De inschrijving voor dit evenement is gesloten

Robots-Cobots: vriend op het werk, vriend in huis

Robots verschijnen steeds nadrukkelijker in ons leven. Eén groep ondersteunt de industriële productie, een andere verzorgt de sociale sector. Robots verdringen in sommige gevallen de werkgelegenheid: vooral als het gaat om eenvoudige en repetitieve taken. Ook Artificiële Intelligentie vordert snel, waardoor dat verdringingsproces intenser wordt. Daar tegenover staan echter overvloedig veel opportuniteiten die toelaten de welstand van Vlaanderen verder uit te bouwen. De export van Vlaanderen is niet zomaar gegroeid in de laatste jaren: automatisering heeft daar sterk toe bijgedragen. Ook in de zorgsector ontstaan er tal van robot-mogelijkheden, die in de nabije toekomst tot een volledige doorbraak zullen komen. Hierbij zijn heel wat technici noodzakelijk, om alles op punt te stellen en om het geheel veilig door alle vernieuwingen heen te loodsen. Enkel knappe ingenieurs kunnen die ontwikkelingen ontplooien en op die wijze bijdragen aan de toekomst. 

 

Op basis van jarenlange ervaringen brengen onze sprekers prof. Bram Vanderborght (VUB), Fran Audenaert (Actemium) en Renaat Mondelaers (Sick) een synthese van de vernieuwingen die op til zijn in het robotica-landschap. De sprekers zullen aantonen dat Robots en Cobots veilig en intelligent kunnen samenwerken op de werkvloer, maar evengoed verenigbaar zijn met de huiselijke omgeving waarin ze bijzondere zorgtaken voor zich nemen.

 


organisatie van de expertgroep Industriële Visie en Robotica van ie-net ingenieursvereniging

Programma

Lezing 1

Homo Roboticus (synergie tussen mens en machine)

Prof. Bram Vanderborght (VUB)

De combinatie van robotica en artificiële intelligentie boort een schijnbaar eindeloos aanbod van nieuwe mogelijkheden aan, van exoskeletons en cobots in de fabrieken tot robots in het huishouden. Net zoals de Industriële Revolutie meer dan 250 jaar geleden, zal ook deze technologische revolutie onze samenleving drastisch veranderen. Hoe past de mens in deze technologische revolutie? De Homo Roboticus moet de technologie gebruiken voor de verbetering van zijn eigen leven, werk en maatschappij.


Lezing 2

Open discussie en een voorzichtige prognose in de toekomst van de industriële robotica

Dr.ir. Wilm Decré (KULeuven)

In de industrie wordt co-existensie tussen mens en robot voornamelijk geassocieerd met cobotica en hun veilige volgzame karakter, maar er zijn andere belangrijke aspecten die de samenwerking tussen beide ‘operatoren’ kunnen versterken. Kunnen robots in de toekomst de bewegingen, beslissingen en denkpatronen van de mens herkennen en misschien zelfs voorspellen?

 

Lezing 3

Mens en robot werken flexibel én veilig samen

Renaat Mondelaers (SICK)

Bedrijven en onderzoekers viseren de samenwerking tussen mens en robot permanent. Dit in verschillende opstellingen en samenwerkingsvormen, zoals: human-robot collaboration, cooperation of co-existence. Tijdens deze lezing wordt ingezoomd op de recente normen rond veilig samenwerken met robots & cobots en hoe deze in de praktijk toegepast worden.

 

DEMO'S

Aanvullend op de lezingen worden een aantal demo's getoond waarin nieuwe klemtonen van robotica worden behandeld.

DEMO 1 (VUB)

Axiles Bionics, de bionische voet van morgen.

Onderzoeksgroep R&MM van de Vrije Universiteit Brussel heeft jaren ervaring in onderzoek naar geactueerde bionische protheses (de AMP-foot). Via de spin-off Axiles Bionics wordt deze expertise naar de markt gebracht.

DEMO 2 (VUB)

Self-Healing Robots

Robots opereren vaak in ongecontroleerde omgevingen. Door de interacties ontstaan slijtage en defecten. Geïnspireerd door het menselijk lichaam, dat zichzelf kan genezen, werkt de VUB via ground-breaking onderzoek aan self-healing robots.

DEMO 3 (UA)

ASLAN 3.0, toont Vlaamse Gebarentaal

Een robot die gebarentaal spreekt … Dit was de droom van enkele studenten van de faculteit toegepaste ingenieurswetenschappen aan de Universiteit Antwerpen.  De robot ‘ASLAN’ moest betaalbaar, gebruiksvriendelijk, mobiel, en robuust zijn.  Op de studieavond willen we  ASLAN 3.0 demonstreren aan het plubliek.

DEMO 4 (UA)

Robotprogrammatie op basis van ‘oogbewegingen’.

In deze demo tonen we hoe oogbewegingen kunnen gebruikt worden om een robot naar een object te laten bewegen, het object te grijpen en het object te verplaatsen.

DEMO 5 (Actemium)

Gelaatsherkenning in combinatie met Mindsphere.

Robotica in combinatie met gelaatsherkenning biedt nieuwe mogelijkheden waardoor mensen en robots met elkaar kunnen samenwerken.

DEMO 6 (SICK):

Veilige samenwerking tussen mens en robot

Met behulp van veiligheidslaserscanners kan de positie van een operator bewaakt worden. Indien deze informatie gecombineerd wordt met positie-informatie van de robot, dan kunnen dynamische veiligheidsconcepten ontworpen worden. Enkel wanneer beide te kort bij of naar elkaar toe bewegen moet de robot gecontroleerd stoppen of de veilige collaboratieve mode activeren. Tijdens de demonstratie tonen wij hoe dit in de praktijk gerealiseerd wordt.

 

Contact & info

Dirk De Wilde
Projectcoƶrdinator
ie-net ingenieursvereniging vzw
05/09/2019 Van: 19u00 tot 21u30
UAntwerpen, Campus Groenenborger (Gebouw Z) Groenenborgerlaan 171 2020 Antwerpen

€ 50,00 voor niet-leden
€ 35,00 voor individuele leden ie-net *
€ 35,00 voor ie-net bedrijfspartners
€ 25,00 voor ie-net Jongeren *
€ 25,00 voor ie-net Senioren *
* = factuur gaat naar privé-adres


Partners


GERELATEERD STUDIEDAGEN EN OPLEIDINGEN


CE-machinerichtlijn 2006-42-EG

Functionele veiligheid volgens de machinerichtlijn