG’s vergt zowel een strategische als een operationele component. In onze uiteenzetting brengen we enkele belangrijke aspecten aan bij het ontwikkelen van een duurzaamheidsstrategie. We bieden tevens een kader om duurzaamheid operationeel in te bedden in de organisatie vanuit kwaliteitsmanagement. 

19u00
Lezing 3 : Ann Dierckx
Sustainability Director / Cefic

Hoe gaat Cefic om met de duurzaamheidsdoelstellingen (SDG’s)
Cefic is de Europese associatie van de chemische industrie ens stelt zich daarbij op als de stem van de Europese chemische industrie in de Europese unie en in de wereld.  Cefic interageert dagelijks  namens zijn leden met internationale en EU instituties, NGO’s, internationale media en andere stakeholders. Deze presentatie gaad over de duurzaamheid traject dat Cefic heeft ontwikkeld en hoe de bijdrage van de leden in dit duurzaamheids traject past. 

19u45
Lezing 4 : Wim Sliepenbeek
Director of International Sales and Communication / ETAP Lighting International NV

Circulariteit zet alles op zijn kop
Circulariteit invoeren vereist het heruitvinden van je volledige business model. De waarde propositie, het ontwikkelproces, het verkoopproces, de logistiek, de diensten… Welke stappen neemt ETAP en wat zijn de  eerste ervaringen? 

20u15
Lezing 5 : Elke Van Asbroeck
Owner & Managing Director / Apeiron-Team NV

Waarom duurzaamheid en rendabiliteit hand-in-hand gaan
De maatschappij verandert met een ongeziene snelheid en de wetgever volgt. In deze presentatie geef ik toelichting bij de belangrijkste aspecten van de Green Deal en welke impact deze heeft op bedrijven. Ik zoom in op de doelstelling van zero-tox en circulaire economie en hoe je hierin als bedrijf pragmatisch en pro-actief stappen kan ondernemen. Als kers op de taart, geef ik graag een inkijk hoe duurzaamheid en rendabiliteit hand-in-hand kunnen gaan. 

20u45
Lezing 6 : Gert Linthout
Partner & sunny kind of explorer / RAY & JULES

Koffie heruitgevonden
De koffiesector is stervende: tegen 2050 zullen 80% van de plantages verdwenen zijn door de gevolgen van de klimaatopwarming.  En toch staat koffietechnologie al 140 jaar bijna stil.  Daarom richtten we Ray & Jules op.  Met technologie als enabler, hoe zetten we de koffiedrinker aan het stuur? En wat kunnen we leren van Tony Chocolonely, Tesla en Oatly?

21u15
Lezing 7 : François-Guillaume de Lichtervelde
CFO and Head of Benelux / Greenomy

The EU Taxonomy for Sustainable Finance: challenges, opportunities and solutions for companies
The EU “Taxonomy” Regulation, adopted by the European Union in 2020, is introducing a common language for defining sustainable economic activities. The EU’s goal is there to accelerate the environmental transition by increasing transparency in the market and reducing greenwashing opportunities. Companies, investors, and banks must now disclose how they activities align with the Taxonomy. This new paradigm creates many financing opportunities for sustainable projects but at the same times raises significant adaption challenges in terms of data collection and regulatory compliance. Greenomy’s SaaS platform offers these actors the right digital tools to measure, report and improve their Taxonomy scores, to leverage on the potential of sustainable finance and ultimately accelerate the transition towards a genuinely sustainable economy. 

Programma

  • 17:00 uur: Ontvangst met broodjes
  • 17:45 uur: Verwelkoming door expertgroep EDT
  • 18:00 uur: Lezingen
  • 19:30 uur: Pauze
  • 19:45 uur: Lezingen
  • 21:45 uur: Vragenronde
  • 22:00 uur: Receptie

Doelgroep

Ingenieurs, Managers, CxO’s, …  uit alle mogelijke sectoren

Contact & info

Mevr. Katrien Godrie
Projectcoördinator
ie-net ingenieursvereniging vzw
16/11/2021 Van: 17u00 tot 23u00
Het Ingenieurshuis Desguinlei 214 2018 Antwerpen

€ 100,00 voor niet-leden
€ 70,00 voor individuele leden ie-net *
€ 70,00 voor ie-net bedrijfspartners
€ 50,00 voor ie-net jongeren (-30j) *
€ 50,00 voor ie-net senioren (+65j)*
* = factuur gaat naar privé-adres