MENU Menu
of
Kalender
Home / Kalender / Activiteit / Ruimtemissies voor atmosfeeronderzoek
 De inschrijving voor dit evenement is gesloten

Ruimtemissies voor atmosfeeronderzoek

Met een steeds groeiende wereldbevolking is de impact van menselijke activiteiten op onze natuurlijk leefomgeving nog nooit zo relevant geweest. Om de daaruit voortvloeiende problemen, zoals luchtverontreiniging en klimaatverandering, te begrijpen en te beperken, moet het hele aardsysteem zorgvuldig gemonitord worden. Lange tijdreeksen van waarnemingen vanaf de grond, maar ook vanuit de ruimte, kunnen daarbij helpen. Hiertoe worden voortdurend nieuwe ruimtemissies ontwikkeld die steeds meer en steeds nauwkeuriger informatie opleveren. Ook het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie (BIRA) in Ukkel draagt zijn steentje daartoe bij met missies zoals PICASSO en ALTIUS. Het BIRA stuurt daarnaast ook meetinstrumenten naar onze buurplaneten Venus (SOIR, EnVision) en Mars (SPICAM, NOMAD), wiens atmosferen naar heel verschillende, extremere omgevingen geëvolueerd zijn, en ook de komeet Chury kreeg intussen al bezoek van het BIRA. Zo hopen we beetje bij beetje meer te leren over het verleden, het heden en de toekomst van onze eigen planeet.
Tijdens deze presentatie bieden we je een inkijk in zowel de wetenschappelijke doelstellingen als de meer technische aspecten van de ruimtemissies waar het BIRA aan meewerkt(e).

Praktische info

Datum : 14 oktober 2021 om 20.00u

Online via Zoom-platform : Alle deelnemers ontvangen op 13 oktober de link naar de Zoom-meeting

Taal : De voordracht wordt in het Nederlands gehouden

Inschrijven : Verplicht via de rode knop rechtsboven

Deelnemingsbijdrage :
niet-leden : 10 € uitsluitend via elektronische betaling, met vermelding van uw naam, voornaam en code NOMAD. Er worden geen facturen gestuurd.
leden ie-net : gratis

De spreker

Dr. Karolien Lefever

is sinds 2014 hoofd van de afdeling "Communicatie en documentatie" van het BIRA. Zij behaalde haar Ph.D. in Exacte Wetenschappen aan het Instituut voor Sterrenkunde van de KU Leuven in 2007, alvorens haar carrière bij het BIRA te beginnen als stratosferisch ozonwetenschapper. Zij was destijds betrokken bij de uitbouw van het huidige Europese Copernicus-systeem voor atmosferische monitoring (CAMS). Zij liet uiteindelijk de pure wetenschap achter zich om zich te richten op wat zij het liefste doet: het onderzoek van het instituut tot bij het grote publiek brengen.
Ze organiseerde reeds vele tentoonstellingen over heel België, waaronder ook meermaals de opendeurdagen op de Pool Ruimte in Ukkel. Ze gaf reeds talrijke lezingen in volkssterrenwachten en op evenementen zoals Kraks@DeKrook in Gent of Docville, het Documentaire filmfestival in Leuven. Ze probeert daarnaast op allerlei manieren haar steentje bij te dragen tot het promoten van STEM in de maatschappij... Zo reist vanaf schooljaar 2021-2022 een box met instrumentatie en een educatief pakket van school tot school, die leerlingen toelaat om radiometeoren te detecteren en via Citizen Science zelf bij te dragen aan de wetenschap. 
Vanuit haar functie als diensthoofd communicatie volgt ze natuurlijk ook nauwgezet de ruimtemissies op waar het BIRA in betrokken is, en dat is waar ze het tijdens deze voordracht over zal hebben.
 

Contact & info

Christine Mortelmans
ie-net ingenieursvereniging vzw
Tel: 032600863
14/10/2021 Van: 20u00 tot 22u00
ONLINE

10 € voor niet-leden 
gratis voor leden ie-net