MENU Menu
of
Kalender
Home / Kalender / Evenement / Week van de Ingenieur: Voorstelling van de Ingenieursenquête en gastlezing Johan Albrecht
 De inschrijving voor dit evenement is gesloten

Week van de Ingenieur: Voorstelling van de Ingenieursenquête en gastlezing Johan Albrecht

Het thema van de jaarlijkse Ingenieursenquête van ie-net is SDG's. De resultaten van de enquête worden voorgesteld door algmeen directeur van ie-net Nancy Vercammen.

Daarna volgt er een gastlezing door prof. dr. Johan Albrecht (UGent). Hij zal het dieper ingaan op de het klimaatbeleid van Europa op basis van zijn boek "Klimaatneutraal in 2050?".

Over dit boek: “Tegen 2050 wil Europa klimaatneutraal worden. Maar naarmate de tijd verder tikt, rijst de vraag: hoe kunnen we die radicale ambities ooit waarmaken? Europa’s complexe klimaatbeleid heeft in het afgelopen decennium namelijk amper impact gehad op de CO2-uitstoot. Toch zetten we geen vraagtekens bij het huidige beleid, dat focust op het corrigeren van de marktkrachten via prijsinstrumenten, incentives, subsidies en zachte regulering . Zo’n aanpak veronderstelt dat onze economische beslissingen vooral aangestuurd worden door de marktkrachten. Volgens Nobelprijs-winnaar Herbert Simon (1916-2001) leven we echter niet in een markteconomie, maar in een organisatie-economie, gedomineerd door private en publieke organisaties die net groeien door zich af te schermen van het onvoorspelbare spel van vraag en aanbod. In dit boek past Johan Albrecht de inzichten van Herbert Simon toe op de klimaatuitdaging. Hij laat zien dat een beleid dat focust op marktkrachten nooit een systeemverandering kan uitlokken, maar wijst ook op de sleutelrol die flexibele organisaties kunnen spelen in het klimaatbeleid van morgen. 
Bedrijven met een Net Zero-agenda zijn vandaag de dag immers veel ambitieuzer dan onze overheden – denk maar aan de Europese autosector, die massaal voor elektrische mobiliteit koos, terwijl het Europese beleid net de toekomst van de verbrandingsmotor leek te vrijwaren. Dit boek maakt duidelijk hoe we flexibele en sterke organisaties beter kunnen mobiliseren om onze klimaattoekomst veilig te stellen. Welkom in de organisatie-economie!”

Deelname is gratis. Inschrijving is verplicht.

Programma

19:30u  Verwelkoming door Nancy Vercammen, algemeen directeur ie-net
19:35u  Voorstelling van de resultaten Ingenieursenquête: “SDG's”  door Nancy Vercammen
20:10u  Prof. dr. Johan Albrecht (UGent), "Klimaatneutraal in 2050?"
21:00u  Q&A
21:15u Netwerkreceptie

Partners

De Week van de Ingenieur 2022 wordt mogelijk gemaakt met de steun van deze partners:

Contact & info

Dhr. Toon de Bruyn
Assistant Events & Communicatie
ie-net ingenieursvereniging vzw
21/11/2022 Van: 19u30 tot 22u00
Het Ingenieurshuis Desguinlei 214 2018 Antwerpen