De inschrijving voor dit evenement is gesloten
25/11/2018

Dag van de Wetenschap 2018 @ Technopolis

Doelgroep:

De doelgroep zijn jongeren tussen 10 en 18 jaar, maar de workshop is al geschikt vanaf 8 jaar.

De opzet is een workshop in 4 delen om, in de geest van de STEM-academie, interactieve experimenten te doen met jongeren tussen 10 en 18 jaar. De bedoeling is om ze te laten ervaren dat techniek ook best leuk kan zijn zodat ze er door geënthousiasmeerd zouden worden. En dat zich dat later in hun studiekeuze zou kunnen vertalen.

DEEL 1: BEGELEIDE EXPERIMENTEN VAN ANALOGE BASISSCHAKELINGEN

De analoge experimenten gebeuren met behulp van het bij ie-net | VIK Mechelen ontworpen en samengestelde experimenteerbord, het E-BORD. Dit moet helpen om jongeren inzicht te laten verwerven in de werking en de praktische uitvoering van serie- en parallelschakelingen. Met deze inzichten worden dan onder begeleiding nog verschillende ANALOGE SCHAKELINGEN gebouwd. Deze schakelingen worden ook nog gebruikt als basis voor de visualisatie van de logische EN- en de OF-schakeling.

 

DEEL 2 : Begeleide digitale experimenten van logische schakelingen

Het bij ie-net | VIK Mechelen ontworpen en samengesteld analoge experimenteerbord, het E-BORD, wordt voor de digitale besturing gekoppeld aan een ARDUINO UNO. Daarbij wordt gebruik gemaakt van verschillende componenten die dienst doen als 'triggers' voor het leggen van verbindingen. Zo worden de schakelingen gebruikt als basis voor de visualisatie van de logische EN- en de OF-schakeling. Met deze bouwstenen worden dan onder begeleiding verschillende LOGISCHE SCHAKELINGEN gebouwd.

 

DEEL 3 : USB-energiefiets

Onze analoge en digitale experimenten hebben stroom nodig via een USB-aansluiting. Dat zijn het bij ie-net | VIK Mechelen ontworpen en samengesteld analoge experimenteerbord, het E-BORD, en de digitale besturing. We vragen vrijwilligers om een gezonde bijdrage te leveren aan de wetenschap door te fietsen op onze USB-energiefiets.

 

DEEL 4 : Meet je "gevoelstemperatuur"

Het experiment is opgebouwd met een ARDUINO UNO die geprogrammeerd werd om met een sensor de "gevoelstemperatuur" te kunnen meten. De meting wordt én in cijfers, met een veranderlijke kleurenbalk en met een toepasselijk tekstbericht weergegeven. We vragen in dit experiment de deelnemers om hun eigen "gevoelstemperatuur" te meten.

Programma

09:30 uur:
Begin van de activiteit.
De workshop loopt zonder onderbreking.

17:00 uur: Einde

Nuttige informatie:

De link naar de dag van de wetenschap is www.dagvandewetenschap.be
Informatie over de activiteit kan ook geconsulteerd worden op www.technopolis.be

 

Kostprijs

Deelnemen is volledig gratis.

Onze activiteit, een workshop, is opgesteld in de inkom, het atrium, van Technopolis Mechelen en dat is vrij toegankelijk. Toegang tot de rest van Technopolis kan mits de aanschaf van een “dagticket”. Op 25/11/2018  is de prijs verlaagd tot de symbolische 1 euro.

Inschrijven op de activiteit op de ie-net web-site is facultatief, kom gewoon naar Technopolis Mechelen.

Contact & info

Chris Bonte
Verantwoordelijke inschrijvingen
ie-net ingenieursvereniging vzw
Ing. Hugo Claes
Systems Engineer Crypto
25/11/2018 Van: 09u30 tot 17u00
Technopolis, Mechelen Technologielaan 2800 Mechelen