MENU Menu
of
Kalender
Home / Kalender / Activiteit / Inagro en Agrotopia – Onderzoek en advies in land en tuinbouw
 De inschrijving voor dit evenement is gesloten

Inagro en Agrotopia – Onderzoek en advies in land en tuinbouw

Voorwoord:

Het bezoek aan Inagro / Agrotopia is het sluitstuk van een ganse reeks uitstappen in de landbouwsector, van onderzoek tot productie en commercialisatie. Deze activiteiten werden hoofdzakelijk georganiseerd door onze collega Alfons Van der Voorde. Alfons was de initiatiefnemer voor ondermeer de REO veiling, BELORTA, ILVO, ARDO, EUREI, Kaasmakerei, West Vlees, KU Leuven, Zeevisserij, Nanotechnologie, enz. Onze speciale dank hiervoor.

Bezoek Inagro

In de voormiddag bezoeken we het onderzoekscentrum Inagro dat 60 jaar geleden werd opgericht.
De innovatieve landbouwkundige ondersteuning aan de teelttechnieken en rasverbetering heeft bijgedragen tot de ontwikkeling van de West-Vlaamse land en tuinbouw. Wist u dat een derde van alle diepvriesgroenten die in Europa verkocht worden uit deze streek komen? Inagro zet zich ook in op duurzame ontwikkelingsdoelstellingen: gezonde en lekkere voeding, verwerking van reststromen, impact op klimaatverandering, agro-biodiversiteit, enz. Na de ontvangst met koffie zal de Directrice een algemene inleiding geven. Nadien volgt een bezoek aan de champignonafdeling en aan de afdeling hydroprei. Hopelijk laten de omstandigheden toe om de resultaten van het onderzoek op het gebied van biogasproductie, van aquacultuur (snoekbaars) en van insectenkweek op tuinbouwresten( meelwormen) te belichten.

Lunch hotel / restaurant Mercure

Over de middag nemen we de lunch in Hotel / Restaurant Mercure in Roeselare. De samenstelling van de "zomerse" lunch zal later door de chef bepaald worden.

Bezoek dakserres van Agrotopia

In de namiddag bezoeken we dan de dakserres van Agrotopia. De splinternieuwe dakserres zijn gebouwd op de loodsen van de REO veiling. Het gebouw combineert architectuur en serretechniek en voorziet in 6.000 m2 voor onderzoek en demonstratie van substraatteelt van bladgewassen en vruchtgroenten. Duurzame landbouw wordt op termijn de norm: minder water, minder grond, toepassing van restwarmte, gecontroleerde omgeving, geïntegreerde bewasbescherming, voedselzekerheid. Agrotopia is het inspirerend platform dat beantwoordt aan de wereldwijde innovatieve technieken voor stadslandbouw (urban farming, indoor vertical farming). Meerlagenteelt is voorzien op 32 m2. Inagro verzorgt de bezoeken en voorziet gidsen in de verschillende disciplines.

Programma

  • 07:30 uur: vertrek bus Antwerpen, Crown Plaza Hotel, Gerard le Grellelaan 10
  • 08:30 uur: vertrek bus Gentbrugge, Parking Driebeekstraat,22
  • 09:45 uur: aankomst Inagro, Ieperseweg 87, Rumbeke Beitem 8800. Ontvangst met koffie. Geleid bezoek
  • 12:00 uur: vertrek naar het restaurant in hotel Mercure, Kwadestraat 149B, Roeselare 8800.
  • 14:00 uur: vertrek naar Agrotopia, Oostnieuwkerksesteenweg 130, Roeselare 8800. Geleid bezoek.
  • 17:00 uur: einde en terugreis naar Gentbrugge en Antwerpen

Nuttige informatie

  • Gevoeligheid voor bepaalde allergenen/dieet melden bij de organisator jacques.robberechts@skynet.be ten laatste op 01 mei 2022.
  • Audiofoon systeem (oortjes) niet vergeten en vooraf de batterijen testen. Ontvangers kunnen nog aangekocht worden ter plaatse aan € 25.00.
  • Voor wie met eigen vervoer komt is er parking mogelijk aan de ingang van Inagro, bij het hotel Mercure, op de parking van het Sterrebos, en aan de gebouwen van Agrotopia. Details volgen ter plaatse.
  • Nuttige links: ​

Contact & info

ir. Jacques Robberechts
ir. Alfons Van der Voorde
gepensioneerd
Mevr. Marleen Anckaert
Ledenwerking
ie-net ingenieursvereniging vzw
12/05/2022 Van: 07u30 tot 17u00
Agrotopia Oostnieuwkerksesteenweg 130 8800 Roeselare

€ 70,00 p.p. voor ie-net-leden / partner
€ 80,00 p.p. voor niet-leden