MENU Menu
of
Kalender
Home / Kalender / Evenement / Week van de Ingenieur: ie-net-prijzen 2022
 De inschrijving voor dit evenement is gesloten

Week van de Ingenieur: ie-net-prijzen 2022

Ook dit jaar hebben in de eerste ronde en finale ronde 45 jonge ingenieurs gestreden om een prijs voor beste masterproef Ingenieurswetenschappen, opgedeeld in de ingenieurscategorieën bio-, burgerlijk en industrieel ingenieur. Op deze prijsuitreiking worden de prijzen binnen elke categorie uitgedeeld, alsook een persprijs en een publieksprijs.

Naast de prijsuitreiking is er ook een gastlezing door Inge Bruynooghe, CEO van Ergotrics.

De medische sector zet zich in voor de gezondheid van de bevolking, maar tegelijkertijd genereren ze bergen afval die op hun beurt dan weer een negatieve impact hebben op het leefmilieu van deze bevolking. Dit afval is afkomstig van overmatig gebruik van wegwerpproducten die soms zelfs ongebruikt afgedankt worden.  

reCURE onderzoekt de ontwikkeling en implementatie van producthergebruik in deze sector om zo het behoud van grondstoffen en afvalvermindering te verzekeren. Omwille van risico’s naar veiligheid, hygiëne, steriliteit en nauwkeurigheid vinden innovaties betreffende hergebruik moeilijk of geen intrede in de medische sector. Een product moet technisch herbruikbaar en reinigbaar zijn. Maar soms nog belangrijker: het medisch personeel en de patiënten moeten deze producten ook vertrouwen en willen (her)gebruiken.   

Niet-invasieve medische hulpmiddelen lenen zich tot een goed startpunt voor de transitie naar circulariteit. Onder deze groep vallen de medische textielproducten, zoals schorten en afdekdoeken, waar in dit onderzoek de nadruk op ligt. De uitdaging is het wenselijk en aanvaardbaar maken van “herbruikbaarheid” in de sector en daarnaast ligt de focus ook op de mogelijkheid om deze herbruikbare producten verder te optimaliseren naar functionaliteit toe en intelligentie in te brengen, hetgeen voor wegwerpproducten die vooral inzetten op prijs, meestal niet haalbaar is. 

Net als in veel andere sectoren groeit er in de gezondheidszorg belangstelling voor de circulaire economie. Veel lopende onderzoeken en innovatie in deze sector zijn gericht op materiaalrecyclage voor het behalen van circulariteit. Aanvullend hierop, wordt in dit project hergebruik op productniveau onderzocht. Het gebruik van het herbruikbare product vereist gedragsveranderingen van de gebruikers (medisch personeel) en de gehele waardeketen. We willen een herbruikbaar product van hoge kwaliteit ontwikkelen met bijbehorende diensten, waaronder: kwaliteitsborging, vertrouwen in hergebruik opbouwen en optimalisatie van het gebruiksgemak door middel van een nieuw bedrijfsmodel. 

Ergotrics is een van de bedrijven die deelneemt aan dit project omdat ze zelf nog geen concrete antwoorden hebben op deze problematiek maar ze liggen er wel wakker van.

Inge zal het vooral hebben over de problematiek van de afvalberg in de zorgsector en het toenemende belang voor de circulaire economie in deze sector en hoe zij als bedrijf hier hun schouders willen onderzetten.

 

Deelname is gratis. Inschrijven is verplicht.

Programma

19u00  Ontvangst genodigden
19u45  Verwelkoming door Nancy Vercammen, algemeen directeur ie-net
20u00  Gastlezing door Inge Bruynooghe, CEO van Ergotrics
20u50  Uitreiking ie-net-prijzen 2022
21u30  Receptie

Partners

De Week van de Ingenieur 2022 wordt mogelijk gemaakt met de steun van deze partners:

Contact & info

Dhr. Toon de Bruyn
Assistant Events & Communicatie
ie-net ingenieursvereniging vzw
23/11/2022 Van: 19u00 tot 22u30
Hotel - Congrescentrum Ter Elst Kattenbroek 1 2650 Edegem