MENU Menu
of
Kalender
Home / Kalender / Activiteit / Dag van de Wetenschap 2019 @Technopolis
 De inschrijving voor dit evenement is gesloten

Dag van de Wetenschap 2019 @Technopolis

De opzet is een workshop in 4 delen onder begeleiding van "ie-net | VIK Mechelen" om, in de geest van de STEM-academie, interactieve experimenten te doen met jongeren vanaf 6 jaar. De bedoeling is om ze te laten ervaren dat techniek best leuk kan zijn zodat ze er door geënthousiasmeerd zouden kunnen worden. En dat zich dat later in hun studiekeuze zou kunnen vertalen. 

De 4 interactieve experimenten van de workshop zijn de volgende:

BEGELEIDE EXPERIMENTEN VAN ANALOGE BASISSCHAKELINGEN

De analoge experimenten gebeuren met behulp van het bij ie-net | VIK Mechelen ontworpen en samengestelde experimenteerbord, het E-BORD. Dit moet helpen om jongeren inzicht te laten verwerven in de werking en de praktische uitvoering van serie- en parallelschakelingen. Met deze inzichten worden dan onder begeleiding nog verschillende ANALOGE SCHAKELINGEN gebouwd. Deze schakelingen worden ook nog gebruikt als basis voor de visualisatie van de logische EN- en de OF-schakeling.

De doelgroep zijn jongeren vanaf 8 jaar

BEGELEIDE DIGITALE EXPERIMENTEN VAN LOGISCHE SCHAKELINGEN

Het bij ie-net | VIK Mechelen ontworpen en samengesteld analoge experimenteerbord, het E-BORD, wordt voor de digitale besturing gekoppeld aan een ARDUINO UNO. Daarbij wordt gebruik gemaakt van verschillende componenten die dienst doen als 'triggers' voor het leggen van verbindingen. Zo worden de schakelingen gebruikt als basis voor de visualisatie van de logische EN- en de OF-schakeling. Met deze bouwstenen worden dan onder begeleiding verschillende LOGISCHE SCHAKELINGEN gebouwd.

De doelgroep zijn jongeren tussen 10 en 18 jaar

MAAK DE STROOM VOOR ONZE EXPERIMENTEN MET ONZE USB ENERGIEFIETS

Onze analoge en digitale experimenten hebben stroom nodig via een USB-aansluiting. Dat zijn het bij ie-net | VIK Mechelen ontworpen en samengesteld analoge experimenteerbord, het E-BORD, en de digitale besturing. We vragen vrijwilligers om een gezonde bijdrage te leveren aan de wetenschap door te fietsen op onze USB-energiefiets.

De doelgroep zijn jongeren vanaf 6 jaar

METEN VAN JE "GEVOELSTEMPERATUUR"

Het experiment is opgebouwd met een ARDUINO UNO die geprogrammeerd werd om met een sensor de "gevoelstemperatuur" te kunnen meten. De meting wordt én in cijfers, met een veranderlijke kleurenbalk en met een toepasselijk tekstbericht weergegeven. We vragen in dit experiment de deelnemers om hun eigen "gevoelstemperatuur" te meten.

De doelgroep zijn jongeren vanaf 6 jaar

Programma

  • 09u30 Begin van de activiteit
  • De workshop met de 4 interactieve experimenten loopt zonder onderbreking.
  • 17u00 Einde van de activiteit

 

Tarieven

Deelnemen is volledig gratis en inschrijven op de website is niet verplicht, neem gewoon deel. Onze workshop is opgesteld in de inkom, het atrium, van Technopolis Mechelen en die is vrij toegankelijk. Toegang tot de rest van Technopolis kan mits aanschaf van een dag ticket. Op 24/11/2019 is dat verlaagd tot een symbolische €1.

Contact & info

Chris Bonte
Verantwoordelijke inschrijvingen
ie-net ingenieursvereniging vzw
Ing. Hugo Claes
Afg best
24/11/2019 Van: 09u30 tot 17u00
Technopolis, Mechelen Technologielaan 2800 Mechelen