MENU Menu
of
Kalender
Home / Kalender / Activiteit / Dag van de Wetenschap 2022@Technopolis
 De inschrijving voor dit evenement is gesloten

Dag van de Wetenschap 2022@Technopolis

De opzet is een workshop in 6 delen onder begeleiding van “ie-net Mechelen” om, in de geest van de STEM-academie, interactieve experimenten te doen met jongeren vanaf 6 jaar. De bedoeling is om ze te laten ervaren dat techniek best leuk kan zijn zodat ze erdoor geënthousiasmeerd zouden kunnen worden. En dat zich dat later in hun studiekeuze zou kunnen vertalen.

6 WORKSHOPS

Workshop analoge basisschakelingen met E-Bord
De workshop gebeurt met behulp van het door ie-net Mechelen ontworpen en samengestelde experimenteerbord, het E-BORD. Dit moet helpen om jongeren inzicht te laten verwerven in de werking en de praktische uitvoering van serie- en parallelschakelingen. Met deze inzichten worden dan, onder begeleiding, nog verschillende ANALOGE SCHAKELINGEN gebouwd. Deze schakelingen worden ook nog gebruikt als basis voor de visualisatie van de logische EN- en de OF-schakeling.
Workshop digitale basisschakelingen met E-Bord en Arduino
Deze workshop gebeurt met behulp van het bij ie-net Mechelen ontworpen en gebouwd experimenteerbord, het E-BORD, waar een ARDUINO-UNO wordt aan gekoppeld voor de digitale besturing. Daarbij wordt gebruik gemaakt van verschillende componenten die dienen als 'triggers' voor het leggen van verbindingen. Zo worden de schakelingen gebruikt als basis voor de visualisatie van de logische EN- en de OF-schakeling. Met deze bouwstenen worden dan verschillende LOGISCHE SCHAKELINGEN gebouwd.
Meet je lichaamstemperatuur met Arduino
Het experiment is opgebouwd rondom een ARDUINO UNO die geprogrammeerd werd om met een sensor de temperatuur te kunnen meten. De meting wordt én in cijfers, en met een kleurenbalk en met een toepasselijk tekstbericht weergegeven. We vragen in dit experiment de deelnemers om hun eigen "gevoelstemperatuur" te meten. Erg bruikbaar in Coronatijden.
Bouw een CO2-meter met Arduino
Teneinde jonge kinderen te motiveren om “iets” met techniek en wetenschap te gaan doen, is het belangrijk om kennis te maken met een praktische toepassing ervan. Gezien de (corona)-actualiteit en de hype die hierbij is ontstaan over onder meer het belang van gezonde omgevingslucht, ben ik van mening dat het bouwen en laten werken van een CO2-meter een geschikt onderwerp zou kunnen zijn.
We beginnen met het tonen van het toestel in werking, waarbij wordt uitgelegd welke CO2-waarden worden beoogd en hoe deze zullen worden ingesteld en gecontroleerd. We tonen dan het opengewerkte toestel en leggen uit wat de (4) componenten zijn en de rol die ze vervullen.
Vervolgens gaan we de microprocessor “laden” via Arduino IDE. We kunnen desgewenst ook experimenteren met de ingestelde waarden en de ermee overeenstemmende kleuren van de LED.
Hoe een huis beveiligen
Aan de hand van een maquette wordt stap voor stap uitgelegd, en met hands-on, gedemonstreerd hoe men een huis kan beveiligen.
Elektriciteit maken met een fiets voor USB
De schakelingen van de analoge en digitale workshop hebben elektriciteit nodig, en dat kan allemaal via een gewone USB-aansluiting. Die experimenten zijn ontworpen en samengesteld door vrijwilligers van ie-net Mechelen. Dat is o.a. het E-BORD, een analoge experimenteerbord, dat met de digitale besturing door een ADUINO-UNO de wereld kan besturen. We vragen vrijwilligers om een gezonde bijdrage te leveren aan de wetenschap door de benodigde stroom te maken, door te fietsen op onze USB-fiets.

SHOW-CASE

Vergeet niet de show-case te liken als je het leuk vond. Hiervoor moet je wel even een account aanmaken op de hoofdpagina van de ‘Dag van de Wetenschap’, te bereiken op deze link
https://www.dagvandewetenschap.be/

Contact & info

Chris Bonte
Verantwoordelijke inschrijvingen
ie-net ingenieursvereniging vzw
Ing. Hugo Claes
Afg best
27/11/2022 Van: 09u30 tot 17u00
Technopolis, Mechelen Technologielaan 2800 Mechelen