MENU Menu
of
Kalender
Home / Kalender / Activiteit / 50 jaar Boeing 747
 De inschrijving voor dit evenement is gesloten

50 jaar Boeing 747

Op 9 februari 1969, 50 jaar geleden maakt een van de meest iconische vliegtuigen, ook wel eens “the Queen of the skies” genoemd, zijn eerste vlucht. Het voorlopig hoogtepunt van een bijzonder gewaagd project. Vijftig jaar later is de Boeing 747, weliswaar op een veel lager ritme, nog steeds in productie.

Programma - Sprekers

Tijdens deze avondlezing overlopen we de tijdslijn van de Boeing 747, en bekijken we vooral de uitdagingen die initieel moesten overwonnen worden. De evolutie van het vliegtuig, zowel op technologisch, economisch, ecologisch als commercieel vlak komt aan bod.

Ook de aanloop naar de lancering van dit vliegtuig door Boeing in 1965, wordt overlopen, aangezien hierin al belangrijke beslissingen voor de verdere toekomst van het vliegtuig genomen werden. Het zal tevens duidelijk worden dat vooral de derde generatie van het vliegtuig, de Boeing 747-400, heeft bijgedragen tot dit succesverhaal. We staan ook stil bij de toekomstperspectieven voor het toestel.

In een tweede deel bekijken we het operationeel verhaal van de Boeing 747, en dit vanuit een ‘vliegend’ perspectief. Hiervoor doen we een beroep op een spreker met uitgebreide praktische vliegervaring op zowel de 747-200, -300 als -400.

 

Jo Bekaert, heeft een lange loopbaan in de militaire en burgerluchtvaart achter de rug. Hij begon in 1977 als piloot bij de Belgische Luchtmacht, waar hij vooral op Lockheed C-130 Hercules gevlogen heeft. Na 3 jaar op pilot exchange bij de Royal Air force, werd hij instructeur.

Vanaf 1988 vloog hij bij Sabena, waar hij o.a. F/O op de Boeing 747-300 was, later instructeur cockpit trainer en line training captain op Boeing 737. De laatste 2 jaar fungeerde hij als gezagvoerder op Airbus A330 en A340.

Daarna, noodgedwongen door het faillissement van Sabena, stapte hij over naar EAT/DHL waar hij de Airbus A300 vloog en daar tevens de rol van instructeur (TRI) en examinator (TRE) invulde. Vijf jaar later werkte hij mee aan de oprichting van Cargo B, waar hij onder meer de TRTO-manual schreef (Type Rating Training Organisation). Daar vloog hij terug op Boeing 747-200 en -400, ook als TRI/TRE. Ook op Boeing 747-400 vloog hij later bij ACG (Air Cargo Germany), en uiteindelijk op hetzelfde toestel, bij TNT.
 

Paul Hopff, tot voor kort Senior CNS/ATM Expert bij skeyes, telt, naast een actieve belangstelling voor de luchtvaart, meer dan 30 jaar beroepservaring in de Belgische luchtvaart met verantwoordelijkheden binnen Flight Operations, Avionics Engineering, CNS/ATM en technische luchtvaartopleidingen, en heeft mede hierdoor een brede kijk op het luchtvaartgebeuren ontwikkeld. Paul is momenteel Voorzitter van de Expertgroep Lucht- en Ruimtevaart binnen de ingenieursvereniging ie-net.

Praktisch

Op donderdag 26 september 2019 om 19.00 uur nodigen skeyes en de Expertgroep Lucht- en Ruimtevaart van ie-net u hartelijk uit op een avondlezing met als thema “50 jaar Boeing 747”, gebracht door Cpt. Jo Bekaert en Paul Hopff (skeyes).

Deze lezing, in het Nederlands, gaat door bij skeyes in het auditorium van de controletoren van Brussels Airport, Tervuursesteenweg 303, 1821 Steenokkerzeel.

 

wegbeschrijving : KLIK HIER

 

De toegang is gratis.

INSCHRIJVEN VIA HET FORMULIER OP DEZE SITE IS VERPLICHT !

Security:

Bij inschrijving, VERPLICHT volgende gegevens opgeven:

  1. Naam
  2. Voornaam
  3. Firma (indien niet van toepassing: ‘privé’)

Inschrijvingen dienen ons TEN LAATSTE te bereiken op woensdag 18 september

Contact & info

Dirk De Wilde
Projectcoördinator
ie-net ingenieursvereniging vzw
26/09/2019 Van: 19u00 tot 22u00
skeyes Tervuursesteenweg 303 1821 Steenokkerzeel