MENU Menu
of
Kalender
Home / Kalender / Evenement / Young Inspires experienced 2019 - 3de Editie
 De inschrijving voor dit evenement is gesloten

Young Inspires experienced 2019 - 3de Editie

Nu klimaatmarsen de actualiteit bepalen en jongeren oproepen voor meer actie in ons energiebeleid, mag u allen uiteraard niet ontbreken als wij hen het woord  geven.

“Young Inspires Experienced” is een format waarbij we jongeren aan het woord laten en de meer ervarenen onder ons zich komen laten inspireren. Een aantal ingenieuze Ma- en PhD-studenten en jonge ingenieurs met een eerste werkervaring geven toelichting bij hun onderzoek/werk in het razend veelzijdige, boeiende en actuele energiedomein. 

Dit wordt gevolgd door netwerkmoment voorzien van een hapje en een drankje. Onder de aanwezigen zal bovendien een gratis testrit verloot worden met een elektrische wagen. 

Het seminarie gaat door in de kleine aula (AUG 00.15) van de Augustinusvleugel van de KU Leuven (Sint-Michielsstraat 6, 3000 Leuven). Hier vindt u een liggingsplan.

Deze editie van “Young Inspires Experienced” wordt georganiseerd in samenwerking met YERA (www.yera.be).
 

Programma

18u30  Onthaal
19u00  Inleiding 
19u10  Presentaties van 4 jonge sprekers:

  • Filip Jorissen (KU Leuven) - Smart buildings: optimale regeling van thermische systemen in gebouwen - principe en valorisatietraject
  • Eryk Masiak (Thermovault) - ThermoVault - Flemish startup with global ambitions
  • Jonas Verstraeten (Sweco) - Een blik achter de schermen van TV -programma Watt
  • Cedric De Cauwer (VUB) Duurzame mobiliteit met duurzame energie: 2 systemen in transitie

20u30  Key-note speaker: Chris Derde (Bedrijfsleider Fortech - Wase Wind) - Voorstelling Fortech & Wase Wind
21u00  Discussie - Speeddate & Netwerking met hapje en drankje
22u30  Einde

Over de sprekers

 

 

 


Filip Jorissen (KU Leuven) -  Smart buildings: optimale regeling van thermische systemen in gebouwen - principe en valorisatietraject.
De integratie van hybride en hernieuwbare energiesystemen in steeds beter geïsoleerde gebouwen leidt tot uitdagingen op het vlak van regeling. Hedendaagse regelgebaseerde technologieën leiden hierdoor dikwijls tot energieverspilling en comfortproblemen. In het tijdperk van artificiële intelligentie kan de implementatie van de laatste ontwikkelingen op het vlak van automatisatie en optimale regeling op basis van wiskundige modellen dergelijke problemen verhelpen. In simulatie-studies worden besparingen op het energiegebruik tot 50 % gerapporteerd, bij hetzelfde of zelfs beter comfort. Het werkingsprincipe van Model Predictive Control en het uitgestippelde valorisatietraject worden toegelicht.

 

 

 


Eryk Masiak (Thermovault) - ThermoVault - Flemish startup with global ambitions
ThermoVault helps electricity consumers and utilities to save money and retain & attract new customers, while allowing for the integration of more renewables. We developed an all-in software and hardware IoT platform for energy services that retrofits residential customers’ existing electric thermal appliances into energy-saving and lucrative grid-responsive energy storage devices. ThermoVault is supported by the University of California’s startup accelerator ‘The Foundry’ and Start it @ KBC, and was selected by Amazon as an AWS Activate Portfolio Plus member. During the talk you will hear about the history of our product so far - from a PhD thesis to first commercial installations - as well as our plans for the near future.

  

 

 


Jonas Verstraeten (Sweco) - Een blik achter de schermen van TV -programma Watt
Het verhaal van een jonge ingenieursstudent die de unieke kans krijgt om mee te mogen werken aan Watt, een docu-reeks over energie. Hoe is het om mensen over de hele wereld te interviewen over de klimaatproblematiek en mee en programma te maken dat weegt op het publieke debat? Deze vragen worden beantwoord, aangevuld met wat Jonas het meest is bijgebleven na het maken van de reeks. Inzichten over hoe de energietransitie plaatsvindt in andere delen van de wereld en wie de mensen zijn die er vorm aan geven. Een blik achter de schermen van Watt.

 

 

 


Cedric De Cauwer (VUB) - Duurzame mobiliteit met duurzame energie: 2 systemen in trasitie
De energie sector en transportsector hebben een belangrijk aandeel in de uitstoot van broeikas gassen en luchtvervuiling. Vooral onder druk van de klimaatsverandering wordt er gezocht naar duurzame manieren om zich te verplaatsen en energie op te wekken. Electrificatie van de transportsector, met name elektrische voertuigen, en hernieuwbare energiebronnen worden aangereikt als oplossingen voor de reductie van de CO2 uitstoot en verbetering van de lokale luchtkwaliteit. Maar wat zijn de uitdagingen en beperkingen van deze technologieën? En hoe kunnen we het potentieel ervan het best benutten? Deze lezing geeft een inleiding tot hoe deze sytemen door transitie en hun complementariteit kunnen leiden tot een duurzaam energie systeem.

 

 

 


Chris Derde (Bedrijfsleider Fortech - Wase Wind) - Voorstelling Fortech & Wase Wind
In 2000 besloot Chris Derde om samen met zijn vrouw Vivi Martens een bedrijf op te richten voor de studie en ontwikkeling van windenergie projecten, Fortech. Na zijn studies was hij op diverse plekken verantwoordelijk voor het onderhoud van bouwmachines en opleggers. Van 1995 tot 2000 hoofd van engineering bij Kranen Michielsens, verantwoordelijk voor de studie van complexe hijswerken. Na jaren van studie en vergunningstraject, kan in 2005 het eerste windproject in bedrijf genomen worden. 200 mensen uit de regio investeerden mee in de eerste windturbines en konden voordelig windstroom afnemen via Wase Wind cvba. Inmiddels zijn er 14 windturbines in het Waasland in bedrijf, nemen 2.250 coöperanten stroom af en worden een paar projecten in Afrika bestudeert.
 

Contact & info

Dhr. Toon de Bruyn
Assistant Events & Communicatie
ie-net ingenieursvereniging vzw

Partners

Young Energy Reviewers Association
13/03/2019 Van: 19u00 tot 22u30
KU Leuven - Augustinusvleugel Sint-Michielsstraat 6 3000 Leuven