MENU Menu
of
Kalender
Home / Kalender / Activiteit / Bedrijfsbezoek Volvo trucks
Dit evenement is momenteel vol.

Bedrijfsbezoek Volvo trucks

AFGELAST WEGENS COVID-19

Enige truckfabrikant in België
In 1964 startte de Volvo Groep met de productie van trucks in Alsemberg, nabij Brussel. Volvo is dus al meer dan 45 jaar actief in ons land!

Begin de jaren ’70 werd uiteindelijk voor Gent gekozen als definitieve vestigingsplaats voor de Volvo activiteiten en niet voor Rotterdam of Hamburg die ook op het lijstje van mogelijke vestigingsplaatsen stonden. De centrale locatie, de constructieve samenwerking met lokale en nationale overheden en de kennis en competentie van de Belgische medewerkers speelden een belangrijke rol bij deze beslissing.

In 1975 werd een volledig nieuwe fabriek ingehuldigd in Oostakker nabij Gent voor de productie van de middelzware series. Hoewel de fabriek bedoeld was om enkel middelzware trucks te bouwen, werd nog geen jaar later beslist om er ook zware trucks te bouwen.

Vandaag assembleert Volvo Europa Truck gemiddeld meer dan 40.000 trucks/jaar. De fabriek is Volvo Trucks' grootste truckassemblagefabriek in Europa die het volledige Europese Volvo gamma bouwt en is de enige producent van de middelzware serie voor de hele wereld.

Naast de assemblage van vrachtwagens breidde de fabriek uit met nieuwe activiteiten, namelijk het trimmen of aankleden van alle cabines voor de eigen productie van zware vrachtwagens. Hiervoor werd in 2007 een compleet nieuwe fabriek neergezet die opgebouwd is en werkt volgens de principes van Lean Manufacturing.
Ook het fitten van banden en velgen tot wielen wordt sinds enkele jaren in de Gentse vestiging uitgevoerd. Het Volvo Fitting Center bevoorraadt niet enkel de Gentse fabriek met banden maar is ook leverancier voor de truck fabrieken in Göteborg (Zweden) en Kaluga (Rusland) en voor de bus fabrieken in Borås (Zweden) en Wroclaw (Polen).

Volvo Group Belgium nv = meer dan enkel vrachtwagens 
Volvo Group Belgium nv is een belangrijke werkgever in België. De Volvo groep stelt in België meer dan 3.500 personen te werk. Naast de vrachtwagenfabriek bestaan er nog tal van Parts (afdelingen zoals solutions, logistics, equipment enz.)

Investeringen
Jaarlijks investeert Volvo in haar Belgische vestigingen ettelijke miljoenen euro’s. Getuige hiervan zijn de introductie van nieuwe en de uitbreiding van bestaande activiteiten. 

Innovatie
Wereldklasse staat bij Volvo hoog op de agenda. Verbeteringen van het productieproces, de systemen, de producten en de manier van werken hebben ertoe geleid dat Volvo mee kan spelen op de wereldmarkt van Lean Manufacturing.

Sociale verantwoordelijkheid
De toekomst van deze planeet ligt ons nauw aan het hart. Niet voor niets is de “zorg voor het milieu” al van in het begin de jaren ’70 een kernwaarde voor Volvo. De Volvo Groep voelt zich verplicht om de milieueffecten van onze productie en producten aanzienlijk te verminderen. Wij zijn deel van het probleem maar ook deel van de oplossing. 
Dit milieubeleid en –aanpak resulteerden in de eerste CO2 neutrale automotive fabriek wereldwijd, die gerealiseerd werd in de Gentse vestiging. Een primeur in de Volvo Groep maar ook in de automotive wereld.

Programma

  • 13:15 uur: Ontvangst
  • 13:30 uur: Verwelkoming met  koffie en start rondleiding
  • 16:00 uur: Einde bezoek

Belangrijke informatie

  • Gelieve gesloten en stevig schoeisel te dragen om veiligheidsredenen.
  • De deelnemers worden verdeeld in 2 groepen van max. 16 personen.

Contact & info

Chris Bonte
Verantwoordelijke inschrijvingen
ie-net ingenieursvereniging vzw
Ing. Marcel Peyskens
gepensioneerd
16/09/2020 Van: 13u15 tot 16u00
Volvo trucks Belgium Smalle heerweg 31 9041 Oostakker
  • € 10,00 p.p. voor ie-net-leden / partner
  • € 30,00 p.p. voor niet-leden