MENU Menu
of
Kalender
Home / Kalender / Activiteit / Dag van de Wetenschap 2023@Technopolis
 De inschrijving voor dit evenement is gesloten

Dag van de Wetenschap 2023@Technopolis

WORKSHOPS

Workshop analoge basisschakelingen met E-Bord

De workshop gebeurt met behulp van het door ie-net Mechelen ontworpen en samengestelde experimenteerbord, het E-BORD. Dit moet helpen om jonge mensen inzicht te laten verwerven in de werking en de praktische uitvoering van serie- en parallelschakelingen. Met deze inzichten worden dan, onder begeleiding, nog verschillende ANALOGE SCHAKELINGEN gebouwd. Deze schakelingen worden ook nog gebruikt als basis voor de visualisatie van de logische EN- en de OF-schakeling.
> Meer info 

Workshop digitale basisschakelingen met E-Bord en Arduino

Deze workshop gebeurt met behulp van het bij ie-net Mechelen ontworpen en gebouwd experimenteerbord, het E-BORD, waar een ARDUINO-UNO wordt aan gekoppeld voor de digitale besturing. Daarbij wordt gebruik gemaakt van verschillende componenten die dienen als 'triggers' voor het leggen van verbindingen. Zo worden de schakelingen gebruikt als basis voor de visualisatie van de logische EN- en de OF-schakeling. Met deze bouwstenen worden dan verschillende LOGISCHE SCHAKELINGEN gebouwd.
> Meer info 

Elektriciteit maken met een fiets voor USB

De schakelingen van de analoge en digitale workshop hebben elektriciteit nodig, en dat kan allemaal via een gewone USB-aansluiting. Die experimenten zijn ontworpen en samengesteld door vrijwilligers van ie-net Mechelen. Dat is o.a. het E-BORD, een analoge experimenteerbord, dat met de digitale besturing door een ADUINO-UNO de wereld kan besturen. We vragen vrijwilligers om een gezonde bijdrage te leveren aan de wetenschap door de benodigde stroom te maken, door te fietsen op onze USB-fiets.
> Meer info 

SHOWCASE (3b): Fiets de batterij van je tablet vol

Van dit experiment is een video-on-demand show case gemaakt Daarin zitten foto’s van de opbouw en gebruik van de “installatie”, een filmpje en het elektrisch schema van de 5V USB-omvormer voor USB.
> Meer info 

Meet je lichaamstemperatuur met Arduino

Het experiment is opgebouwd rondom een ARDUINO UNO die geprogrammeerd werd om met een sensor de temperatuur te kunnen meten. De meting wordt én in cijfers, en met een kleurenbalk en met een toepasselijk tekstbericht weergegeven. We vragen in dit experiment de deelnemers om hun eigen "gevoelstemperatuur" te meten. Ook erg bruikbaar in Corona tijden.
> Meer info 

Naast deze vaste activiteiten zijn er ieder jaar extra activiteiten van collega-ingenieurs, tot soms zelfs op het laatste moment. Kijk uit naar de nieuwigheden op de website van > Dag van de Wetenschap 

Aanvullende informatie

Je kan die dag aan het gereduceerd tarief van 10€, in plaats van 17€, de rest van het Technopolis activiteitencentrum bezoeken.

Vergeet niet om de show-case te "liken" als je die leuk vond. Hiervoor moet je wel even de tijd nemen om een account aan te maken op de hoofdpagina van de ‘Dag van de Wetenschap’ via > deze link

Contact & info

Chris Bonte
Verantwoordelijke inschrijvingen
ie-net ingenieursvereniging vzw
Ing. Hugo Claes
26/11/2023 Van: 09u30 tot 17u00
Technopolis, Mechelen Technologielaan 2800 Mechelen