MENU Menu
of
Kalender
Home / Kalender / Studiedag / "Onze voeding van morgen" from Smart Processing to Smart Innovations

"Onze voeding van morgen" from Smart Processing to Smart Innovations

CANCELLED

De introductie van nieuwe technieken en technologieën bij de productie of verwerking van levensmiddelen heeft in het verleden vaak geleid tot nieuwe consumentenproducten met nieuwe smaken, nieuwe of betere texturen, verbeterde houdbaarheid, zowel microbiologisch als organoleptisch.

Denken we maar aan de impact van UHT, extrusie van eiwitten en cereals, co-extrusie of micro-golven. Het is vandaag niet anders. Nieuwe innovatieve technologieën, vaak opgepikt uit non-food industriële processen, vinden toepassingen in de voedingsindustrie.

Ze beantwoorden aan  de vraag naar snellere, efficiëntere, duurzamere en mildere productieprocessen. Vandaag willen we enkele van deze innovatieve procestechnieken voorstellen, zoals Pulsed Electric Field, Radio Frequency en PowerHeater, die recentelijk werden ontwikkeld en zeer snel hun nut en kracht hebben bewezen bij de verwerking en ontwikkeling van nieuwe levensmiddelen. Datacaptatie en monitoring zijn hierbij onmisbare, dankbare en geduchte elementen voor proces- en productoptimalisatie. Speciale aandacht gaat uiteraard naar de impact op de smaak en de bite. Als uitsmijter geven we nog een overzicht van een aantal disruptieve technologieën die dicht bij hun marktintroductie staan.

Programma

14:00 – 14:10

Welkom & voorstelling programma

14:10 – 14:40

VERSNEL JE INNOVATIEVE PRODUCTINTRODUCTIES EN WORDT EEN FUTURE PROOF FOOD ORGANISATIE / KMO

 

Om het voortbestaan van uw organisatie over 5 jaar te waarborgen, in het "slagveld" met de retailers, is een strategie op basis van productdifferentiatie noodzakelijk. Hoe kan dit gerealiseerd worden inclusief het versnellen van nieuwe productintroducties tot wel 50%?

 

Chiel Spruit, Portfolio Development Manager, Siemens Digital Industries Software

14:40 – 15:40

INNOVATIEVE INTELLIGENTE SNEL INPLUGBARE PROCESSINGTECHNIEKEN

14:40 – 15:00

RADIO-FREQUENTIE TECHNOLOGIE

 

Snelle verhitting van levensmiddelen met vele kostenvoordelen en lage CO² Footprint

 

Eric Oving, Director, RF Food Systems B.V. (NL)

15:00 – 15:20

POWERHEATER TECHNOLOGIE

 

Textureren van dierlijke en plantaardige eiwitten middels milde processing

 

Piet Deceunynck, taaas bv

15:20 – 15:40

PULSED ELECTRIC FIELD “PEF”

 

Polyvalente toepassingen in procesoptimalisatie (textuur, micro-reductie, kwaliteit, reductie reststromen)

 

Kemal Aganovic, Head of Advanced Technologies, DIL (DE)

15:40 – 16:00

pauze

16:00 – 16:30

INNOVATIE IN TASTE & TEXTURE

16:00 – 16:15

TASTE

 

Gebruik Social Media Insight tbv productontwikkeling-  case ontwikkeling margarine voor gelamineerde producten

 

Filip Arnaut, R&D Director, Puratos

16:15 – 16:30

TEXTURE

 

Nieuwe clean ingrediënten middels milde innovatieve processing met speciale aandacht voor het mondgevoel

 

Johan Steyls, Cargill

16:30 – 17:15

INNOVATIES IN DE PIJPLIJN

16:30 – 16:45

Industriële toepassingsmogelijkheden van microgolftechnologie

 

Yves De Bleecker, Coördinator Expertisecentrum Agro- en Biotechnologie, VIVES

16:45 – 17:00

Advanced Technology in Food Processing

 

Kemal Aganovic, Head of Advanced Technologies, DIL (DE)

17:00 – 17:15

Major challenges for innovative food manufacturers in an ever-changing complex food system approach

 

Koen Dewettinck, Dept of Food technology, Safety and Health, UGent

17:15 – 17:30

Slot

organisatie

Deze studiedag komt tot stand dankzij een samenwerking tussen de expertgroep voeding van ie-net Ingenieursvereniging en Flanders' Food.

       

Werkgroep:
Filip Arnaut, Nathalie De Clercq, André Huyghebaert, Philippe Snick, Frank Vandendriessche, Geertrui Vlaeminck

Contact & info

Dirk De Wilde
Projectcoördinator
ie-net ingenieursvereniging vzw
10/03/2022 Van: 14u00 tot 17u30
ONLINE