MENU Menu
of
Kalender
Home / Kalender / Studiedag / Waag de sprong van 4G over 5G naar 6G! (ONLINE event)
 De inschrijving voor dit evenement is gesloten

Waag de sprong van 4G over 5G naar 6G! (ONLINE event)

Het gaat snel. Terwijl private 4G netwerken nog steeds een niche lijken, overspoelt men ons dagelijks met berichten over 5G en ontwikkelt men parallel reeds technologie voor 6G.

Maar gaat het hier enkel over snelheid en bandbreedte? En wat met de bestaande alternatieve netwerken zoals Wi-Fi 6, LPWAN’s (LoRa, NB-IoT, SigFox)? Leidt dit tot meer keuzestress of is de richting duidelijk? We klaren het samen met experts in dit vakgebied voor u uit.

Laat je inspireren tijdens deze online sessie door een gezonde mix van zowel theoretische modellen als diverse industriële toepassingen.

Lezing 1 : Technologieën achter draadloze communicatie

Citymesh - Senne Van Loon - Solution Manager - MPN

Tijdens de uiteenzetting zal Senne inzoomen op diverse draadloze communicatie technologieën (LPWAN, WiFi en 4G/5G) en hun specifieke toepassingsgebieden in publieke en private netwerken context. Specifiek worden ook use cases voor private 4G en 5G-netwerken aangeraakt, een van de markten waarin Citymesh stevige ambities heeft. 

Senne Van Loon, ingenieur elektronica, heeft meer dan 15 jaar ervaring in draadloze netwerken die gebruikt worden voor mobiele connectiviteit, backhauling en omroepplatformen. In zijn huidige functie bij Citymesh is hij verantwoordelijk voor radionetwerkplanning en private network implementaties op basis van 4G LTE en 5G NR. Private networking voor ondernemingen, smart cities, gezondheidszorg en offshore business is een opkomende markt: veerkrachtige en robuuste draadloze connectiviteit ondersteunen dagelijkse operaties en creëren toegevoegde waarde in verrassende domeinen!

Lezing 2 : 5G vanuit industrieel perspectief

Atlas Copco - Bavo Tielemans - Teamleader Smart Factory Atlas Copco - Airtec division Compressor Technique business

5G belooft een revolutie teweeg te brengen in de productieprocessen van de toekomst. Tijdens deze lezing zal Bavo Tielemans uitleggen waar Atlas Copco in deze materie momenteel staat, wat ze van 5G verwachten en wat ze tot nu toe hebben bijgeleerd.

Bavo Tielemans is 10 jaar werkzaam bij Atlas Copco. In z'n huidige functie is hij "Teamleader Smart Factory" in de Airtec-divisie van de business area Compressor Technique.
Samen met zijn team onderzoekt hij alle buzzwords rondom Industrie 4.0, waaronder Artificial Intelligence (AI), machine connectiviteit, Augmented Reality (AR), en 5G.
Zijn team verwezenlijkte connectiviteit met 95% van hun relevante activa in productie en richt zich nu op het genereren van toegevoegde waarde door digitalisering

Lezing 3 : Instructies voor Antennes: 6G op de achterkant van een bierviltje

IMEC -  Michael Peeters - VP R&D Connectivity IMEC 

5G-implementaties staan nog in de kinderschoenen (zeker bij ons) en toch debatteren we al over de meerdere dimensies die 6G zullen karakteriseren. Sommigen beweren misschien dat dit slechts het resultaat is van een oververhitte hype-engine, maar er is meer aan de hand: ons gevoel vertelt ons dat we de grens hebben bereikt van wat de huidige micro-elektronische technologieën mogelijk maken. Waar is die grens en hoe drijft die o.a. de adoptie van de THz-band, nieuwe antennetechnologieën, evolutie van netwerktopologie, spectrumdeling, edge AI, split computing en zeer nauwkeurige tijdgevoelige netwerken?

Michael Peeters is VP R&D voor Connectivity bij imec. Zijn eerdere ervaring als CTO voor zowel de Wireline als Wireless business lines bij (wat nu) Nokia is, was gebaseerd op de cultuur, het enthousiasme en de liefde voor technologie en wetenschap die hij opdeed tijdens zijn tijd bij Bell Labs - en de principes van Free Inquiry hem geschonken door zijn Alma Mater, de Vrije Universiteit Brussel (VUB). Daarnaast was hij voorzitter van de CBRS Alliance, zat hij in de besturen van 5G Americas en ATIS (de Amerikaanse tegenhanger van ETSI). Gepassioneerd door het inspireren van de volgende generatie ingenieurs met de uitdagingen van communicatie, doceert hij momenteel “Advanced Wireless en 5G Networks” aan de Universiteit Antwerpen.

Programma

ONLINE EVENT

  • 19:00 uur: Verwelkoming door expertgroep EDT
  • 19:05 uur: Lezing 1
  • 19:45 uur: Lezing 2
  • 20:25 uur: Lezing 3
  • 21:05 uur: Besluit door Johan Decorte
  • 21:15 uur: Aansluitend netwerking via Wonder.me platform tot 22:00 uur

Contact & info

Mevr. Katrien Godrie
Projectcoördinator
ie-net ingenieursvereniging vzw
23/09/2021 Van: 19u00 tot 22u00
Online studiedag

€ 50,00 voor niet-leden
€ 35,00 voor individuele leden ie-net *
€ 35,00 voor ie-net bedrijfspartners
€ 25,00 voor ie-net jongeren (-30j) *
€ 25,00 voor ie-net senioren (+65j)*
* = factuur gaat naar privé-adres