MENU Menu
of
Kalender
Home / Kalender / Activiteit / 75 jaar supersonische vlucht
 De inschrijving voor dit evenement is gesloten

75 jaar supersonische vlucht

De expertgroep Lucht- en Ruimtevaart nodigt u uit op deze avondlezing op 6 oktober, exact 75 jaar na de historische eerste vlucht door de geluidsmuur van Charles Yeager aan boord van de Bell XS-1! 

Inhoud

In het eerste deel beschrijven we het continu streven naar steeds hogere snelheden in de luchtvaart, en dit vanaf het prille begin tot na het doorbreken van de geluidsmuur. Alhoewel vliegtuigen uit de pionierstijd helemaal niet zo snel vlogen zien we toch al in de twintiger jaren van vorige eeuw het onderzoek naar compressibiliteitsverschijnselen opgestart worden. Het gebrek aan geschikte windtunnels voor dit onderzoek was de reden om een aantal vliegtuigprojecten op te starten, waarvan er eentje, de Bell XS-1, leidde tot de eerste horizontale supersonische vlucht door piloot Charles Yeager op 14 oktober 1947, nu 75 jaar geleden.


Merkwaardig genoeg maakte men toen nog geen gebruik van de pijlvleugel, alhoewel de eigenschappen ervan al door sommigen meer dan 10 jaar eerder werden ingezien.

In het tweede deel komen er twee supersonische vliegtuigen, enerzijds de Concorde (Mach 2) en anderzijds de Lockheed SR-71 (Mach 3) uitgebreid aan bod.

De spreker doorloopt de technologische oplossingen die gekozen werden om de uitdagingen gesteld door de hoge snelheden op afdoende wijze te overwinnen.

 

beeldmateriaal bron NASA

 

Programma en sprekers

De sprekers

Frans Breugelmans behaalde zijn diploma Burgerlijk Ingenieur aan de KU Leuven in 1962. Het jaar daarop volgde hij een postgraduaatsopleiding in turbomachines aan het TCEA (nu VKI). Vanaf 1965 was zijn volledige professionele carrière toegespitst op turbomachines en propulsietechnieken, met daarbij verschillende functies en verantwoordelijkheden aan zowel de KU Leuven als het VKI. In 2004 ging hij op emeritaat, maar talrijke opdrachten als gastdocent of consultant zouden nog volgen.

Paul Hopff, deeltijds Senior CNS/ATM Expert bij skeyes, telt, naast een actieve belangstelling voor de luchtvaart, meer dan 30 jaar beroepservaring in de Belgische luchtvaart met verantwoordelijkheden binnen Flight Operations, Avionics Engineering, CNS/ATM en technische luchtvaartopleidingen, en heeft mede hierdoor een brede kijk op het luchtvaartgebeuren ontwikkeld.
Paul is momenteel Voorzitter van de Expertgroep Lucht- en Ruimtevaart binnen de ingenieursvereniging ie-net.

Praktisch

Datum : Donderdag 6 oktober 2022 om 20u

Plaats : Ingenieurshuis, Desguinlei 214, 2018 Antwerpen

De lezing is in het Nederlands

Deelnametarief

Niet-leden : 15 €, enkel via elektronische betaling
Leden ie-net : gratis
Studenten Euroavia Leuven-Brussel en Oostende : gratis, mits gebruik te maken van de kortingscode op het online inschrijvingsformulier

Verplicht inschrijven voor iedereen via de rode knop rechtsboven op deze website.

Contact & info

Christine Mortelmans
ie-net ingenieursvereniging vzw
Tel: 0489555559
06/10/2022 Van: 20u00 tot 22u00
Ingenieurshuis Desguinlei 214 2018 Antwerpen

Niet-leden : 15 €, enkel via elektronische betaling
Leden ie-net : gratis
Studenten Euroavia Leuven-Brussel en Oostende : gratis, mits gebruik te maken van de kortingscode

Online inschrijven is verplicht via ie-net

Beeldmateriaal bron NASA