MENU Menu
of
Kalender
Home / Kalender / Activiteit / Bezoek aan Eperon d'Or en het museum stoom en stroom te Izegem
 De inschrijving voor dit evenement is gesloten
17/09/2022

Bezoek aan Eperon d'Or en het museum stoom en stroom te Izegem

In het museum Eperon d'Or genieten wij van de rondleiding 'de pekkerstour'.
Deze rondleiding is een combinatie van de 'schoenentour' en de 'borsteltour', maar minder gedetailleerd. Ook het sociale aspect komt aan bod. Hoe ging het er vroeger aan toe tussen de patroons en de arbeiders? Pekkers… Wie zijn ze? Wat doen ze zoal? En wat staken onze ‘pekkers’ zoal uit na de werkuren? De gids vertelt hun verhaal aan de hand van multimedia, objecten en enkele zorgvuldig geselecteerde collectiestukken.

De 'schoenentour' gaat over Izegem, de Belgische schoenenstad bij uitstek. Je ontdekt topstukken zoals de laarzen van koning Willem I of het betoverende handwerk uit de Eperon d'Or-lijn. In de achterbouw kan je aan de hand van een productielijn zien hoe schoenen gemaakt werden in de jaren 1950.

En na het volgen van de 'borsteltour' zeg je nooit meer zomaar 'borstel' tegen een borstel. Er zijn meer soorten borstels dan je je kan voorstellen! Tijdens je bezoek aan de borstelcollectie van Eperon d'Or wordt het allemaal glashelder. Je leert over de groei en de bloei, over het vakmanschap en over de evoluties in de industrie tot op vandaag. In de fabriekshal krijg je pas echt een idee van het technische vernuft van de borstelmakers. Een reeks nog werkende borstelmachines illustreert de evolutie van eind 19e eeuw tot omstreeks 1970.

Wij sluiten het bezoek af in het museum 'Stoom en stroom'. Wist je dat de grootst bewaarde stoommachine van het land in Izegem staat? De bouw van de elektriciteitscentrale met stoommachine aan het prille begin van 20e eeuw was een ambitieus project. De daaropvolgende decennia groeide de centrale stukje bij beetje uit, tot in 1936 een werkelijk kolossale stoommachine werd geïnstalleerd. Hoe kwam dit gewaagde project tot stand? Welke gebeurtenissen bepaalden de opkomst, het succes en de latere buiten gebruik stelling van de stoommachine? En hoe werkt zo’n stoommachine eigenlijk? In dit bezoek leer je niet alleen bij over de bijzondere geschiedenis van dit monument, maar ook over de wonderlijke natuurkrachten waarop het is gebaseerd.
 

Programma

Wij verzamelen om 13:20 uur aan het onthaal van de industriële erfgoedsite Eperon d'Or.
Adres: Prins Albertlaan 5, 8870 Izegem.

Eperon d’Or bevindt zich op wandelafstand (200 m) van het station van Izegem.
Met de wagen volg je de bordjes van de parkeerroute naar parking P3.
Je kan gratis parkeren aan de overkant van de straat, tegenover Eperon d’Or.
Eperon d’Or is integraal toegankelijk voor mensen in een rolstoel.
De stoommachine is dat echter niet. De machine zit namelijk in een historisch gebouw dat een aantal passages met trappen bevat.

De rondleiding start om 13:30 uur in het Eperon d’Or museum, waarna de groep samen met de gids naar het museum 'Stoom en Stroom' zal vertrekken.
Deze gidsbeurt duurt tot 15:00 uur.

Daarna wandelen wij terug naar het Eperon d’Or museum waar de Pekkerstour start.

Rond 16:15 uur sluiten wij af met een drankje in de Foyer van het museum.
Dit drankje wordt aangeboden door ie-net West-Vlaanderen.

 

Contact & info

Ing. Serge Schroef
Chris Bonte
Verantwoordelijke inschrijvingen
ie-net ingenieursvereniging vzw
17/09/2022 Van: 13u20 tot 17u30
Industriële Erfgoedsite Prins Albertlaan 5 8870 Izegem
  • € 12,00 p.p. voor ie-net-leden / partner
  • € 30,00 p.p. voor niet-leden / partner

Deelnemers die in het bezit zijn van de Museumpas betalen mits vertoon van hun museumpas:

  • € 6,00 p.p. voor ie-net-leden / partner
  • € 24,00 p.p. voor niet-leden / partner