MENU Menu
of
Kalender
Home / Kalender / Activiteit / Mechelen stad van de Bourgondiërs
 De inschrijving voor dit evenement is gesloten
04/02/2020

Mechelen stad van de Bourgondiërs

Hof van Busleyden

In dit nieuwe museum (heropend op 17 juni 2018) herbeleven we de Bourgondische Nederlanden in een statig 16e-eeuws stadspaleis, ontdekken we historische topstukken en zien we tegelijkertijd hoe de invloed van de Mechelse hofcultuur doorleeft in een bruisende hedendaagse stad.

Voorgegaan door Hiëronymus van Busleyden, Margareta Van Oostenrijk, Erasmus en Thomas More treden we binnen in een groots en prachtig renaissance stadspaleis in Mechelen, de hoofdstad van de Bourgondische Nederlanden: het Hof van Busleyden !

De wereld gaat open in de vijftiende en zestiende eeuw, we voelen de sensatie van een nieuwe tijd, de renaissance, waarin de mens centraal staat. Tijden waarin alles lijkt te veranderen. We ontdekken hoe Bourgondiërs naar de stad keken, hoe ze met macht omgingen, en wat voor hen meesterschap en vakmanschap betekende.  We gaan op zoek naar de echte Margareta en staan oog in oog met de intrigerende en kwetsbare Besloten Hofjes. 

De Met

We nemen de lunch in een gezellige brasserie op de Grote Markt met zicht op de Sint-Romboutstoren. De Met, ooit het biljartcafé van Raymond Ceulemans is nu de ontmoetingsplaats in hartje Mechelen. 

Bourgondische Stadswandeling

Daarna wandelen we, begeleid door collega ir Paul Dieltjens, stadsgids in Mechelen, langs merkwaardige monumenten. We zien de muurschilderingen in het oudste bakstenen huis van Mechelen (het Schepenhuis), bezoeken de Sint-Rombout kathedraal, indien mogelijk de tuinen van het Bisschoppelijk Paleis en bewonderen de meesterwerken van Rubens in de Sint-Janskerk.

Beiaardschool Jef Denyn - Geleid bezoek met beiaardier

De Beiaardschool Jef Denyn werd in 1922 opgericht onder impuls van de gelijknamige stadsbeiaardier van Mechelen. Met de oprichting van de Beiaardschool verrichtte Jef Denyn pionierswerk. Mechelen was de enige plaats ter wereld waar je beiaard kon studeren tot er in 1953 in Amersfoort (NL) een beiaardopleiding werd gestart. Sinds 2005 behoort de beiaardschool tot het deeltijds kunstonderwijs.

We krijgen een exclusieve kijk achter de schermen van de school. We volgen de beiaardier en laten ons onderdompelen in de beiaardtraditie van Mechelen. Als kers op de taart krijgen we een demonstratieconcert op een oefenklavier !

Programma

  • 08:00 uur: Gentbrugge,  parking Driebeek, Driebeekstraat 22
  • 09:00 uur: Antwerpen, Crown Plaza hotel, Gerard Legrellelaan 10
  • 10:00 uur: Mechelen, Hof van Busleyden, Sint-Janstraat 2a
  • 12:00 uur: De Met, Grote Markt 29
  • 14:00 uur: Bourgondische wandeling 
  • 16:00 uur: Beiaardschool Jef Denyn, Bruul 52
  • 17:30 uur: Terug naar Antwerpen en Gentbrugge

Hoe inschrijven?

Aanmelden is verplicht (betalen alleen volstaat niet), er kan op 3 manieren worden ingeschreven:

  • Bij voorkeur via het formulier op deze website
  • Door een e-mail aan marleen.anckaert@ie-net.be
  • Per telefoon op nummer +32 (0)3 260 08 45

Betalingsmodaliteiten

Wij raden aan om bij uw online inschrijving meteen te betalen via Bankcontact.
Indien NIET rechtstreeks betaald bij uw online inschrijving, gelieve dan het verschuldigde bedrag, onmiddellijk te storten op rekening van ie-net KVIV Senioren BE34 7350 4815 1390 met vermelding “Mechelen 2020” en uw naam.

Nuttige informatie

Mechelen is praktisch een autoluwe stad
Voor deelnemers die met de trein komen : 
Het nabijgelegen station is Mechelen-Nekkerspoel. Dan via de Keizerstraat, Veemarkt tot aan de Frederik de Merodestraat (ongeveer 9 minuten wandelen)

Vanaf station Mechelen: te voet via Hendrik Consciencestraat, Graaf van Egmondstraat en Bruul tot op de Grote Markt. Steek de Grote Markt schuin links over en neem de Frederik de Merodestraat (ongeveer 20 minuten wandelen)

De deelnemers die met de auto komen nemen op de E19 Afrit 9 Mechelen-Noord.

De Sint-Janstraat is een autoluwe straat tussen 11u en 18u, maar betalend parkeren kan dicht in de buurt op de Parking Tinel, Veemarkt of Zwartzustersvest. Let op parking is redelijk duur! 

Goedkoopste parking is Zandpoortvest ( € 3 voor 10 u – 10 minuten wandelen )

Contact & info

ir. Ronald Van Haegenbergh
Mevr. Marleen Anckaert
Ledenwerking
ie-net ingenieursvereniging vzw
04/02/2020 Van: 08u00 tot 17u30
Meerdere locaties Vertrek Gentbrugge Vertrek Antwerpen

€ 78,00 p.p. voor ie-net-leden / partner
€ 88,00 p.p. voor niet-leden