MENU Menu
of
Kalender
Home / Kalender / Evenement / CONGRES BELANGENBEHARTIGING: De ingenieur van morgen als partner voor politiek en maatschappij kan en moet het verschil maken in de politiek
 De inschrijving voor dit evenement is gesloten

CONGRES BELANGENBEHARTIGING: De ingenieur van morgen als partner voor politiek en maatschappij kan en moet het verschil maken in de politiek

Met de aankomende Vlaamse, Federale en Europese verkiezingen in 2024 wil ie-net ingenieursvereniging zich voorbereiden om een actieve rol te vervullen in het maatschappelijke en politiek bestuurlijke debat als inhoudelijke en constructieve gesprekspartner bij de toekomstige beleidsmakers. Aldus zullen we al onze wensen en bekommernissen naar de beleidsmakers van de toekomst bundelen in een verkiezingsmemorandum. Het Congres belangenbehartiging is het startschot van de voorbereiding van het verkiezingsmemorandum.

Belangenbehartiging: strategische prioriteit

Binnen het strategisch project ‘Op naar de 10.000’ lanceerde ie-net ingenieursvereniging in maart 2021 een enquête die peilt naar de rol en het belang van een ingenieursvereniging. De enquête richtte zich naar alle ingenieurs, ook naar ingenieurs die geen lid zijn van ie-net.

Zowel bij leden als niet-leden stond het verdedigen van belangen met stip bovenaan het verlanglijstje

In 2021 en 2022 werden er door ie-net ingenieursvereniging acties ondernomen naar de politiek en stakeholders rond een aantal dossiers. Deze dossiers worden op het congres belangenbehartiging op 15 oktober door de voorzitter kort toegelicht.
Onze ervaring leert dat ie-net een pro-actievere rol moet vervullen in het maatschappelijke en politiek bestuurlijke debat als inhoudelijke en constructieve gesprekspartner om de nodige impact en successen te kunnen realiseren. Dit is enkel mogelijk door belangenbehartiging als een strategische prioriteit te beschouwen en structureel te verankeren in de organisatie waarbij het investeren in expertise en monitoring essentieel is.

Dit betekent dat we nu moeten starten met de voorbereiding van het verkiezingsmemorandum 2024 willen we dat onze voorstellen, bekommernissen een kans krijgen in de volgende legislatuur. Aldus is er een strikte timing opgesteld om het verkiezingsmemorandum tijdig te realiseren.
Op zaterdag 15 oktober geven we het startschot voor de voorbereiding van het verkiezingsmemorandum. Tijdens dit congres krijg je de kans om uw ideeën en bekommernissen te delen. Wil je na het congres verder vorm geven aan het memoradum? Laat het ons weten, dan nodigen we jou hiervoor uit.

Samenwerking noodzakelijk

Ie-net kan en zal dit niet alleen doen. Een intensievere samenwerking met belanghebbenden met veel invloed op het beleid zoals universiteiten, denktanks, werkgeversorganisaties, sectoren, federaties is hierbij essentieel. Door samen werking met organisaties die onze doelen nog niet steunen, valt meer winst voor onze belangenbehartiging te halen.

Tijdens het congres ontmoet je niet alleen leden ingenieurs maar ook vertegenwoordigers van faculteiten, bedrijven, … die mee nadenken over de belangenbehartiging van de ingenieurscommunity

Meld hier uw belang dat u behartigd wil zien

Graag ontvangen we uw ideeën of bekommernissen waarmee wij een stem uit de hele vereniging kunnen laten horen. Welk onderwerp moeten wij wat u betreft agenderen in het verkiezingsmemorandum?
Vul het formulier in .

Programma

Ontvangst vanaf 9u30 met koffie en boterkoeken

Start om 10 u tot 12u30

  1. Verwelkoming
  2. Uitdagingen voor 2024: verkiezingsmemorandum ingenieurscommunity voor beleidsmakers van de toekomst - Egbert Lox voorzitter ie-net
  3. Traject verkiezingsmemorandum - Nancy Vercammen algemeen directeur ie-net
  4. Engineers Europe(FEANI): uitdagingen op Europees niveau - Dirk Bochar secretaris generaal FEANI
  5. Workshops : thema’s verkiezingsmemorandum - moderatie Magalie Minet
  6. Eerste conclusies en vervolgtraject

12u30: Broodjesmaaltijd

Contact & info

Dhr. Toon de Bruyn
Assistant Events & Communicatie
ie-net ingenieursvereniging vzw
15/10/2022 Van: 09u30 tot 13u00
Het Ingenieurshuis Desguinlei 214 2018 Antwerpen