MENU Menu
of
Kalender
Home / Kalender / Evenement / Week van de Ingenieur: Lezing Ali Tabrizi, Brits onderzoeksjournalist en ‘Seaspiracy'-regisseur

Week van de Ingenieur: Lezing Ali Tabrizi, Brits onderzoeksjournalist en ‘Seaspiracy'-regisseur


 

Ali Tabrizi, 27-jarige Britse onderzoeksjournalist en regisseur, reisde ruim vier jaar lang de wereld rond om de impact van de visindustrie vast te leggen, en kwam terug met de film “Seaspiracy” die komaf maakt met het romantische beeld van bonkige vissers die voor dag en dauw uitvaren.

De film belicht het effect van de menselijke activiteiten op het maritieme leven zoals plastic zeeafval, spooknetten en overbevissing over de hele wereld. Seaspiracy verwerpt het concept van duurzame visserij en bekritiseert sommige milieuorganisaties alsook de duurzaamheidslabels zoals MSC of ASC. De documentaire is ook een aanklacht tegen de moderne slaverij in de Thaïse visserij industrie met ondermeer de schokkende getuigenis van een slaaf in de garnalenindustrie van Thailand, die vertelt over lichamen die overboord worden gegooid.

Zijn boodschap is duidelijk: de oceaan staat op het randje van de instorting en het is hoog tijd om hier iets aan te doen. Grote boosdoener is de industriële visserij, die vaak ongecontroleerd in verafgelegen onmetelijke oceaangebieden zijn gang gaat.
De documentaire kwam snel in de top 10 van de meest bekeken programma’s op Netflix.  

Tegenreacties vanuit de sector, ngo’s en wetenschap bleven niet uit. Al zit in elke stelling uit de documentaire meer dan een grond van waarheid, ze verwijten Seaspiracy tendentieus en vooringenomen te zijn, en meer kwaad dan goed te doen voor ‘de zaak van de oceaan’

Op 24 november neemt Ali Tabrizi  ons mee in zijn persoonlijke zoektocht naar oplossingen voor de vervuiling van de oceanen en de schade van commerciële visvangst en belicht de duistere wereld van de commerciële visserij.

Bekijk hier alvast de trailer van Seaspiracy

of bekijk de trailer op : https://www.youtube.com/watch?v=1Q5CXN7soQg 

Deelname is gratis. Inschrijven is verplicht. Er wordt een no show fee van 30 euro gehanteerd.

Programma

20:00u  Onthaal
20:30u  Lezing Ali Tabrizi
21:30u  Receptie

Voorafgaand aan deze lezing vindt de ie-net jobbeurs plaats in Ter Elst, georganiseerd in het kader van de Week van de Ingenieur. Op zoek naar een job of gewoon nieuwsgierig? Kom zeker een kijkje nemen op de beurs (van 17u00 - 21u00)! Klik hier voor info en inschrijven.

Partners

De Week van de Ingenieur wordt mogelijk gemaakt met de steun van deze partners:

Contact & info

Dhr. Toon de Bruyn
Assistant Events & Communicatie
ie-net ingenieursvereniging vzw
24/11/2022 Van: 20u00 tot 22u30
Hotel - Congrescentrum Ter Elst Kattenbroek 1 2650 Edegem