MENU Menu
of
Kalender
Home / Kalender / Activiteit / Bezoek achter de schermen van de Koninklijke Vlaamse Schouwburg (KVS)
 De inschrijving voor dit evenement is gesloten

Bezoek achter de schermen van de Koninklijke Vlaamse Schouwburg (KVS)

In de vijftiger jaren van de 19de eeuw waren er Nederlandstalige toneelkringen in Brussel actief. Om te repeteren en om voorstellingen op te voeren zwierven deze verenigingen tussen gehuurde bestaande zalen omdat ze nog over geen eigen theater konden beschikken. Vanaf 1860 circuleert er al een idee dat een oud wapenarsenaal aan de Lakensestraat een geknipte plek zou zijn voor een theaterzaal. Maar, zoals wel vaker in de Belgische politiek, blijft dit project aanslepen omwille van allerlei bezwaren, niet voorziene fondsen en eigendomsrechten.

Dit duurt nog tot 1883 wanneer burgemeester Charles Buls opdracht geeft aan architect Jean Baes om dit oude wapenmagazijn om te bouwen tot theaterzaal. Het theater is gebouwd in Vlaamse neo-renaissancestijl en waarbij de voormalige voor- en achtergevel worden omgewisseld. Er zijn eveneens meteen getrapte zijgevels met buitenbalkons voorzien met het oog op evacuaties in geval van brand.

Ruim een eeuw later is het gebouw aan een grondige renovatie toe o.m. omdat het niet meer voldeed aan de huidige noden van een theater. KVS is dan tijdelijk verhuisd om renovatiewerken en nieuwbouw aan de Arduinkaai toe te laten. Architect Verliefden heeft de nieuwe zaal – de Bol – opgevat als een gebouw binnen het gebouw. Het oude gebouw heeft een hele metamorfose ondergaan waarbij een stapeling van betonnen cilinders in de vroegere ruimte van het arsenaal is geplaatst en rond de oude buitenmuren werden passerelles verwerkt met de oude buitenbalkons.

Vandaag beschikt KVS over 3 speelplekken : de Bol als gerestaureerde zaal van de schouwburg aan de Lakensestraat, de Top als polyvalente ruimte net onder het glazen dak en de Box met een wegneembare tribune ondergebracht in het volledig nieuwe gebouw aan de Arduinkaai.

Wilt u met ons mee op ontdekkingstocht achter de schermen?
Kom dan op bezoek bij KVS op vrijdagnamiddag 22/10/2021. We spreken af bij de schouwburg om 16u. We voorzien dat het bezoek zo’n 2 uur in beslag neemt. In de buurt zijn er  leuke gelegenheden waar u nadien nog iets kan gaan eten..

Aanvullende informatie

Inschrijven voor 13/10/2021
Let op: aantal deelnemers is beperkt!
Enkele dagen vooraf ontvangt u nog een bericht met de laatste instructies.

Contact & info

Chris Bonte
Verantwoordelijke inschrijvingen
ie-net ingenieursvereniging vzw
ir. Fred Ceusters
22/10/2021 Van: 16u00 tot 18u00
Koninklijke Vlaamse Schouwburg Arduinkaai 7 1000 Brussel

€ 10,00 p.p. voor ie-net-leden / partner
€ 25,00 p.p. voor niet-leden