MENU Menu
of
Kalender
Home / Kalender / Activiteit / CO2 captatie in de chemische sector: van zonlicht tot brandstof. Lezing door prof. Pascal Buskens (TNO, UHasselt)
 De inschrijving voor dit evenement is gesloten
21/04/2022

CO2 captatie in de chemische sector: van zonlicht tot brandstof. Lezing door prof. Pascal Buskens (TNO, UHasselt)

Prof Buskens ontwikkelde een technologieconcept dat tegelijkertijd CO2 captatie en gebruik (CCU), het gebruik van de klimaatneutrale energiedragers elektriciteit en H2 en de toepassing van zonlicht als CO2-vrije energiebron voor de aandrijving van het chemische proces mogelijk maakt. Kort gezegd; zonlicht als brandstof in chemische processen.

Zal ons beeld van de chemische industrie met grote vaten en schoorstenen vervangen worden door grote velden met glazen platen die zonlicht vangen? Ontdek het tijdens onze lezing!

Programma

 • 19:30 uur: Ontvangst Auditorium H3, UHasselt, campus Diepenbeek, Gebouw D (hoofdgebouw)
 • 19:45 uur: Start lezing
 • 21:00 uur: Einde lezing /vragen, nadien  receptie in J30
 • 22:00 uur: Einde

 

SPREKER

Pascal Buskens (1980) studeerde scheikunde aan de RWTH Aachen University, en behaalde zijn doctoraat met onderzoek naar het reactiemechanisme en de ontwikkeling van nieuwe katalysatorsystemen voor een C-C-koppelingsreactie die allylische amines oplevert, waarvan hij een deel uitvoerde aan de Oxford University. In 2006 trad hij in dienst bij DSM, eerst als projectmanager en later als R&D programma manager in de functionele coatings groep. In deze periode heeft Pascal met zijn team met succes antireflecterende coatings ontwikkeld en gecommercialiseerd voor glazen afdekkingen van zonnepanelen, die de transmissie van zonlicht naar het paneel verbeteren en resulteren in een hogere energie-output. In 2011 begon Pascal te werken bij TNO - De Nederlandse Organisatie voor Toegepast Natuurwetenschappelijk Onderzoek, waar hij momenteel hoofdwetenschapper is. In 2016 ontving hij zijn habilitatie van de RWTH Aachen University voor zijn onderzoeks- en onderwijsactiviteiten op het gebied van 'Nanostructured Optical Materials'. Sinds 2017 combineert hij zijn werk bij TNO met een gasthoogleraarschap aan de Universiteit Hasselt in de vakgroep Scheikunde. Zijn huidige onderzoeksinteresses zijn nanogestructureerde optische coatings voor energie-efficiënte ramen en zonnepanelen, en katalytisch actieve plasmonische nanomaterialen voor door zonlicht aangedreven chemische processen.

Routebeschrijving en parking

PLAN CAMPUS DIEPENBEEK
DETAILPLAN HOOFDGEBOUW D, CAMPUS DIEPENBEEK
Parking : Komende van de universiteitslaan (N702) ,  volg de borden van de Campus via de Agoralaan. Aan het rond punt de Agoralaan blijven volgen  richting Campus.
Parkeer op  de grootste parking waar ook de bushaltes zijn. Bushaltes zijn aangegeven. Zie overzicht plan van de Campus.

Auditorium H3: Wandel van de parking naar het hoofdgebouw : gebouw D.
Tegenover de fietsenrekken de trappen op naar de hoofdingang van gebouw D.
Op het DETAILplan van gebouw D vindt u de ingang alsook aula H3 in het lichtgroen aangegeven.

ALGEMENE OPMERKING:

 • Deze activiteit werd oorspronkelijk ingepland op 25/11/2021 maar wegens COVID-19 uitgesteld. eden die zich inschreven voor die activiteit, ontvingen een email voor een vlotte herinschrijving, met behoud van het inschrijvingsgeld'.
 • Alle deelnemers dienen gebruik te maken van de inschrijfprocedure van de website, waarbij tevens de betaling van de kosten zal gevraagd worden via de online betalingsmodule. Bij inschrijvingen voor meerdere personen, dienen alle email adressen ingevuld te worden.
 • Na de bevestiging van de online betaling, volgt de bevestiging van de inschrijving.

SCHRIJF IN TOT UITERLIJK 17 APRIL 2022.

Contact & info

Chris Bonte
Verantwoordelijke inschrijvingen
ie-net ingenieursvereniging vzw
dr.ir. Sofie Ignoul
Business Developer BIOMED (Biomedisch Onderzoeksinstituut)
UNIVERSITEIT HASSELT
21/04/2022 Van: 19u30 tot 22u00
UHasselt Campus Diepenbeek, Gebouw D, Aula H3 Agoralaan, gebouw D 3590 Diepenbeek
 • € 12,00 p.p. voor niet-leden
 • € 10,00 p.p. voor ie-net-leden/partner
 • € 10,00 p.p. voor VBI-leden/partner en geen ie-net-leden) : kortingscode gebruiken
 • € 5,00 p.p. voor studenten (*)

Bent u student?

Klik hieronder om in te schrijven.